Beste sites om te traden met bitcoin futures

Bitcoin Futures

Je wilt meer weten over bitcoin futures, maar weet niet waar te starten? Dan zit je hier goed. Hieronder vindt je meer informatie wat het is, hoe het werkt en wat de beste verschillende bitcoin future platformen zijn om te starten.

Bitcoin

Ontdek de beste bitcoin future trading platformen.

BTC Futures

Binance

Binance is wereldwijd de meest gebruikte exchange.

Naar Binance

Bybit

eToro

Duidelijke interface & Meerdere futures traden

Naar eToro

Plus500 bitcoin

Plus500

Het meest gebruikvriendelijke platform.

Naar Plus500

Bitmex

Bitmex

Bitmex is één van de meest bekende trading platformen.

Naar Bitmex

Kraken

BTCdirect

Eén van de betere crypto futures platformen.

Naar Kraken

Deribit

Deribit

Futures Trading platform afkomstig uit Nederland.

Naar Deribit

Sinds 2017 kunnen Bitcoin-eigenaren zogenaamde futures gebruiken. Het idee achter futures is Bitcoin meer autoriteit te geven in de financiële wereld. Met een future krijg je recht om Bitcoin op een specifieke datum tegen een specifieke prijs te verkopen. Dit werkt contractueel. In dit artikel gaan we dieper in op het gebruik van futures.

Wat zijn (bitcoin) futures?

CBOE introduceerde in 2017 als eerste partij bitcoin futures. Eigenlijk is het principe van een future helemaal niet nieuw: ze bestaan al sinds 1972. Zo kun je futures hebben in bijvoorbeeld Forex, aandelen, olie of goud. En sinds 2017 kan dat dus ook in Bitcoin.

Met een future verkrijg je het recht om een onderliggende asset (zoals bitcoin) op een specifieke datum tegen een specifieke prijs te verkopen of te kopen. Wat de handelaar van tevoren niet weet, is of de prijs zal stijgen of dalen voordat het contract afloopt. Dit is het risico dat professionele handelaren nemen.

btc futures

Hoe werken bitcoin futures?

Futures worden gebruikt door investeerders en speculanten. Bitcoin-investeerders zijn op zoek naar een positie om (toekomstige) risico’s af te dekken om schade te beperken. Aan de andere kant willen ze natuurlijk ook een return on investment: hun investering moet iets opleveren. Investeerders verdienen hun investering terug op de lange termijn.

Speculanten willen juist snel geld verdienen met futures. Het is het denken op de korte termijn. Om dit te bereiken, speculeren ze over een hogere prijs. Zowel investeerders als speculanten werken nooit direct met bitcoin. Een future is een derivaat; een afgeleide van het echte product.

Soorten futures

In principe zijn er twee soorten futures als we het over Bitcoin hebben. Allereerst is er de Cash-settled future. Deze future houdt in dat de houder krijgt uitgekeerd in traditionele valuta nadat het contract is gesloten. Contracten kunnen dus sluiten voordat het contract formeel afloopt.

De tweede variant is Bitcoin-settled futures. De houders ervan krijgen in Bitcoin uitgekeerd zodra een contract afloopt. De houder van futures krijgt dus een bepaalde hoeveelheid Bitcoin op zijn of haar (broker) account gestort.

Handelen in futures bij Binance

Bij Binance is het mogelijk te handelen in futures. Dit kan op vier verschillende manieren, met een limit order, een market order, een stop-limit order of een stop-market order.

Limit order

Bij een limit order bepaalt de handelaar zelf de prijslimiet. De order wordt daarna in het orderboek geplaatst, met de prijs die de handelaar heeft opgegeven. De transactie wordt uitgevoerd wanneer de marktprijs de opgegeven prijs bereikt. Je kunt dus limit orders inzetten tegen een lagere prijs dan de huidige marktprijs. Zo kun je de munten toch kopen. Het kan ook omgekeerd: tegen een hogere prijs dan de huidige marktprijs verkopen.

Market order

Een market order werkt met een geringe fee om een aankooporder of een verkooporder tegen de meest gunstige prijs van dit moment te kunnen kopen of verkopen. Een market order vindt dus direct plaats op het moment dat de gunstigste tarieven zijn opgenomen. Dat is afhankelijk van de limit order in het orderboek.

Stop-limit order

Een stop-limit order is iets ingewikkelder: het bestaat uit de stopprijs en de limietprijs. De stopprijs is bij deze methode de ‘trigger’. Deze zorgt ervoor dat de order in het orderboek wordt opgenomen. De limietprijs wordt gebruikt als de marktprijs een eerder opgegeven limiet bereikt.

Je kunt de stop- en limietprijzen aan elkaar gelijkstellen, maar dat hoeft niet. In sommige situaties is het zelfs veiliger de stopprijs iets hoger dan de limietprijs in te stellen voor verkooporders, of iets lager dan de limietprijs voor aankooporders. De kans is dan groter dat de limit order wordt aangesproken na het bereiken van de stopprijs.

Stop-market order

Bij Binance kun je ook werken met een stop-market order. Deze is gelijk aan de stop-limit order, maar kent wel een verschil. Bij het bereiken van de stopprijs wordt er direct een market order geplaatst na het bereiken van de stopprijs.

Een order plaatsen

Om te beginnen met handelen, log je in met je Binance-account of maak je er één aan. Klik vervolgens op ‘Exchange’ en selecteer ‘Basic’. Basic is niet echt heel basic, want je krijgt een vrij gedetailleerd scherm te zien. Kies een trading pair. Binance heeft een lijst van honderden paren Bitcoin, waar Binance een wisselkoers voor aanbiedt. Je kunt dan twee munten met elkaar verhandelen.

Kies voor welk soort trade je wilt maken. Hier kun je dus kiezen uit limit order, market order, stop-limit order of stop-market orders. Kies daarna voor de hoeveelheid die je wilt verhandelen. Klik op ‘Market’ als je tevreden bent met de huidige marktprijs en vul in hoeveel van de munteenheid je wilt kopen. Je kunt deze hoeveelheid aangeven in een percentage van bijvoorbeeld de hoeveelheid Ethereum je in je account hebt.

Handelen in futures bij BitMEX

BitMEX is een bekend platform om Bitcoin futures op te treden. Dit is de core business van het platform. Het beperkt zich dan ook echt tot de handel in futures, in tegenstelling tot Binance. Het systeem zit dan ook iets simpeler in elkaar.

Je kunt beginnen met het traden van futures door je te registreren op de site van BitMEX. Na registratie ontvang je een link per e-mail om je account te bevestigen. Daarna zet je 2-factor authentication aan voor optimale veiligheid.

De tweede stap is het storten van fondsen in je account. Dat doe je door naar de ‘Account’-tab te gaan en dan op ‘Deposit’ te klikken. JE kunt dan je QR-code scannen of een kopie van je wallet-adres invoeren.

Navigeer nu naar het trading scherm. Dat doe je door op ‘Trade’ te klikken. Je wordt verbonden naar een scherm waar je de tab kunt aanklikken van de crypto die je wilt verkopen, waaronder Bitcoin.

Vul in welke positie op de markt je wilt. Je kunt bijvoorbeeld een market order plaatsen. Bij BitMEX vul je in hoeveel je wilt traden. Dit is de hoeveelheid die je wilt kopen of verkopen in Amerikaanse dollars.

Daarna stel je de invloed in. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat je 5x zoveel invloed wilt uitoefenen. Daarmee beperk of vergroot je ook het risico.

Voordat je een transactie plaatst, kun je naar de details kijken. In het veld ‘Quantity’ zie je de waarde van jouw positie, het geld dat je in de transactie hebt gestopt en de maximum hoeveelheid die je kunt verliezen als de markt zich tegen je keert.

Als je denkt dat de prijs zal stijgen en je kiest voor de lange termijn, klik je op ‘Buy Market’. Kies je voor de kortetermijn, omdat je denkt dat de markt zal instorten, klik je op ‘Sell Market’. Je krijgt dan weer een scherm te zien met alle details. Kijk eerst goed of dit is wat je wilt doen en klik dan de knop aan, waarmee je je order bevestigt.

CFD’s bij Plus500

Bij Plus500 Bitcoin worden futures ‘contracts for differences’ genoemd. Het principe is hetzelfde: handelen op speculatieve basis, zonder zelf Bitcoin te verhandelen of te bezitten. Het gaat om het uitwisselen van contracten.

Begin met het aanmaken van een account bij Plus500. Dit doe je door een formulier in te vullen en je identiteit te bevestigen. Daarna stort je fondsen op het trading account bij Plus500.

Je kunt nu beginnen met handelen. Je kunt Bitcoin CFD’s zowel kopen als verkopen bij bepaalde voorwaarden op een bepaald moment. Zo kun je zowel profiteren van lage als hoge prijzen, afhankelijk van of je koopt of verkoopt. Handel met de huidige prijzen, of gebruik een future order om te handelen wanneer een specifieke prijs wordt bereikt.

BTC kopen met iDeal

Koop al vanaf €30,- Snel en simpel met iDEALDuidelijke instructievideo’sLage tarievenSupport via chat en telefoon