Geruchten komen aan het licht over een aanstaande daadwerkelijke test van China’s voorgelegd digitale yuan valuta. Er werd een promotie conferentie gehouden op 22 april in de stad Xiong ’an, die dichtbij Beijing ligt. Volgens een bericht van de Chinese publicatie Interchain Pulse. Hierbij werden overheidsorganisaties, digitale valuta ontwikkelaars en handelaren uitgenodigd die meedoen aan de naderende proef.

Het initiatief vormt deel van Xiong ’an Smart City programma. Het ging op 25 september 2019 van start als een associatie van bedrijven, hoger opleidingsinstituten, onderzoeksinstituten en technologische bedrijven. De raad van bestuur bestaat uit bedrijven zoals Alibaba group, Baidu, Huawei, Tencent en vele andere.

Zodoende werd de conferentie bijgewoond door heel veel verschillende overheidsinstituten zoals een afdeling van de Nationale Ontwikkeling en Hervorming comité van Xiong ‘an, dat gespecialiseerd is in nieuwe technologieën. En ook lokale filialen van de People ’s Bank of China, die geholpen heeft met het ontwikkelen van de cryptovaluta.

De voorgestelde organisatoren van de digitale munt waren ook aanwezig. Hoofden van Ant Financial en Tencent waren aanwezig, bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de Alipay en WeChat. Thans de meest wijdverspreide digitale betaalplatformen.

McDonald’s en Starbucks

Tenslotte waren ook bedrijven uit de detailhandel aanwezig op de conferentie, in het bijzonder voedings- en drankbedrijven. Dit suggereert dat deze de eerste handelaren zullen zijn om de digitale yuan te testen. De lijst bestaat met name uit McDonald’s en Starbucks waaronder ook vele cateringbedrijven, hotels, supermarkten, boekhandels en baozi voedsel straatventers.

Xiong ‘an is een nieuwe stad waarin zwaar geïnvesteerd wordt qua constructie. Het ligt in de bedoeling dat deze stad enkele functies van de hoofdstad overneemt. Zhonghai SPV is een van de bedrijven betrokken bij het project, een speciale entiteit werkzaam in de constructie van de stad. Interchain Pulse veronderstelde dat de medewerkers van Zhonghai SPV de eersten zullen zijn om de digitale valuta te gebruiken, daar dit bedrijf als enige niet-kleinhandel bedrijf aanwezig was op de conferentie.

Digitale yuan boekt snelle vooruitgang

Dit schijnt vorige geruchten te bevestigen dat de digitale valuta in Xiong ‘an getest zou worden. Zoals eerder aangegeven door Cointelegraph werden blijkbaar vier steden geselecteerd voor de proeven. Deze waren: Shenzen, Chengdu, Suzhou and Xiong’an.

Gelekte details over de proefneming van Suzhou doen veronderstellen dat die een ander karakter zal hebben dan dat van Xiong’an. De digitale yuan zal gebruikt worden voor het betalen van transportsubsidies, zonder duidelijkheid te geven over hoe het geld uitgegeven kan worden.

Zoals aangegeven door Cointelegraph in februari, had de coronavirus pandemie de plannen voor de digitale yuan tot een halt geroepen. Naarmate het land langzaamaan herstelt naar het normale, schijnen de plannen weer opgepakt te worden voor de digitale yuan.