Wie de laatste tijd het cryptonieuws een beetje heeft gevolgd, zal ongetwijfeld denken dat digitale activa één groot mijnenveld zijn, vol verraad en bedrog, waar weinig te vertrouwen valt in termen van zekerheid voor je investering. Veel van de grootste namen in de business, zoals crypto-beurs FTX en crypto-uitlener Voyager Digital, gingen in 2022 failliet, waardoor het vertrouwen in crypto’s aan flarden ging.

Toch gaan de cryptohandel en -beleggingen door, gesteund door het onverstoorde vertrouwen van veel handelaren en ontwikkelaars in de sector, en door de manieren waarop crypto in de toekomst mogelijk kan worden ingezet voor toepassingen in de praktijk. Voor iemand die in de cryptomarkt wil investeren, kan het lastig zijn om uit te zoeken wat de beste manier is om dat te doen. Er is een scala aan opties, en het is niet gemakkelijk om te weten wie je kunt vertrouwen.

Moet u rechtstreeks in bitcoin beleggen, door de munt op een online beurs te kopen? Of kiest u voor CFD bitcoin trading, wat ook gedaan wordt op online brokers, maar waarbij u eigenlijk geen crypto activa koopt? CFD crypto trading houdt in dat u “koop” en “verkoop” posities op crypto prijzen opent, afhankelijk van of u verwacht dat ze zullen stijgen of dalen. Het resultaat van uw transactie zal afhangen van de nauwkeurigheid van uw voorspellingen, in plaats van het wel en wee van een bepaalde digitale munt, zoals Dogecoin of Binance Coin.

Voordat u zich haast om te beleggen volgens de methode die u het meest vertrouwd is, doe wat onderzoek naar de plus en minpunten. We helpen u hieronder een stukje opweg.

Opslag

Als u wilt investeren in het kopen van een bepaalde hoeveelheid bitcoin, heeft u een veilige manier nodig om uw digitale valuta op te slaan. Eén manier om dit te doen is in een zogeheten ”hot wallet” beschikbaar op dezelfde crypto-beurs als waar je de bitcoin hebt gekocht. Omdat hij online is, blijft dit soort wallet potentieel kwetsbaar voor de aanvallen van hackers, zelfs als de beurs die u gebruikt één van de belangrijkste is, maar toch kiezen veel mensen ervoor.

De opslagmethode die qua veiligheid de voorkeur geniet, is een “cold wallet”, daar deze offline is en daardoor niet gevoelig voor hackers. Het nadeel van het gebruik van een cold wallet is de kans dat je de prive gegevens van je wallet verliest, wat kan betekenen dat je voor altijd de toegang tot je crypto kwijt bent.

Bij crypto handel heb je dit probleem niet. Je hoeft niets op te slaan bij een online CFD broker, want je CFD is slechts een contract, tussen jou en je broker, om het prijsverschil in een cryptocurrency binnen een korte periode, bijvoorbeeld zes uur of een dag, af te rekenen.

Long en short posities

Wat mensen vaak aantrekt om in crypto te investeren, is het vooruitzicht om een munt te kopen terwijl hij nog ”klein” is, en dan de investering in de komende maanden te zien groeien. Zoiets is nog steeds mogelijk, maar veel startende munten verdwijnen al snel nadat ze zijn ontstaan. Als u graag een meer gevestigde munt zoals Ethereum koopt, is uw risico op dit front kleiner, maar misschien vindt u de kosten van het kopen van een grote munt onbetaalbaar.

Bij CFD cryptohandel maakt het niet uit of de crypto van uw keuze zich op dun ijs begeeft of niet, omdat u er niet in heeft “geïnvesteerd” in de traditionele zin. U bent alleen geïnteresseerd in de korte termijn prijsschommelingen van de munt over een bepaalde periode. U zou er daarom voor kunnen kiezen om een “sell” deal (short positie) op Ethereum te openen, gewoon omdat u denkt dat de prijzen toe zijn aan een correctie. De mogelijkheid om “short te gaan” kan waardevol voor u zijn, vooral in een markt waar het vertrouwen wankelt en de volatiliteit hoog is.

Hefboom

Laten we zeggen dat u $10.000 op uw online broker account heeft staan en een “koop” deal wilt openen op Cardano, die op dat moment $50 per munt waard is. Normaal gesproken, vanwege de beperkingen van uw budget, zou de grootte van uw deal beperkt zijn tot 200 munten. CFD crypto traders kunnen echter de grootte van hun deals uitbreiden tot een hoger bedrag dan wat hun budget toelaat, door gebruik te maken van iets dat een hefboom heet, wat in feite geld is dat u leent van uw broker.

Als u kiest voor een hefboom van 30:1, gaat uw deal van $10.000 naar $300.000. In het geval dat Cardano zou stijgen tot $60 (een winst van 20%), dan zou uw winst – niet 20% van $10.000 ($2.000) – maar 20% van $300.000 ($60.000) zijn. Het is belangrijk om ook rekening te houden met het tegenovergestelde, mochten de Cardano-prijzen dalen tot $40, (een verlies van 20%) dan maakt u een verlies.

Samenvatting

De beste manier om de markt te betreden hangt af van uw handelsdoelen. Investeren wordt meestal gedaan door degenen die van plan zijn lange termijn posities aan te houden, vaak met het doel zich in te dekken tegen inflatie. CFD cryptohandel is gericht op prijsbewegingen op kortere termijn en wordt normaal gesproken niet gedaan door iemand die de waarde van zijn geld op lange termijn wil behouden. Overweeg uw doelstellingen en alle bovenstaande punten voordat u voor u zelf tot een besluit komt.