Altcoins

Wat zijn Altcoins eigenlijk en wat is het verschil met Bitcoin? Dit verschil is eigenlijk makkelijk uit te leggen en je kunt het eigenlijk ook zelf al aflezen aan de verschillen in de naam. Bitcoin was de allereerste cryptocurrency en wordt daarom gezien als de basis van het fenomeen ‘cryptocurrency’. 

Alle andere coins, die na de Bitcoin ontstonden, zijn gewoon andere coins. Ookwel alternative coins. Vandaar de afkorting Altcoins. . Het verschil zit er dus in dat Bitcoin de allereerste crypto coin was en alle coins die na Bitcoin zijn gelanceerd Altcoins. 

altcoins

Alle Altcoins zijn gedecentraliseerd, ze werken namelijk (op een paar na) op een blockchain. Een blockchain is een transparant digitaal grootboek, waar transacties op worden opgeslagen. Vaak wordt er geadviseerd, vooral als je nieuw bent in de crypto wereld, om te beginnen met het investeren in Bitcoin. Dit omdat Bitcoin eigenlijk de bekendste en grootste cryptomunt is en dus ook de eerste cryptomunt.

Je kunt hierna en als je wat meer weet over crypto, gaan investeren in andere munten. De tweede grootste en bekendste cryptomunt is Ethereum. Dit is dan ook de grootste en bekendste Altcoin. Ethereum is een veelbelovend project voor 2022, omdat het team van deze crypto met veel nieuwe dingen bezig is en ook veel grote bedrijven hebben geïnvesteerd in Ethereum.

Wat is Altcoin season?

Altcoin season is een periode waarin de koers van Altcoins stijgt in waarde. Veel crypto investeerders willen dan ook het meeste uit eruit halen.

Deze season begint vaak nadat Bitcoin een nieuw record heeft bereikt en daarna rustig daalt. Als Bitcoin stabiel is en de koers dus weinig beweegt, zou het seizoen kunnen starten. 

Na een season volgt er bijna altijd een crash. Het is lastig in te schatten wanneer die gaat komen, maar probeer ervoor te zorgen dat je voor de crash al wat winst hebt meegenomen. Die crash kan namelijk behoorlijk groot zijn.

De voor- en nadelen van Altcoins

Een groot voordeel van Altcoins is dat ze volledig anoniem gemaakt kunnen worden. Het is voor sommige alternatieve munten zelfs mogelijk om het verzend- en ontvangstadres te anonimiseren. Dit is zeker voor iedereen die op zijn privacy gesteld is een groot voordeel. Daarnaast is de schaalbaarheid van deze munten ook prima, waardoor de transactietijden laag blijven. Je betaalt ook bijna geen transactiekosten als je een betaling uitvoert met een alternatieve cryptomunt. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door decentralisatie. Je hebt dan niet te maken met een derde partij, zoals een bank.

Een ander groot voordeel is, is dat je wereldwijd kunt betalen met alternatieve coins zonder dat daar extra kosten bij komen kijken. De betaling vindt ook heel snel plaats. Het enige wat je nodig hebt is een digitaal adres om de cryptocurrency naar over te maken.

Natuurlijk zijn er ook nadelen. Altcoins zijn niet 100% veilig voor hackers als je ze doorverkoopt op een exchange. Om deze reden raden we ook aan om je geld op te slaan in een offline wallet. Die kun je namelijk extra beveiligen tegen hackers. Daarnaast worden de munten nog niet geaccepteerd als legitiem betaalmiddel, terwijl Bitcoin steeds vaker toegestaan wordt. De overheid moet hier nog een duidelijke regelgeving voor hebben en zodra dat nog niet het geval is, is het risico voor ondernemers te groot om dit toe te staan. 

Wat ook een nadeel is, is dat je te maken hebt met de volatiliteit van de cryptocurrency markt. De wisselkoers verschilt per dag. Dit zorgt ervoor dat een cryptomunt de ene dag veel waard kan zijn terwijl de munt een dag later niks meer waard kan zijn.

Populaire Altcoins om te kopen in 2022

Er zijn voor 2022 weer een aantal veelbelovende Altcoins die we hieronder zullen bespreken:

 

  • Solana
  • Dogecoin
  • Shiba Inu
  • Floku Inu
  • Ethereum
  • Chainlink
  • Uniswap

Solana

Een vrij nieuwe cryptomunt die het zeer goed gedaan heeft in vorig jaar is Solana. Begin 2021 was de waarde van deze cryptomunt rond de 3,- dollar en de waarde van de munt aan het einde van 202 was 184,87 dollar. Experts zeggen zelfs dat deze cryptomunt uit kan groeien tot een van de grote concurrenten van Ethereum of Cardano en dat terwijl de munt pas in 2020 gelanceerd is.

Solana heeft een blockchain dat 60.000 transacties per seconde kan verwerken. Dit zou in de toekomst nog verder op kunnen lopen. Om deze reden noemen de oprichters van Solana het daarom ook een ‘’Next Generation Blockchain’’. 

Het team van Solana is ambitieus en ze hopen een Web 3.0 decentraal internetplatform groot te kunnen maken. Het is nu namelijk zo dat grote bedrijven, denk hierbij aan Facebook en Google, bepalen wat jij te zien krijgt. Als er zo een internetplatform wordt opgezet zoals Solana van plan is, dan is er geen sprake meer van een tussenpersoon zoals Facebook en Google. Dit komt omdat het gedecentraliseerd is en hierdoor blijf je niet altijd in je eigen internetbubbel hangen.

Niemand had verwacht dat deze munt zoveel in waarde zou stijgen in zo een korte tijd. Daarom is deze Altcoin dan ook zeer populair en vanwege de vele ontwikkelingen waarmee het team bezig is, zal de populariteit alleen maar gaan stijgen.

Dogecoin

De munt Dogecoin is opgezet als een grap, maar deze crypto coin is allesbehalve een grap. Wat deze munt zo populair maakte vorig jaar, is vooral de hype rondom Dogecoin. Ook heeft Elon Musk veel invloed gehad op de stijging van deze crypto coin. Hij heeft meerdere malen tweets geplaatst en is hierdoor dan ook uitgeroepen tot een belangrijke influencer binnen de cryptomarkt. Ook met deze munt had niemand verwacht dat de waarde zo hard zou stijgen, maar dat blijft natuurlijk ook altijd een gok in de crypto wereld.

Shiba Inu

Deze crypto coin is vernoemd naar het bekende hondenras, Shiba Inu. De munt is gelanceerd als imitatie op Dogecoin. Aan het begin van 2021 kende eigenlijk nog niemand de Shiba Inu crypto, maar na een aantal maanden kwam hier al snel verandering in. Shiba Inu is een van de cryptomunten die in 2021 het meeste is gestegen, namelijk met een waarde van 67.424.657%. Omdat het een imitatie was op Dogecoin en die al zo populair was, werd deze munt ook enorm populair.

Floki Inu

Floki Inu is een vrij nieuwe crypto coin die gelanceerd is op 28 juni 2021. Deze lancering viel een paar dagen nadat miljardair en Tesla CEO Elon Musk dat hij zijn nieuwe Shiba Inu hond, Floki zou noemen. In maart liet Elon Musk al weten dat hij een hondje wilde nemen, wat voor veel opwinding zorgde in de Dogecoin gemeenschap.

Nadat Elon Musk het hondje op zijn Twitter had gepost, ontplofte de Floki Uni crypto gemeenschap. De koers steeg maar liefst met meer dan 100%. Helaas was de Dogecoin gemeenschap niet zo blij met de foto van het nieuwe hondje van Elon Musk en die steeg dan ook maar met 5%.

Floki Inu is een cryptocurrency die draait volgens een uniek ‘proof-of-meme’ consensusmodel. Ook deze munt is opgezet als een grap, of een meme. Je kunt deze cryptocoin alleen kopen op UniSwap en PancakeSwap. Het team is wel van plan om ervoor te zorgen dat deze cryptocoin op grotere gecentraliseerde exchanges gekocht kan worden. Hierdoor kan de munt dus in 2022 nog populairder worden, omdat meerdere mensen dan kunnen investeren in deze crypto.

Ethereum

Zoals we al eerder hebben vermeld is Ethereum de grootste en bekendste Altcoins en ook voor 2022 is dit een veelbelovend project. Ethereum is een smart contract platform, waarop gedecentraliseerde apps worden gebouwd. De naam van de cryptovaluta van het platform is Ether. Eind december 2021 was 1 Ether rond de 4000 dollar waard. Dit is niet goedkoop, maar je hoeft natuurlijk niet een hele munt te kopen. Je kunt ook een deel ervan kopen.

Er wordt aangeraden om voor de lange termijn te investeren in deze cryptomunt, omdat de verwachting is dat Ethereum nog veel zal stijgen in de aankomende jaren. Het team van Ethereum is in 2022 ook met van alles bezig, dus zeker voor dit jaar zijn de verwachtingen positief.

Chainlink

De waarde van deze crypto veranderde in een paar maanden van ongeveer 2 dollar naar een piek van 52 dollar. Dat is bijna een stijging in waarde van 2500%. Voor iedereen die geïnvesteerd had in deze crypto was 2021 dus positief.

Het platform van Chainlink draait om ‘smart contracts’ en ook voor het jaar 2022 belooft dit een veelbelovende munt te worden.

Uniswap

De stijging van UNI is je vast niet ontgaan en de reden van deze stijging kwam door meerdere dingen. De grootste reden van de stijging van deze crypto is dat UNI de token is waarmee je handelt op Uniswap DEX. Daarnaast biedt het twee belangrijke diensten: het leveren en benutten van liquiditeit.

Veel mensen geloven dat DeFi de toekomst is en als jij dat ook gelooft, raden we zeker aan om te investeren in Uniswap.

Veelgestelde vragen over Altcoins

Waarom investeren mensen in Altcoins?
De cryptomarkt is erg beweeglijk. Dit biedt zowel kansen als risico’s. Hoewel er in veel altcoins minder geld omgaat dan met de populaire bitcoin, kun je er toch mooi mee verdienen. Vooral omdat bitcoin tegenwoordig zoveel waard is en mensen meestal maar een klein deeltje van 1 bitcoin kunnen kopen. Altcoins kun je door de lagere koersen vaak nog in zijn geheel aanschaffen.
Wat zijn veelbelovende altcoins in 2022?
Een veelbelovende altcoin is een munt met een duidelijke toepassing en ambitie voor een eigen blockchain. Voor ons zijn de meest veelbelovende Altcoins in 2022 o.a. Ethereum, Chainlink en Uniswap.
Waar kan je altcoins kopen?

Er zijn een paar populaire cryptocurrency exchanges die wij aanraden om Altcoins op te kopen. Als je net begint raden we Bitvavo aan, omdat deze exchange makkelijk in gebruik is en de bekendste cryptocurrency exchange van Nederland is.

Daarnaast is Binance een populaire exchange, maar deze is iets moeilijker in gebruik. Het voordeel van Binance is wel dat het aanbod veel groter is dan het aanbod van Bitvavo.

Coinbase is ook een populaire en eenvoudige exchange.

Als je Altcoins aanschaft via een van deze drie exchanges, dan zit je wel goed. Ze worden veel gebruikt en je kunt per exchange op hun website kijken wat ze precies aanbieden. Het is goed om zelf per exchange nog extra informatie op te zoeken om te kijken welke exchange het beste bij jou past, want dit verschilt natuurlijk per persoon.

Wat is het verschil tussen een Altcoin en een Bitcoin?
Er is eigenlijk niet echt een verschil tussel Altcoins en Bitcoins. Het zijn namelijk beide cryptocurrencies. Bitcoin was echter de eerste munt. Alle andere munten, die na de Bitcoin ontstonden, worden daarom alternatieve munten genoemd, oftewel Altcoins.