Cryptocurrency overzicht

Er zijn enorm veel cryptocurrency beschikbaar. Maar welke heeft echt toegevoegde waarde? Welke currency heeft potentie om in te investeren? Op deze pagina tonen wij een overzicht van interessante crypto. Klik op de crypto voor meer informatie over deze currrency.

Crypto zoeken

Bekijk direct bij welke exchange currency te koop is.

Crypto Kopen

Finst

Finst

Keuze om 100+ cryptocurrency te traden.

Naar Finst

Bitvavo

Een van de beste app voor crypto

Naar Bitvavo

logo Crypto.com

Crypto.com

Eén van de beste crypto futures platformen.

Naar Crypto.com

logo Coinbase

Coinbase

Betrouwbare Nederlandse cryptocurrency broker

Naar Coinmerce​

Wie zich net verdiept in bijvoorbeeld Bitcoin, komt de term ‘cryptocurrency’ tegen. Voorbeelden hiervan zijn Bitcoin, Ethers en Litecoin, maar wat betekent deze term precies? Wat kun je met cryptocurrency en hoe werk je met de koers?

Wat zijn cryptocurrencies?

Onder cryptocurrencies verstaan we digitale of virtuele valuta. Het zijn geen echte munten, maar virtueel geld. De hoeveelheid geldt staat opgeslagen in meerdere databases. Niemand kan met de databases knoeien, omdat iedere gebruiker aan voorwaarden moet voldoen en malicieuze transacties worden afgekeurd door het netwerk. Het netwerk waar de virtuele munten op staan, maakt gebruik van cryptografie om transacties te beveiligen.

Met cryptocurrencies kun je, net als met traditioneel geld, aankopen doen. Sommige winkels staan je bijvoorbeeld al toe te betalen met Bitcoin. De virtuele munten zijn ontstaan in 2009, toen een anonieme programmeur (of een groep programmeurs) de Bitcoin op de markt bracht. Het belangrijkste kenmerk is dat de munt decentraal is: er is geen centrale autoriteit die de waarde van de munt bepaalt, of die controle over de munt heeft.

Fraude voorkomen

Cryptocurrencies zijn bedacht om waarde te waarborgen. Er is geen centraal orgaan die invloed kan uitoefenen op de waarde van de munt. Daarnaast helpt het bij de bestrijding van fraude. Er kan geen vals geld in omloop worden gebracht, omdat het netwerk dit meteen zou afwijzen. Ook kunnen gebruikers het geld niet twee keer uitgeven.

In het gedecentraliseerde systeem van cryptocurrencies ligt  de verantwoordelijkheid bij iedere deelnemer aan het netwerk. Dit werkt via de zogenaamde Blockchain, een gedecentraliseerd grootboek dat beschikbaar is voor iedere deelnemer aan het netwerk. In de Blockchain zitten meerdere ‘blocks’, die samen een lange ketting aan informatie vormen. Alles is transparant, waardoor de kans op fraude nihil is.

Transacties doen

Ome en transactie te doen, moet een gebruiker beschikken over het publieke adres van de ontvanger. De zender ondertekent de transactie met een geheime sleutel. De transactie wordt ingezonden op het netwerk en geverifieerd door alle gebruikers. Bij een gewone bank heeft iedere klant een eigen rekeningnummer, maar bij crypto is dat anders: daar krijgt iedereen voor iedere transactie een apart nummer.

Transacties kunnen alleen worden geverifieerd door cryptografische puzzels op te lossen. Transacties zijn onomkeerbaar. Voor het verifiëren ontvangen zogenaamde ‘miners’ (degenen die verifiëren) een vergoeding.

Soorten cryptocurrencies

Inmiddels zijn er duizenden soorten cryptomunten op de markt. Het zou een heel boekwerk worden om ze allemaal te beschrijven. De bekendste coins zijn Bitcoin, Litecoin, altcoin en Ethers. Hierin wordt het meest gehandeld. Je vindt bij CoinmarketCap een lijst met de meest verhandelde coins, met hun waarde.

Cryptocurrency koers: zeer volatiel

Een munt kan heel veel waard zijn, maar op dezelfde dag ook compleet instorten. De markt voor cryptocurrencies is volatiel. Dat komt doordat een munt geen intrinsieke waarde heeft, er geen regelgeving is, er geen institutionele beleggers zijn en er meerdere strategieën voor waardeverhoging mogelijk zijn. Zo kunnen gebruikers bijvoorbeeld munten inkopen als de prijs laag is en verkopen als de prijs stijgt.

Op de cryptomarkt zijn geen langdurige investeringen, maar vooral kortetermijninvesteringen. Dat heeft invloed op de prijs. De prijs kan enorm schommelen. Daardoor kan het zijn dat je ‘s ochtends in de rode cijfers zit, terwijl de munt ‘s avonds veel meer waard is geworden. Er is niet zoiets als een centrale bank die dat een halt toeroept en munten kan laten ‘bijdrukken’. Van tevoren is een maximale hoeveelheid munten die in omloop kunnen zijn vastgesteld.

Door de volatiele koers is het verstandig alleen te handelen in cryptocurrencies met geld dat je kunt missen. Beleg nooit met spaargeld of geld dat je voor dagelijks onderhoud nodig hebt.

Doe mee met de Bullrun 20 euro gratis Tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

De Bullrun van 2024 is gestart! Ontvang nu gratis €20,- in jouw account!

🚀 GRATIS €20,- CASH BONUS


Na een succesvolle verificatie en een minimale storting van € 10, ontvang je een welkomstbonus van € 20*.