Een Ethereum All Core Devs belletje werd vrijdag gepleegd om verschillende Ethereum Verbeteringsvoorstellen te bespreken terwijl de gasprijzen historisch hoog blijven. Op de agenda stonden er verschillende discussiepunten over hoge gasprijzen en de manieren voor het verhelpen van het probleem.

Onafhankelijke Ethereum onderzoeker, Alexey Akhunov, begon met een opmerking over het bestaan van gastokens en hoe deze de prijzen boven het normale kunnen opdrijven. Hij onderstreepte hoe de mempool vaak vol zit met transacties die bieden op een bepaalde gasprijs om deze tokens te verkrijgen. Hij vergeleek deze benadering met het bestellen op boekbeurzen waar handelaren zoeken naar dips met lage prijsorders.

Echter, het feit dat gasbiedorders niet gemakkelijk geannuleerd kunnen worden, kan zijn dat prijzen zo kunstmatig hooggehouden worden. Terwijl elke dip standaard gekocht wordt, volgens Akhunov. Hoewel een voorstel rondgedreven werd voor het stopzetten van het terugbetaalmechanisme dat de basis vormt van gas tokens, onderkende Akhunov dat de omvang van gas tokens verkrijgen verantwoordelijk is voor maar 2% van het huidig gas gebruik.

Dit zou kunnen betekenen dat elke negatieve invloed die zij ervaren, van beperkte omvang zou kunnen zijn. Maar Akhunov gaf te kennen meer data nodig te hebben om voordat hij formeel opties kan bespreken om het mechanisme uit te schakelen. In termen van gasprijs discussies waren de overige onderwerpen minder dringend. Een daarvan was een EIP die kortgeleden geïntroduceerd werd en verdedigd werd door Ethereum medeoprichter Vitalik Buterin en core developer Martin Swende.

De EIP, gefiled onder code EIP-2929, verhoogt de gaskosten opmerkelijk voor bepaalde opslag operaties. Maar de reden hiervoor is om als bescherming te dienen tegen mogelijke Denial of Service aanvallen. De specificaties van de wijziging kunnen betekenen dat sommige operaties eigenlijk goedkoper zouden kunnen worden. Toch twijfelde Akhunov over enkele van de meer complexe wijzigingen en uitzonderingen die dit voorstel met zich meebracht.

Hij stelde voor om verder te discussiëren over de fijnere punten. De gaskosten verhogen lijkt in de huidige omgeving in te druisen tegen de logica. Echter, de gasprijzen verhogen zal Ethereum ontwikkelaars helpen meer vertrouwen te hebben in toekomstige verhogingen van de gaslimiet. De sterke bedreiging van DoS-aanvallen, hielden eerder de invoering van meer agressieve verhogingen tegen.

EIP-2711 is nog een EIP die de sterkste invloed zou kunnen hebben op de algemene gebruikerservaring. Met dit voorstel zou een account de transactie vergoeding kunnen betalen voor iemand anders. Batch-transacties zouden gemaakt kunnen worden met de garantie dat deze afgehandeld worden in de volgorde van indiening. En een automatische tijdslimiet voor transacties die belanden in de mempool.

Over de laatste wijziging zei ontwikkelaar Micah Zoltu dat het ook kan leiden tot gasbesparing. Aangezien dergelijke systemen al geïmplementeerd zijn op een applicatie laag op platformen zoals Uniswap. Door het via smart contracts te doen betekent dat de transactie nog steeds wordt opgenomen als een mislukte transactie. Terwijl de transactie onder dit voorstel gewoonweg verwijderd zou worden na het verstrijken.

Echter, het voorstel is alleen op een inleidende basis bediscussieerd en er zijn nog geen beslissingen genomen. Alles omvattend worden de wijzigingen voornamelijk besproken voor opname in de Berlin hard fork, die eerst de komende zomer verwacht wordt te komen. Echter, vele voorstellen moeten nog steeds getest en gekeurd worden, wat aangeeft dat de hard fork nog wat tijd zal kosten.

Voor nu zal de Ethereum vergoeding markt volledig overgeleverd blijven aan de stijgende vraag.