Facebook heeft naar verluidt de procentuele uitsplitsing onthuld van een basket met wereldwijde valuta’s die de cryptocurrency van Libra zullen ondersteunen. Als je van cryptocurrencies houdt, is de kans groot dat je tijdlijn en newsfeed overspoeld zijn met nieuws over Facebook’s Libra oftewel GlobalCoin. Mensen op sociale media, podcasts en forums hebben de afgelopen anderhalve week woedend gedebatteerd over de voor- en nadelen van Libra.

Om te zeggen dat Facebook een zwaar jaar gehad heeft in 2018, is een grove understatement. In maart 2018 werd Facebook opgeschrikt door het Cambridge Analytica-schandaal. Bij meer dan 50 miljoen Facebook-gebruikers zijn hun privégegevens gecompromitteerd door één van de ergste inbreuken op de privacy gegevens in de geschiedenis. De gewonnen gegevens zijn gebruikt om psychologische profielen op te bouwen om verkiezingen over de hele wereld te beïnvloeden. Hierna werd CEO Mark Zuckerberg gedwongen om een ​​hoorzitting van het congres bij te wonen. Vanwege dit schandaal gingen de aandelen van Facebook direct in een neerwaartse val. De aandelen daalden met maar liefst 20% toen het bedrijf 120 miljard dollar aan waarde verloor.

Het was echter midden in een verschrikkelijk 2018 dat de eerste zaden van Libra werden geplant. In mei 2018 werd onthuld dat Facebook een blockchain-divisie aan het opzetten is die onder toezicht zou staan ​​van David Marcus, die eerder toezicht had gehouden op de oprichting van Facebook Messenger. Dit gebeurde vier maanden nadat CEO Mark Zuckerberg in zijn nieuwe jaarresolutiepost verklaarde dat hij wilde dat Facebook “dieper ging en de positieve en negatieve aspecten van” cryptocurrencies bestudeert.

Toen kwam in december 2018 het nieuws dat Facebook een cryptocurrency bouwt waarmee ze gemakkelijk geld kunnen overboeken op WhatsApp. De valuta zal gericht zijn op India, aangezien ze 400 miljoen WhatsApp-gebruikers hebben. Om ervoor te zorgen dat de valuta niet zo volatiel is als traditionele crypto’s, zal dit een stablecoin worden.

Toekomstplannen Facebook Libra

Facebook zou naar verluidt zijn plannen voor zijn eigen digitale valuta heroverwegen na weerstand van toezichthouders. Het overweegt nu een systeem met digitale versies van gevestigde valuta, waaronder de dollar en de euro, aldus Bloomberg en tech-site The Information. De Libra Association, die Facebook heeft opgericht om de valuta te creëren, zal zijn werk voortzetten, aldus de rapporten. Het plan zal Libra omvatten, zei het bedrijf in reactie. De digitale portemonnee van het sociale netwerk wordt nu naar verwachting dit najaar gelanceerd, enkele maanden later dan aanvankelijk gepland. Van eerdere berichten dat het Libra zelf zou kunnen laten vallen, zei het bedrijf: “Facebook blijft volledig toegewijd aan het project.”

Facebook kondigde in juni vorig jaar aan dat het de digitale valuta Libra zou lanceren, met als doel betalingen gemakkelijker en goedkoper te maken. Zijn partners in de Libra Association zijn onder meer Lyft, Spotify en Shopify, maar verschillende andere spraakmakende leden zoals Visa vertrokken nadat het idee door de autoriteiten was bekritiseerd.

Dante Disparte, hoofd Beleid en Communicatie bij de Libra Association, zei: “ De Libra Association heeft zijn doel om een ​​wereldwijd betalingsnetwerk op te bouwen dat voldoet aan de regelgeving dat is niet gewijzigd, en de basisontwerpprincipes die dat doel ondersteunen zijn ook niet veranderd, noch is het potentieel voor dit netwerk om toekomstige innovatie te stimuleren. ”

In oktober waarschuwden ‘s werelds grootste economieën dat cryptocurrencies zoals Libra een risico vormen voor het wereldwijde financiële systeem. Frankrijk heeft gezegd dat het de “monetaire soevereiniteit” van regeringen bedreigt; anderen hebben gewaarschuwd dat het zou kunnen worden misbruikt voor het witwassen van geld en andere schandelijke doeleinden.

Libra coin

De euro. De yen. De pond. De almachtige dollar. In de meeste economieën is de valuta het anker dat alles bij elkaar houdt. Maar dit eeuwenoude concept is er één die we ten onrechte als vanzelfsprekend beschouwen nu gedecentraliseerde cryptocurrencies het wereldtoneel betreden.

Denk er zo over na: de traditionele definitie van kapitalisme is economische samenwerking tussen vreemden voor wederzijds voordeel. Blockchain-technologie herdefinieert dat in toenemende mate voor de 21e eeuw. We leven nu in een tijdperk waarin een enkel bedrijf rijker kan zijn en meer wereldwijde handel kan beheersen dan een grote overheid. Dit alles gebeurt in een tijd waarin de VS wordt opgezadeld met miljarden dollars aan op hol geslagen schulden en de wereldwijde invloed van de dollar gevaarlijk op het spel staat.

De timing is goed voor de Libra van Facebook en vergelijkbare cryptocurrencies om veel invloedrijker te worden dan wie dan ook, of welke politicus of regering dan ook ooit had gedacht. Libra de door Facebook voorgestelde cryptocurrency wordt al ondersteund door verschillende grote financiële bedrijven.

En, voor het geval je het nog niet had opgemerkt, hebben wereldregeringen aan de zijlijn gezeten als het gaat om de regulering van en het toezicht op dergelijke digitale valuta. Ja, de Fed en functionarissen uit 26 andere landen hebben een eerste bijeenkomst gehad, maar waar gaan we heen vanaf hier?