Bitcoin Futures

Beste sites om te traden met bitcoin futures

Je wilt meer weten over bitcoin futures, maar weet niet waar te starten? Dan zit je hier goed. Hieronder vindt je meer informatie wat het is, hoe het werkt en wat de beste verschillende bitcoin future platformen zijn om te starten.

Bitcoin

Ontdek de beste bitcoin future trading platformen.

BTC Futures

Binance

Binance is wereldwijd een veel gebruikte exchange.

Naar Binance

Bybit

eToro

Duidelijke interface & Meerdere futures traden

Naar eToro

Bybit

Bybit

Gebruikvriendelijk patform

Naar Bybit

Huobi logo

Huobi

Huobi is één van de meest bekende trading platformen.

Naar Huobi

Kraken

Kraken

Eén van de betere crypto futures platformen.

Naar Kraken

Deribit

Okex

Futures Trading platform

Naar Okex

We hebben het al eerder gehad over gewoon Bitcoin kopen enBitcoin verkopen. Maar sinds 2017 kunnen Bitcoin-eigenaren zogenaamde futures gebruiken. Het idee achter futures is Bitcoin meer autoriteit te geven in de financiële wereld. Met een future krijg je recht om Bitcoin op een specifieke datum tegen een specifieke prijs te verkopen. Dit werkt contractueel. In dit artikel gaan we dieper in op het gebruik van futures.

Wat zijn (bitcoin) futures?

CBOE introduceerde in 2017 als eerste partij bitcoin futures. Eigenlijk is het principe van een future helemaal niet nieuw: ze bestaan al sinds 1972. Zo kun je futures hebben in bijvoorbeeld Forex, aandelen, olie of goud. En sinds 2017 kan dat dus ook in Bitcoin.

Met een future verkrijg je het recht om een onderliggende asset (zoals bitcoin) op een specifieke datum tegen een specifieke prijs te verkopen of te kopen. Wat de handelaar van tevoren niet weet, is of de prijs zal stijgen of dalen voordat het contract afloopt. Dit is het risico dat professionele handelaren nemen.

Hoe werken bitcoin futures?

Futures worden gebruikt door investeerders en speculanten. Bitcoin-investeerders zijn op zoek naar een positie om (toekomstige) risico’s af te dekken om schade te beperken. Aan de andere kant willen ze natuurlijk ook een return on investment: hun investering moet iets opleveren. Investeerders verdienen hun investering terug op de lange termijn.

Speculanten willen juist snel geld verdienen met futures. Het is het denken op de korte termijn. Om dit te bereiken, speculeren ze over een hogere prijs. Zowel investeerders als speculanten werken nooit direct met bitcoin. Een future is een derivaat; een afgeleide van het echte product.

Soorten futures

In principe zijn er twee soorten futures als we het over Bitcoin hebben. Allereerst is er de Cash-settled future. Deze bitcoinfuture houdt in dat de houder krijgt uitgekeerd in traditionele valuta nadat het contract is gesloten. Contracten kunnen dus sluiten voordat het contract formeel afloopt.

De tweede variant is Bitcoin-settled futures. De houders ervan krijgen in Bitcoin uitgekeerd zodra een contract afloopt. De houder van futures krijgt dus een bepaalde hoeveelheid Bitcoin op zijn of haar (broker) account gestort.

Handelen in futures bij Binance

Bij Binance is het mogelijk te handelen in futures. Dit kan op vier verschillende manieren, met een limit order, een market order, een stop-limit order of een stop-market order.

  Meer informatie over handelen in Bitcoin Futures bij Binance

 

Limit order

Bij een limit order bepaalt de handelaar zelf de prijslimiet. De order wordt daarna in het orderboek geplaatst, met de prijs die de handelaar heeft opgegeven. De transactie wordt uitgevoerd wanneer de marktprijs de opgegeven prijs bereikt. Je kunt dus limit orders inzetten tegen een lagere prijs dan de huidige marktprijs. Zo kun je de munten toch kopen. Het kan ook omgekeerd: tegen een hogere prijs dan de huidige marktprijs verkopen.

Market order

Een market order werkt met een geringe fee om een aankooporder of een verkooporder tegen de meest gunstige prijs van dit moment te kunnen kopen of verkopen. Een market order vindt dus direct plaats op het moment dat de gunstigste tarieven zijn opgenomen. Dat is afhankelijk van de limit order in het orderboek.

Stop-limit order

Een stop-limit order is iets ingewikkelder: het bestaat uit de stopprijs en de limietprijs. De stopprijs is bij deze methode de ‘trigger’. Deze zorgt ervoor dat de order in het orderboek wordt opgenomen. De limietprijs wordt gebruikt als de marktprijs een eerder opgegeven limiet bereikt.

Je kunt de stop- en limietprijzen aan elkaar gelijkstellen, maar dat hoeft niet. In sommige situaties is het zelfs veiliger de stopprijs iets hoger dan de limietprijs in te stellen voor verkooporders, of iets lager dan de limietprijs voor aankooporders. De kans is dan groter dat de limit order wordt aangesproken na het bereiken van de stopprijs.

Stop-market order

Bij Binance kun je ook werken met een stop-market order. Deze is gelijk aan de stop-limit order, maar kent wel een verschil. Bij het bereiken van de stopprijs wordt er direct een market order geplaatst na het bereiken van de stopprijs.

Een order plaatsen

Om te beginnen met handelen, log je in met je Binance-account of maak je er één aan. Klik vervolgens op ‘Exchange’ en selecteer ‘Basic’. Basic is niet echt heel basic, want je krijgt een vrij gedetailleerd scherm te zien. Kies een trading pair. Binance heeft een lijst van honderden paren Bitcoin, waar Binance een wisselkoers voor aanbiedt. Je kunt dan twee munten met elkaar verhandelen.

Kies voor welk soort trade je wilt maken. Hier kun je dus kiezen uit limit order, market order, stop-limit order of stop-market orders. Kies daarna voor de hoeveelheid die je wilt verhandelen. Klik op ‘Market’ als je tevreden bent met de huidige marktprijs en vul in hoeveel van de munteenheid je wilt kopen. Je kunt deze hoeveelheid aangeven in een percentage van bijvoorbeeld de hoeveelheid Ethereum je in je account hebt.

Hoe kun je het beste handelen in crypto futures?

Met futures kun je handelen met tijdsafspraken, het zijn contracten waarin je voorspelt wat er met een crypto koers gebeurd. De handel met futures brengt meer risico met zich mee. Hierdoor moet je als belegger zeker weten dat je dit risico kunt dragen. Mocht je hiervan af zien zijn er genoeg andere opties om een rendement te kunnen behalen in de handel van crypto.

Wat zijn de risico’s met futures?

Het grootste risico met futures is dat je meer geld verliest dan de initiele inleg. De handel in futures wordt ook gezien door sommige als een vorm van gokken. Wanneer je een rendement behaalt is deze hoog, maar verlies is dan ook alleen maar hoger. Hier moet je wel op zijn voorbereid.

Belegger kunnen niet kiezen voor Bitvavo futures trading, bij Bitvavo, Bitcoin meester en Litebit is er geen optie tot crypto futures handel, tevens is Bitvavo een goed alternatief.

BTC kopen met iDeal

Koop al vanaf €30,- Snel en simpel met iDEALDuidelijke instructievideo’sLage tarievenSupport via chat en telefoon

kucoin-exchange-logo
Coinmerce
Bybit