Grayscale Bitcoin Trust (BTC) is een bedrijf dat cryptocurrency beleggingsfondsen beheert. Het stelt beleggers in staat om te profiteren van de koersbewegingen van bitcoin door middel van een traditioneel beleggingsinstrument, zonder de uitdagingen van het kopen, opslaan en bewaren van bitcoins. Het investeringsdoel van BTC is dat de aandelen (op basis van bitcoin per aandeel) de waarde van de door BTC aangehouden bitcoins weerspiegelen, bepaald op basis van de bitcoin-indexprijs, verminderd met de uitgaven en andere verplichtingen van BTC.

De Grayscale Investment Trust debuteerde als The Bitcoin Investment Trust op 25 september 2013 als een private plaatsing voor geaccrediteerde investeerders en ontving later FINRA-goedkeuring voor in aanmerking komende aandelen om openbaar te verhandelen. Dit betekent dat investeerders toegang hebben tot het kopen en verkopen van publieke aandelen van de fonds onder het symbool GBTC. Grayscale Investments noemt het een traditioneel beleggingsinstrument met aandelen op naam van de belegger. Hoewel de fonds zelf geen ETF (exchange-traded fund) is, zegt Grayscale dat het is gemodelleerd naar populaire grondstoffenbeleggingsproducten zoals de SPDR Gold Trust, een fysiek gesteunde ETF.

grayscale bitcoin trust informatie

Kritiek op BTC

Mogelijke nadelen van beleggen in de trustfonds zijn het betalen van hoge premies samen met de jaarlijkse vergoeding, samen met de risicofactoren die geassocieerd worden met de algemene volatiliteit in de cryptocurrency markt, evenals met investeringsvehikels die niet verplicht zijn om zich te registreren bij de SEC.

Omdat de trustfonds momenteel het enige fonds in zijn soort is dat specifiek voor bitcoin is, betalen beleggers een hoge premie. In sept. 2018, verkochten de aandelen van GBTC bij een hoogte van $7.95, die rond 20% hoger was dan de waarde van de bitcoin binnen het fonds dat elk aandeel op dat ogenblik vertegenwoordigde. Grayscale meldt dat de prijzen worden gedicteerd door de markt en niet door Grayscale zelf, dus prijsschommelingen kunnen een gevolg zijn van vraag en aanbod.

Vanaf oktober 2018 vertegenwoordigde elk aandeel van GBTC minder dan 0,0001 bitcoin. Dat betekent dat er meer dan 1.000 aandelen GBTC nodig zijn om één bitcoin te bezitten. GBTC zag een gestage stijging in 2017 en piekte op het einde van het jaar. De prestaties van GBTC in 2018 schommelden echter, en over het geheel genomen is GBTC naar beneden geëvolueerd, met een daling van bijna 65% op jaarbasis vanaf okt. 2018. Steilere dalingen zouden kunnen betekenen dat de aandelen voor het grootste deel – of de gehele waarde ervan – verloren kunnen gaan.