Crypto geniusOverweeg je momenteel de aanschaf van cryptomunten? Cryptomunten kopen begint vaak bij het aanmaken van een account op een handelsplatform. Op zo’n platform ruil je euro’s of bijvoorbeeld Bitcoin voor een andere digitale valuta. In Nederland zijn Bitvavo en Binance de populairste handelsplatformen. Beide platforms hebben duizenden gebruikers. Niet alleen in Nederland, maar ook elders in de wereld. Ze staan als zeer betrouwbaar te boek en bieden een breed aanbod aan cryptomunten. De kans is zodoende groot, dat je de munt vindt die jij aan je portefeuille toe wilt voegen!

Op deze pagina worden de verschillen tussen Bitvavo en Binance uitgelicht. Wat maakt de één een beter handelsplatform dan de ander? Kan überhaupt gesteld worden, dat een van beide handelsplatformen duidelijk de beste is?

Organisaties achter Bitvavo en Binance

Bitvavo logoEen eerste verschil zit in de oorsprong van de organisaties achter Bitvavo en Binance. Bitvavo is een Nederlandse partij, welke gevestigd zit in Amsterdam. Daar waar Binance van oorsprong uit China komt. De potentiële regulering van de markt met cryptomunten heeft ertoe geleid, dat Binance haar hoofdkantoor verplaatst heeft naar Japan. Het feit dat er een verschil zit in vestigingsplaats, maakt dat ook de klantenservice anders is. Bitvavo biedt een Nederlandse (en Engelse) klantenservice aan. Daar waar op Binance enkel vragen in het Engels gesteld kunnen worden.

Cryptomunten kopen met iDeal

Een aspect waarop Bitvavo en Binance niet van elkaar, maar wel van verschillende andere handelsplatformen verschillen is de mogelijkheid om cryptomunten te kopen met iDeal. Groot voordeel hiervan is dat je niet eerst gebruik hoeft te maken van een externe broker om Bitcoin te kunnen kopen, maar direct de gewenste cryptomunten kunt verhandelen. Voorheen was dit niet mogelijk Naast de mogelijkheid om cryptomunten met iDeal te kopen, kun je ook kiezen voor een bankoverschrijving bij beide handelsplatformen.

Aanbod aan verschillende cryptomunten

Een volgend aspect om naar te kijken is het aanbod aan cryptomunten op de beide exchanges. Zowel Bitvavo als Binance biedt een breed scala aan cryptomunten, bekend en minder bekend. Enkel kijkend naar de cijfers valt op te merken dat het aanbod op Binance groter is. Met name het aanbod aan minder bekende cryptomunten is hier aanzienlijk groter dan op Bitvavo. Dit hoeft echter niet voor iedereen een voordeel zijn. Iemand die net start met de investering in cryptomunten zal voornamelijk geïnteresseerd zijn in de bekendere projecten. Deze worden op beide handelsplatformen aangeboden.

Aanvullend op het aantal verschillende cryptomunten wat wordt aangeboden, speelt ook het handelsvolume mee. Bij een laag handelsvolume is een lastiger om een bepaalde cryptomunt te kopen of te verkopen. Beide handelsplatformen bieden een groot handelsvolume aan, waardoor orders snel kunnen worden uitgevoerd.

Mogelijkheid tot het kopen van aandelen

Bitcoin opslaan in walletRelatief nieuw bij Binance is de mogelijkheid om te investeren in aandelen met je cryptomunten. Zo kun je een aandeel Tesla kopen met Bitcoin. Het aanbod aan aandelen is momenteel nog beperkt, maar de verwachting is dat dit de komende tijd verder zal worden uitgebreid. Let op, je investeert niet in echte aandelen. Het gaat om zogenaamde CFD’s, die de waarde van een aandeel volgen.

Commissies bij het uitvoeren van orders

Binance CardOver iedere transactie die je uitvoert op een handelsplatform als Bitvavo of Binance betaal je een commissie. Het is de vergoeding voor het handelsplatform. Deze fees liggen bij Binance (0.02 – 0.10%) lager dan bij Bitvavo (0.05 – 0.25%). Dit betekent dat handelen op Binance iets goedkoper is dan op Bitvavo. Voor het account wat je op deze platforms opent betaal je niets. Ook worden er geen maandelijkse kosten in rekening gebracht. Iets wat overigens wel vaak wordt gedaan bij platforms waarop je kunt handelen in aandelen.