Afhankelijk van het moment waarop je Bitcoin gekocht hebt, kan de waarde hiervan flink gestegen zijn. Een goed moment om je Bitcoin te verkopen voor euro’s en deze uit te laten betalen op je bankrekening. Kies je voor het verkopen van je volledige investering, of laat je een deel van de Bitcoin staan in de hoop dat deze in de komende jaren nog meer waard wordt? Bitcoin uitbetalen kan op verschillende manieren. Op deze pagina lees je hier meer over.

In de basis wordt onderscheid gemaakt tussen drie methodes: Bitcoin naar euro uitbetalen op je bankrekening, een creditcard aanvragen welke gekoppeld zit aan je Bitcoin-portemonnee en Bitcoin contant opnemen bij een speciale automaat. We lichten de verschillende opties toe.

Bitcoin naar euro uitbetalen op je bankrekening

Wanneer je Bitcoin wilt verkopen voor euro’s en deze wilt laten storten op je bankrekening zijn er twee opties: Bitcoin vanaf een online handelsplatform als Bitvavo en Binance naar je bankrekening laten storten, of Bitcoin storten vanuit je private wallet. Een derde optie is het versturen van Bitcoin vanuit je private wallet naar een handelsplatform, om het vervolgens vanuit daar over te laten maken naar je bankrekening. Dit is echter onnodig ingewikkeld. Tevens betaal je in dit geval onnodig veel transactiekosten. Zonde!

Bitcoin uitbetalen vanaf een handelsplatform

Verschillende handelsplatformen, ook wel exchanges genoemd door handelaren in digitale valuta, bieden de mogelijkheid om je Bitcoin uit te laten betalen in euro’s. Andersom is het eveneens mogelijk om Bitcoin met iDeal en daarmee vanaf je bankrekening te bestellen. De bekendste platforms in Nederland zijn Bitvavo en Binance. Beide organisaties staan bekend om hun betrouwbaarheid en de snelheid waarmee orders verwerkt worden. Vaak heb je het geld al binnen enkele dagen op je bankrekening staan. Naast de mogelijkheid om je Bitcoin hier te verkopen voor euro’s, kun je op deze platforms een groot aantal andere digitale munten kopen van je Bitcoin. Denk aan munten als VeChain, Cardano, Ripple, enzovoorts.

Bitcoin vanuit een private wallet verkopen

Het alternatief voor je Bitcoin vanaf een handelsplatform verkopen voor euro’s en deze over laten schrijven naar je bankrekening, is een verkooporder plaatsen vanuit je private wallet. Een Nederlandse organisatie die deze mogelijkheid biedt is Bitonic. In dit geval vraag je een verkooporder aan, waarna je een Bitcoin-adres krijgt. Je dient de verkochte hoeveelheid Bitcoin naar dit adres over te maken. Het is belangrijk dit binnen een aantal minuten te doen. De uitbetaling vindt pas plaats, als de transactie bevestigd is. Net als bij Bitvavo en Binance, betaalt ook Bitonic dergelijke orders snel uit.

Creditcard aanvragen en koppelen aan je Bitcoin-wallet

Niet alleen kun je Bitcoin naar euro uitbetalen op je bankrekening. Je kunt er ook voor kiezen om een cryptocreditcard aan te vragen en deze koppelen aan je Bitcoin-wallet. Op dit moment biedt alleen handelsplatform Binance deze mogelijkheid aan. Via de website van het platform vraag je de creditcard aan. Houd er rekening mee, dat je identiteit geverifieerd moet zijn alvorens je de creditcard aan kunt vragen. Je hebt deze vaak binnen enkele dagen tot enkele weken in huis. Binance zorgt dat je creditcard aan de Bitcoin-wallet op het handelsplatform gekoppeld wordt.

Op het platform bepaal je zelf, welk deel van je Bitcoin je aan de creditcard toe wilt kennen. Het voorkomt dat men bij het verlies van de creditcard grote uitgaven kan doen op jouw kosten. Er zijn steeds meer plekken waar je met deze creditcard kunt betalen. De creditcard zelf valt te vergelijken met de traditionele creditcard die je bij een bank kunt bestellen. Een belangrijk verschil zit in het feit, dat je voor de aanvraag van de creditcard van Binance niets betaalt.

Bitcoin contant opnemen bij een automaat

automaatEen derde optie is de mogelijkheid om Bitcoin contant op te nemen bij een Bitcoin automaat. Je kunt zo’n automaat vergelijken met een pinautomaat. In dit geval steek je geen pinpas in de automaat, maar koppel je deze tijdelijk aan je Bitcoin-wallet. De werking van de automaat lijkt sterk op de eerder beschreven methode, waarbij je Bitcoin vanuit een Bitcoin-wallet overmaakt naar een externe broker. Ook bij de automaat vraag je een order aan. Je geeft hierbij op welk bedrag in euro’s je contant uit wilt laten betalen. Vervolgens toont de automaat je een Bitcoin-adres, waar je de betaling heen kunt sturen. Deze Bitcoin ATM’s zijn met name in het buitenland erg populair.

Het is belangrijk dit binnen een bepaalde tijd te doen, om te voorkomen dat de order verloopt. Vaak dien je ook je eigen adres op te geven. Mocht de transactie te laat worden uitgevoerd, dan betaald de automaat je de hoeveelheid Bitcoin terug op het opgegeven adres. Met name transacties vanaf een handelsplatform duren vaak lang. Dit heeft te maken met het feit, dat het handelsplatform de transacties in grotere batches uitvoert. Voordeel hiervan is dat de transactiekosten relatief laag zijn.