De crypto bazen van de crypto industrie in India, zien positieve tekenen van de USD 5,7 miljard investering van Facebook in India ’s grootste mobiele serviceprovider. Het is de grootste buitenlandse investering ooit in de technologische sector van India gedaan. De overeenkomst tussen Facebook en Jio Platforms werd voor het eerst bekend op 22 april. Jio Platforms is de digitale technologie afdeling van Reliance Industries, een conglomeraat van olie tot aan de detailhandel, wiens eigenaar miljadair Mukesh Ambani is.

Facebook gaat akkoord met 9.9% belang in het bedrijf en levert diensten zoals het mobiele netwerk Reliance Jio. Dit netwerk heeft tot op heden 388 miljoen gebruikers aangetrokken.

Vorig herfst had Reliance Jio Infocomm, zoals Ambani beweert, ogenschijnlijk ‘s werelds grootste blockchain netwerk geïnstalleerd. Met tienduizenden blockchain knooppunten werkzaam op een dag waarbij dit netwerk de allereerste blockchain-geactiveerde krediettransactie van het land had uitgevoerd.

De CEO en oprichter van een van India ’s prominente effectenbeurzen, Nischal Shetty, tweette een reactie op het nieuws. Hij gaf aan dat het een duidelijk sein was dat crypto aan het oprijzen is als populaire technologie in India. De investering van USD 5,7 miljard van Facebook in Jio is geweldig nieuws voor het Indiaas crypto ecosysteem. Hij gaf verder aan dat FB Libra heeft en dat Jio bezig is geweest met ontwikkelen van Blockchain Crypto technologie. Libra kan dus realiteit worden in India volgens hem.

Het grote klantenbestand van Reliance Jio is heel belangrijk, aangezien de nieuwe investering een commercieel samenwerkingsverband omvat met de dochteronderneming van Facebook, WhatsApp. Laatstgenoemde is een van de drie platformen voorgesteld door Facebook voor het uitbrengen van zijn geplande stabiele munt Libra.

Jio Platforms runt ook een e-commerce platform, JioMart, dat naar verluidt 30 miljoen kleine handelaren landelijk dient.

Analisten bij Bernstein brachten op 22 april naar voren dat met de investering, Facebook een gesloten netwerk van 388 miljoen gebruikers heeft waarop getest kan worden. Dit is het bewijs van een reeds aangekondigd samenwerkingsverband voor het bouwen en testen van een WeChat-achtige app.

Facebook is nu de grootste minderheidsaandeelhouder van Jio Platforms. De verwachting van deze nieuwe investering is dat het Jio ‘s plan om digitale inkomsten te genereren, zal versnellen. En om binnen een jaar tijd netto schuldvrij te worden.

Een nieuw begin

Zoals aangegeven werd veteraan WazirX in het herst van het vorig jaar overgenomen door Binance. Beide effectenbeurzen zijn gezamenlijk een USD 50 miljoen fonds in maart gestart met als doel het bevorderen van blockchain ontwikkelingen in India.

De ruimte van India ’s cryptovaluta heeft een golf van optimisme gezien. Gevolgd door een intrekking van een langdurig verbod op samenwerking tussen banken en crypto gerelateerde bedrijven. Het Hooggerechtshof trok zijn verbod eerder dit jaar in.

Intussen is Facebook druk bezig geweest met het aanpassen van het witboek voor zijn voorgestelde stabiele munt. Facebook probeert het project beter verteerbaar te maken voor toezichthouders wereldwijd.