Beste sites om Bitcoin te kopen

Bitcoin Kopen

Je wilt bitcoin kopen, maar weet niet waar te starten? Dan zit je hier goed. Hieronder volgt een lijst van de beste plekken om bitcoin te kopen in Nederland. Op een betrouwbare en snelle manier. Met bankoverschrijving, iDeal, creditcard, Paypal en andere betaalmogelijkheden.

Bitcoin

Waar koop je BTC het meest voordelig in? ontdek het zelf.

BTC Kopen

Bitvavo

Grootste aanbod cryptocurrencies & Laagste fees in NL.

Naar Bitvavo

Coinmotion logo

Coinmotion

De exchange om cryptocurrencies te kopen en te traden.

Naar Coinmotion

Coinmerce

Coinmerce

Nederlandse cryptocurrency broker

Naar Coinmerce

Kraken

Kraken

Internationale exchange met vele opties.

Naar Kraken

Er zijn verschillende mogelijkheden voor het kopen en verkopen van bitcoin. Hieronder bespreken we de verschillende opties en de voor- en nadelen. Ben je een beginnende gebruiker, dan zul je vast afvragen ‘hoe koop ik bitcoins’? Wij raden je aan om gebruik te maken van één van de verschillende betrouwbare bitcoin exchange opties. Dit is voor beginners de meest eenvoudige, snelle en vooral veilige manier.

Als voorbeeld nemen we hier de website van Bitvavo. Bitvavo is de betere keus voor zowel de beginnende als de ervaren cryptocurrency handelaar.

Waar kan ik Bitcoins kopen in Nederland en hoe werkt het? Complete uitleg

Aan de hand van deze website zullen we uitleggen hoe het kopen van bitcoins (en andere cryptocurrencies) via een wisselkantoor, exchange of andere methodes in zijn werk gaat. En zullen we antwoord geven op de vraag waar bitcoin kopen en hoe koop ik bitcoins? Zodat jij een goed geïnformeerde keuze kan maken en de verschillende stappen begrijpt.

1. Bitcoins kopen via een wisselkantoor

Een wisselkantoor handelt in Bitcoin en kopen en verkopen deze met als doel om winst te maken. In een wisselkantoor kun je op een eenvoudige wijze veilig bitcoins kopen én verkopen via bijvoorbeeld iDeal en deze manier is daarom zeer aan te raden voor beginners.

De meeste wisselkantoren hebben een dagelijkse aankooplimiet van enkele honderden euros.

Wil je meer dan dit limiet bestellen, dan is een KYC check verplicht. KYC staat voor Know Your Customer en deze check houdt in dat je persoonlijke gegevens moet opgeven en ter verificatie een paspoort- scan moet opsturen. Sommige kantoren vragen je alleen een klein controle bedrag te storten, maar bij de meeste wisselkantoren zul je eerst een account moeten aanmaken en je persoonlijke gegevens moeten invullen. De levertijd van je aankoop verschilt ook per aanbieder. Bij Bitvavo staat je aankoop al na enkele minuten op je wallet wat erg fijn is.

Kopen via iDeal is het makkelijkst via Bitvavo als beginnende (laagste kosten ook)

Kopen en verkopen via een wisselkantoor is niet altijd het voordeligst, aangezien wisselkantoren een klein tarief in rekening brengen voor het omwisselen van cryptovaluta. Het voordeel is dat Bitvavo een van de goedkoopste platformen van Nederland is, aangezien zij lage handelskosten hanteren.

Voordelen:

 • Bitcoin kopen met iDeal
 • Eenvoudig, snel en veilig
 • Eenvoudige verificatie

Nadelen:

 • Niet noodzakelijk de goedkoopste optie
 • Mogelijkheid dat je je moet registreren/identificeren. Hierdoor kan het wat langer duren voor je kunt starten

2. Goedkoop Bitcoin kopen via een exchange

Op diverse online handelsplatformen worden kopers en verkopers van cryptovaluta samengebracht. Dit wordt een bitcoin exchange genoemd. Een exchange koopt of verkoopt zelf géén Bitcoin, maar speelt alleen een faciliterende rol voor handel tussen bezoekers. Meestal betaal je voor het gebruiken van de exchange transactiekosten. Deze kunnen per individuele crypto exchange verschillen. Je bitcoins verkopen of kopen op een exchange is bijna altijd de goedkoopste optie, omdat hun lagere kosten hanteren. Het is echter ook omslachtiger dan een wisselkantoor en vergt enigszins een technisch inzicht. Ook zal je je hoogstwaarschijnlijk moeten identificeren, oftewel de KYC procedure. Het is daarom als beginnende gebruiker niet altijd de meest makkelijke optie, tot je een basiskennis hebt. Een platform als Bitvavo is aan te raden voor beginners. Een exchange welke aan te raden is als je enige kennis hebt opgebouwd is Binance.

Na registratie kun je geld overmaken naar de exchange, meestal via een bankoverschrijving. In de toekomst zullen er meer iDeal accepteren hoogstwaarschijnlijk. Je stuurt bitcoins naar een voor jouw unieke exchange wallet. Is het geld of de Bitcoin binnen, dan kun je hiermee cryptovaluta kopen welke op het handelsplatform worden aangeboden. Eenmaal gekocht kun je deze weer bewaren in een hardware wallet of je kunt ze op de exchange bewaren (alleen verstandig voor korte periode i.v.m gevaar voor hackers).

Voordelen:

 • Goedkoop bitcoin kopen
 • Groot aanbod verschillende cryptovaluta direct te kopen

Nadelen:

 • Basis technisch inzicht nodig
 • Duurt vaak langer i.v.m KYC registratie

3. Bitcoins wisselen voor andere altcoins

Via bepaalde websites kun je je cryptovaluta óók ruilen. Je kunt ze dan niet kopen of verkopen. Dit is een zeer laagdrempelige manier om eenvoudig in het bezit te komen van andere cryptovaluta. Enkele websites die zich hiervoor lenen zijn Changelly en Shapeshift. Voor beginners is deze optie in de praktijk minder toegankelijk omdat je eerst een cryptomunt moet hebben voordat je kunt ruilen. Heb je wel al cryptocurrency, dan is het proces heel simpel. Je kiest de munt en de hoeveelheid die je wilt ruilen, daarna kies je de munt die je terug wilt hebben en je geeft het adres op waar je deze nieuwe munt op wilt ontvangen. ShapeShift zal je daarna bijvoorbeeld een adres sturen waar je de te ruilen munt naartoe kunt sturen. Meestal duurt de hele transactie slechts een paar minuten.

Voordelen:

 • Eenvoudig
 • Geen identificatie nodig
 • Beschikbaarheid grote hoeveelheid altcoins

Nadelen:

 • Geen aankopen met Euro mogelijk

4. Bitcoin kopen via een bitcoin automaat

In Nederland zijn meerdere Bitcoin pinautomaten te vinden (ATM’s). Je kunt bitcoins kopen of één of meerdere cryptovaluta kopen met Euro’s en soms ook andersom. Of het deze laatste optie heeft, hangt af van het type automaat en de aanbieders. Soms vereist het gebruiken van de automaat een identificatie, maar soms is dit ook, mits je onder een bepaald bedrag blijft, niet noodzakelijk.

Het gebruik van een pinautomaat is net zo snel als je gewend bent bij een reguliere pinautomaat, echter is het grote nadeel dat het gebruik van een Bitcoin automaat hoge kosten met zich meebrengt. Sommige automaten rekenen zelfs wel tot 10% meer dan de daadwerkelijke Bitcoin koers en worden er per transactie vaak ook nog extra kosten gerekend. Dit gebeurd meestal om het koersrisico en de transactiekosten mee af te dekken.

Nederland heeft momenteel ongeveer 20 verschillende pinautomaten, waarvan de meeste in de regio Amsterdam. Via CoinATMrader vind je jouw dichtstbijzijnde automaat. Deze website laat ook zien welke munten ondersteund worden en of het een automaat is voor kopen en/of verkopen. Let op, want deze website is niet altijd up to date.

Meestal werkt een ATM als volgt: op de automaat kies je de munteenheid en de hoeveelheid die je wilt kopen. Daarna laat je via je mobiele telefoon een QR-code zien van je wallet adres, waarna deze gescand wordt. Zo weet de ATM meteen waar de aangekochte bitcoins heen moeten. Daarna rond je de transactie af door de benodigde biljetten in te voeren in de machine. De bitcoins worden daarna naar jouw opgegeven adres verzonden.

Voordelen:

 • Eenvoudig in gebruik
 • Snel en praktisch. Het is fysiek

Nadelen:

 • ATM’s niet in heel Nederland
 • Hoge transactiekosten
 • Er is een beperkt aantal altcoins

5. Fysiek bitcoin kopen – Van persoon tot persoon (p2p)

Je hoeft bitcoins niet altijd via een exchange of wisselkantoor te kopen en te verkopen. Je kunt ze ook uitwisselen met andere personen. Dit heet ook wel een peer-to-peer of een p2p transactie. Om in contact te komen met andere Bitcoin kopers en verkopers kun je gebruik maken van een cryptocurrency p2p platform. Een voorbeeld van zo’n platform is Localbitcoins. Hier kun je bijvoorbeeld zien welke andere koper of verkoper in de buurt is. Bovendien heeft het een handige functie genaamd escrow, wat inhoudt dat er pas wordt uitbetaald aan de koper wanneer deze ook daadwerkelijk betaald heeft.

Heb je geen toegang tot een wisselkantoor of een exchange, dan is localbitcoins een fijn alternatief. Wil je een deal sluiten, zul je hiervoor echter wel vaak de tegenpartij fysiek moeten ontmoeten. Er bestaat ook nog altijd het alternatief om bitcoins via Marktplaats of Facebook Marketplace te kopen en te verkopen. Echter wordt dit afgeraden in verband met de uitdagingen op het gebied van privacy en veiligheid.

Via Localbitcoins zul je ook éérst een account moeten aanmaken en daarna onderling overeenkomen over de hoeveelheid en prijs. Daarna kun je elkaar ontmoeten om de deal af te ronden.

Voordelen:

 • In (bijna) elk land mogelijk
 • Eenvoudig en direct
 • Geen identificatie nodig

Nadelen:

 • Vaak duurder dan een exchange of wisselkantoor
 • Fysiek ontmoeten van kopers/verkopers soms nodig
 • Alert zijn voor oplichters, niet de veiligste optie

Hoe Bitcoin kopen met iDeal bij Bitvavo

Zoals eerder besproken is het voor beginners heel eenvoudig om via een wisselkantoor Bitcoin te kopen. Bitvavo is zo’n online cryptocurrency-wisselkantoor en is één van de goedkoopste van Nederland. Via de website van Bitvavo.com kun je via het betaalmiddel iDeal zeer veilig Bitcoin kopen. Je hoeft slechts een aantal stappen te volgen:

 1. Aanmelden: Maak gratis een account aan waarmee je je bitcoin kunt verhandelen, verzenden, ontvangen en bewaren. Je hebt toegang tot je Bitvavo wallet via zowel je mobiele telefoon als je desktop.
 2. Euro’s overmaken: maak je euro’s over naar je Bitvavo wallet of naar je eigen wallet. (kijk voor meer informatie hierover onder het kopje wallets). Het overmaken van euro’s kan via één van de acht betaalmethodes, waaronder iDeal en Bancontact. Voor deze populaire betaalmethodes worden geen transactiekosten gerekend. Zodra de betaling voltooid is, kun je direct bitcoins kopen. Koersen kunnen soms erg snel fluctueren. En de Bitcoin prijs wordt constant bijgewerkt. Het is natuurlijk de bedoeling om je bitcoins zo goedkoop mogelijk in te slaan. Het kan dus lonen om dit spelletje mee te spelen en de koers in de gaten te houden, zodat je op het juist moment kunt kopen. Let op: Je hoeft niet persé een hele bitcoin te kopen, een kwart of een tiende bitcoin is bijvoorbeeld ook mogelijk.
 3. Handelen: het kopen of verkopen van meer dan 50 digitale valuta en betaal maximaal 0.25 % handelskosten. Je kunt je gekochte bitcoin verzenden naar een externe wallet of bewaren op je Bitvavo wallet.

Kort samengevat is dit de manier waarop je via Bitvavo BTC kopen kan.

Registratie bij Bitvavo

De verschillende bitcoin stappen op Bitvavo:

 1. Stort tegoed in je account door op Euro’s storten te klikken;
 2. Reken af met de gewenste betaalmethode (bv. iDeal);
 3. Klik op de gewenste cryptovaluta (bv Bitcoin);
 4. Selecteer het tabblad Kopen;
 5. Voer in hoeveel je wilt kopen en klik op Kopen;
 6. Voor voltooiing klik je in het volgende scherm op Bevestigen;
 7. Gefeliciteerd met je eerste succesvolle cryptocurrency koop!

Soorten bitcoin wallets

De term ‘wallet’ is al vaker ter sprake gekomen en is het engelse woord voor portemonnee. Voor het kopen van Bitcoin heb je een zogenaamd ‘bitcoinadres’ nodig. Het is eigenlijk een soort bankrekening waarop je langdurig en veilig digitale valuta kunt opslaan. Het is belangrijk om te checken welke wallet welke munten ondersteund. Elke currency kent 3 soorten wallets:

Hardware wallet (veiligste optie/ langdurige opslag)

Dit is de veiligste manier om bitcoins te bewaren. Het is dan zeker ook de moeite waard om een kleine investering in deze wallet te doen. De meest populaire en veelgebruikte is de Ledger Nano S. Deze wallet komt in de vorm van een USB- stick en kun je vinden in de cryptocurrency-shop voor een prijs vanaf €59,00. De bijbehorende software voor de opslag van bitcoins heet Ledger live en deze moet je zelf downloaden. Deze wallet steunt niet alleen Bitcoin, maar ook andere cryptocurrencies. Elke individuele currency heeft een eigen app binnen de vertrouwde Ledger- omgeving. 

Exchange wallet (snelste optie/omwisselen naar altcoins) 

Wil je liever geen Bitcoin kopen, maar Ethereum, Ripple of een andere cryptocurrencies? Kies dan voor een tijdelijke exchange wallet. Hier stuur je bitcoins naar toe (vanaf je iDeal-aankoop). Eenmaal aangekomen kun je daarmee altcoins zoals bijvoorbeeld Ethereum aankopen. Er bestaat een grote variatie aan exchanges. Deze hebben een account gebonden unieke Bitcoin wallet en je kunt deze vinden na registratie. De toegang tot je account is beveiligd met een wachtwoord en eventuele andere geavanceerde beveiligingsmethoden. Na inloggen, kun je eenvoudig online je cryptovaluta beheren. Enkele bekende crypto-exchange website:

Belangrijk bij exchanges is dat je altijd Two-Factor Authentication moet instellen. Dit betekent dat je een code op je mobiel krijgt om in te loggen, dit zorgt voor extra veiligheid voor je account. Dit is met name van belang bij het gebruik van exchanges.

Software wallet (eenvoudig/langdurige opslag)

Heb je geen zin om te investeren in een hardware wallet of om een exchange account te maken? Dan kan een software wallet je van dienst zijn. Een voorbeeld van zo’n wallet is de Electrum wallet. Deze is te installeren op je computer en is dus een zeer gebruiksvriendelijke optie.

 1. Ga naar Electrum.com;
 2. Download de software op je computer; kies voor de download je persoonlijke besturingssysteem, bv. Windows;
 3. Installeer de software (evt. firewall uitschakelen voor het programma);
 4. Bewaar je seed phrase of seed key goed! Dit is een soort puk-code waarmee je je wallet in noodgevallen kunt herstellen en is heel belangrijk;
 5. Doorloop de stappen en kopieer je Bitcoin wallet adres (ziet eruit als een reeks letters en cijfers) om te gebruiken bij bv. een wisselkantoor.

Het handige van Bitvavo is dat je met je account digitale valuta kunt kopen, verkopen, verzenden, ontvangen én bewaren. Je hebt dus in principe geen eigen wallet nodig. Dit maakt het voor de beginner erg eenvoudig waardoor wij deze aanraden. Wij hopen dat we je met dit artikel op weg hebben geholpen zodat jij ook je eerste bitcoin veilig kan kopen via iDeal of een andere betaalmethode. Het is namelijk allemaal erg makkelijk in Nederland dankzij de betrouwbare platformen die er zijn. Via bovenstaande stappen krijg je op verschillende manieren antwoord op ‘hoe kan ik bitcoin kopen’. Maar op onze website vindt je ook meer informatie hoe je bitcoin kan verhandelen, het kan verkopen, welke cryptomunten nog meer interessant zijn en nog veel meer.

Er zijn vele mogelijkheden als het aan komt op Bitcoin kopen, ook in Nederland! Één voorbeeld hierin is bijvoorbeeld, om jezelf aanmelden op een crypto handelsplatform (Bitcoin exchange). Dit is een plek waar je kunt beginnen met het verhandelen van Bitcoin met andere gebruikers. Echter, moet je hiervoor over veel kennis beschikken wat betreft cryptocurrency en het is een wat meer tijdrovend en ingewikkeld proces. Ook is niet proces niet geheel zonder risico, de Bitcoins of euro’s in jou bezit moeten namelijk gestald worden bij het handelsplatform en er nooit garanties zijn voor de prijs die je betaalt.

BTC kopen met iDeal

Koop al vanaf €30,- Snel en simpel met iDEALDuidelijke instructievideo’sLage tarievenSupport via chat en telefoon

Veel gestelde vragen over BTC

Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Hoelang duurt het voordat ik mijn bitcoin ontvang als ik het koop?

Dit is afhankelijk van een aantal factoren, maar in de meeste gevallen heb je dit binnen een uur. Het kan dus ook binnen enkele minuten al binnen zijn. Het is hiermee een van de snelste manieren om een currency wereldwijd te verplaatsen. Met traditioneel (fiat) geld, kan het een dag duren. Maar als je gebruik maakt van iDeal of creditcard, dan krijg je het direct in je wallet. Met Paypal vaak, omdat je direct de transactie doet.

Wat is het minimum aan bitcoin dat ik moet kopen?
Dit is minimaal, vrijwel elke bitcoin site waar je kan kopen heeft het minimum op een aantal euro’s staan. Het is dus goed om eerst klein te kopen zodat je het proces kan leren, naarmate je er zeker van bent dat alles goed is gegaan kan je meer kopen.

Je zou in theorie dus zelfs 0.00000001 BTC kunnen kopen. Veel exchanges hebben wel een minimaal bestel bedrag van tientallen euro’s.

Waar kan ik het beste bitcoin kopen in Nederland?
De meest bekende websites in Nederland zijn Bitonic, Btcdirect en Litebit. Dit zijn allemaal websites welke al meer dan 6 jaar actief zijn en vele duizenden klanten hebben, met een goede klantenservice en reputatie. Het is dus handig om de eerste keer op hun website te kopen, alle informatie wordt ook daar uitgelegd hoe het werkt.
Waar kan ik het beste bitcoin kopen met iDeal?
Ook hiervoor geldt dat dit het beste bij de Nederlandse websites kan, namelijk Bitonic, Btcdirect en Litebit. Overal kan je eenvoudig en veilig met iDeal afrekenen.
Waar kan ik mijn bitcoins het beste opslaan?

Indien je niet bij een Nederlandse website wilt kopen, dan is Coinbase een goede optie wereldwijd. Dit is het grootste Amerikaanse platform in bitcoin te kopen. Ook hier kan je tevens met iDeal bitcoin kopen.

Zijn er slimme strategieën om bitcoin te kopen?

Een bekende strategie dat door veel mensen wordt gebruikt bij investeringen is de Dollar-cost-averaging (DCA). Dit houdt in dat je met regelmaat voor hetzelfde bedrag koopt, ongeacht de koers op dat moment. Hierdoor ben je op de lange termijn minder aan volatiliteit onderhevig. Hier lees je daar meer over.