Als we het hebben over cryptocurrency, denk je waarschijnlijk al snel aan Bitcoin. Dat werd als eerste cryptomunt ontwikkeld in 2009. Maar we zijn nu meer dan tien jaar verder en er zijn er bijna duizenden valuta bijgekomen. Deze munten noemen we ook wel ‘altcoins’. Maar wat zijn dat eigenlijk precies en wat kun je ermee?

Wat zijn altcoins?

We beginnen bij het begin: wat zijn altcoins? Eigenlijk kunnen we stellen dat alle cryptomunten die geen Bitcoin zijn, altcoins zijn. Het is een samentrekking van de woorden ‘alternatief’ en ‘bitcoin’: alternative coin. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld Monero, Litecoin, Ethereum en NEO.

Inmiddels is de Bitcoin allang niet meer de enige munt die actief op de cryptomarkt verhandeld wordt. We tellen tegenwoordig al meer dan 1500 verschillende altcoins. Al deze cryptomunten hebben iets met elkaar gemeen: ze zijn gedecentraliseerd en veruit de meesten werken op een blockchain. Dat is een transparant grootboek, waarop transacties worden opgeslagen.

overzicht altcoins

Waarin verschillen alle coins?

In principe lijken de meeste cryptocoins op elkaar, maar hebben ze wel subtiele verschillen. Zo kunnen bijvoorbeeld de algoritmes, transactiesnelheden en het aantal munten dat in omloop is verschillen. Het grootste verschil is vaak de manier waarop je de munt gebruikt. Ze kunnen toepassingen hebben voor verschillende branches.

Zo zijn er munten die zijn ontstaan om betalingen mogelijk te maken, of om slimme contracten op te kunnen stellen. Weer andere munten zijn bedoeld voor identificatie of voor het veilig opslaan van informatie. Er zijn verschillende categorie altcoins, op dit moment zijn defi projecten bijvoorbeeld erg populair vanwege de nieuwe ontwikkelingen in finance. Kortom: iedere munt is verschillend.

Waarom al die altcoins?

Met zoveel verschillende altcoins kun je je afvragen wat nog het praktisch nut is. Waarom zouden ontwikkelaars nog moeite steken in een nieuwe munt? Vaak heeft dat te maken met het doel van de munt en met de intenties van de bedrijven die erachter zitten. Soms is het virtueel slaan van zo’n munt een manier om aan crowdfunding te doen. Zo zijn er bedrijven die een zogenaamde ‘Initial Coin Offering’ doen. Ze kunnen dan sneller en meer geld inzamelen dan wanneer ze hun ideeën pitchen op andere platformen.

Goed om even op te letten: sommige altcoins zijn niet met de beste intenties bedacht. Fraudeurs zamelen geld in, en verdwijnen met de Noorderzon als het geld is opgehaald. Daarom is het een goed idee om je eerst goed in te lezen, voordat je in een nieuwe altcoin investeert.

De prijs van Bitcoins en van Altcoins

Altcoins kunnen snel in waarde stijgen, maar ook snel in waarde dalen. In dat opzicht verschillen Bitcoin en altcoins niet zo veel van elkaar. Vaak hebben ze zelfs een relatie: zodra de Bitcoin stijgt, stijgt de altcoin mee. Maar als de Bitcoin in elkaar stort, gebeurt dat vaak ook met bijna elke andere altcoin. Dat komt doordat je altcoins vaak alleen kunt kopen als je al Bitcoin hebt. Wie altcoin wil verkopen, moet ze vaak eerst omruilen voor BTC. Op die manier blijven de prijzen nauw verbonden met elkaar.

All your eggs in one basket?

Altcoins zijn kansen om snel te kunnen handelen en te verdienen, maar het is niet verstandig om alles op één munt te zetten. Hoeveel vertrouwen je er ook in hebt: het kan zomaar zijn dat de waarde van de munt snel daalt. Verspreid daarom je investering over verschillende munten, met de gedachte dat er ook crypto’s tussen zitten waarvan de prijs sterk zal stijgen. De meeste handelaren houden als vuistregel het verdelen over 5 verschillende munten aan. Ze vinden dat de beste balans tussen rendement en risico. Het is een mening en geen financieel advies.

Handel altijd met verstand en ga niet blind af op het advies van websites, vrienden, mensen op een forum/chat of een influencer. Doe altijd eerst je eigen onderzoek voordat je begint aan cryptocurrency handelen. Alleen als uit eigen onderzoek blijkt dat er toekomst zit in een altcoin, is het verstandig te investeren. Het spreekt voor zich dat je handelt met geld dat je kunt missen.

Lees ook onze gids over investeren in bitcoin.