JP Morgan gelooft dat de CBDC, centrale bank digitale valuta, een bedreiging kan vormen voor de wereldwijde hegemonie van de USD. In een rapport uitgevoerd door Bloomberg, geeft de belangrijkste Amerikaanse econoom van de bank aan dat geen enkel ander land dan de Verenigde Staten van Amerika als grote verliezer uit de bus komt. Betreffende het verwoestend potentieel van de digitale valuta. Het draait voornamelijk om de hegemonie van de USD. Uitgifte van de valuta van de wereldreserve en als medium voor uitwisseling is bij internationale handel van grondstoffen, goederen en diensten brengt grote voordelen met zich mee. Aan de hand van het rapport.

Amerikaanse dominantie in handelsfinanciering ondermijnd door Blockchain

JP Morgan twijfelt eraan dat de USD binnenkort verdreven zal worden als valutareserve voor de wereld. Echter wordt in het rapport gewaarschuwd voor het mogelijk wegslijten van de randaspecten van de dominantie van de USD. Inclusief handelsfinanciering en het SWIFT-berichtensysteem.

Acht banken, inclusief HSBC en Citi, hebben in maart aangekondigd gezamenlijk ontwikkelde handelsfinanciering commercieel te starten in Singapore. Gedurende de tweede helft van 2020. In China, Oman, en Europa zijn er ook blockchain gebaseerde handelsfinanciering initiatieven opgestart.

Dominantie van de USD digitaliseren

Het verslag pleit ervoor dat Amerika een digitaal project lanceert om zijn monetaire dominantie over te hevelen naar de snelgroeiende digitale sfeer. Het gaat om een waarschuwing van JP Morgan dat andere landen digitale valuta kunnen gebruiken om het SWIFT-systeem en economische sancties te omzeilen. Zodoende wordt de Amerikaanse wereldwijde macht over de wereld valutareserve, ondermijnd.

Het rapport ging verder door te stellen dat het aanbieden van een grensoverschrijdende oplossing gefundeerd op een digitale dollar, een kleine investering zou zijn om een belangrijk middel te beschermen voor het projecteren van macht in de wereldeconomie. Indien het ontwerp van de oplossing zo min mogelijk schade toebrengt aan het binnenlands financieel systeem. Het rapport stelde verder vast dat voor landen met hoge inkomsten en de Verenigde Staten van Amerika in het bijzonder, digitale valuta een oefening is voor geopolitiek risicobeheer.

CBDC’s vormen de bescherming voor stablecoins

Econoom John Vaz in een gesprek met Cointelegraph bood een kritische beoordeling van CBDC’s. Zijn argument is dat digitale valuta van centrale banken een soort van achterhoedegevecht vormen, welke tussen centrale banken onderling wordt uitgevochten. Omdat zij eigenlijk niet houden van cryptovaluta. Vaz uitte tevens het argument dat crypto valuta de mogelijkheid van centrale banken afpakken om de economie in het voordeel van de centrale banken te beïnvloeden. Omdat je met zaken als Bitcoin geen geld kunt creëren op krediet basis. Hij stelde tenslotte dat digitale valuta van centrale banken waarschijnlijk meer draaien om het volgen van geld dan zorgen voor voordelen.