De meeste mensen geloven dat de cryptovaluta en blockchain sectoren vrijwel volledig door mannen gedomineerd worden. Echter werd in een verslag van CoinMarketCap van 30 april jongstleden het tegendeel aangegeven. Volgens analisten is het aantal vrouwen in de cryptovaluta industrie met 43,24% in het eerste kwartaal van 2020 gestegen.

Verschillende redenen liggen hieraan ten grondslag welke verder uitgewerkt zullen worden. Verder verschillen de redenen ook op basis van de regio’s waar de vrouwen zich bevinden.

Meer investeringen in Bitcoin door vrouwen

Bitcoin (BTC) fondsbeheerder Grayscale publiceerde in december van het vorig jaar een onderzoek. Deze studie wees uit dat van het totaalaantal geïnteresseerden in investeren in Bitcoin, 43% gevormd werd door vrouwen. Een stijging van 13% vergeleken met het jaar daarvoor terwijl het aantal actief verder groeit.

Doordat de wereldwijde financiële voorwaarden de afgelopen tijd strikter werden, zijn mensen ertoe overgegaan te investeren in onroerend goed, goud en cryptovaluta. Ervan uitgaande dat vrouwen vaker pessimistischer zijn dan mannen ten aanzien van de wereldwijde economie, kan het zijn dat vrouwen in 2020 meer vertrouwen zullen hebben in cryptovaluta. En dus hebben vele vrouwen hun heil gevonden in digitale aandelen.

Ondertussen werd cryptovaluta voor anderen een veelbelovende investering. Een van hoofd redenen van de groeiende interesse van vrouwen voor digitaal geld, is de aantrekkelijke investeringsoptie van de crypto markt. Dit gaf blockchain ondernemer Nisa Amoils aan. Zij gaf verder aan in een interview met Cointelegraph dat vrouwen meer kunnen verdienen door handelen, investeren en virtueel uitgeven van Bitcoin. Ook gaf zij aan dat de token economie de toegang tot kapitaal kan democratiseren middels beveiligde token aanbiedingen.

Er is reeds een stijging opmerkt in vraag naar cryptovaluta door vele handelsplatformen. Digitale valutabeurs Coinbase, zag bijvoorbeeld in maart een golf van stortingen gedaan door Amerikaanse ingezetenen in bedragen van USD 1.200, -. Precies het bedrag aan coronavirus financiële ondersteuning uitgegeven door de Amerikaanse overheid.

Tegelijkertijd is in de afgelopen 2 maanden de waarde van Bitcoin verdubbeld. En dat heeft tezamen met het recentelijk halveringsvoorval gezorgd voor beroering rondom cryptovaluta. Volgens Grayscale, werd in het bijzonder door 49,8 % van vrouwen voorspeld dat de beperkte uitgifte van Bitcoin zou leiden tot toekomstige prijsstijgingen.

De Crypto handel is geen jongensclubje

Zowel de stijging van de Bitcoin prijs als de algemene aantrekkelijkheid van het investeren in digitaal geld, hebben bijgedragen tot de stijging van het aantal vrouwen betrokken bij crypto valutabeurzen. Een voorbeeld hiervan is crypto valutabeurs Bithump Global. Het bedrijf informeerde Cointelegraph over de groei van 30% welke hun bedrijf zag in het aantal vrouwelijke gebruikers in 2020. Vincent Poon, vicepresident van Bithump Global, gaf verder aan dat de vrouw van vandaag haar fiat gelden dekt middels digitaal geld. Alhoewel velen niet proactief meedoen aan de handel. Hij gaf verder aan het idee te hebben dat vrouwen over het algemeen minder terughouden zijn om te investeren in Bitcoin. Vanwege het technisch gedeelte ervan en de volatiliteit van de Bitcoin. Hij denkt dat vrouwen hun gespaarde financiën wensen te diversifiëren of te dekken en begonnen zijn Bitcoin te zien als alternatieve investering. Dit komt doordat vrouwen hun vertrouwen in traditionele beveiligingen of de algehele economie tijdens de pandemie aan het verliezen zijn. Meerdere vrouwen zijn accounts aan het openen maar doen niet aan de handel. Zij zijn aan het aftasten, aldus Vincent Poon.

Uit cijfers ontdekte Cointelegraph dat vanaf het begin van het jaar er een groei is in het aantal vrouwelijke gebruikers tussen 22% en 160%, bij de grootste crypto beurzen. Digital aandelenbeurzen CEX.io en EXMO, met name, zagen dezelfde cijfers in stijging van het aantal vrouwelijke gebruikers, als Bithump Global. De CEO van CEX.io in de V.S., Alexander Kravets, deelde hun statistieken met Cointelegraph. Alexander gaf aan dat onder het vrouwelijke gebruikersbestand een stijging gezien is van 26,86% vanuit het eerste kwartaal naar het tweede kwartaal van 2020. Vanuit EXMO werd door Maria Stankevich, hoofd van business development, aangegeven dat de grootste groei in het aantal vrouwen plaatsvond bij vrouwen in de leeftijd tussen 18 – 24 en 35- 44 jaar. Maria voegde eraan toe dat zij soms opmerken dat andere familieleden van VIP-handelaren begonnen deel te nemen aan de handel. Volgens haar heeft het waarschijnlijk te maken met het feit dat men nieuwe skills erbij wil leren.

Crypto beurs CoinCorner, welke in het Verenigd Koninkrijk gevestigd is, liet zien dat het deel van vrouwen onder hun gebruikers nu 14,7% bedraagt. Een stijging van 47% in het aantal vrouwen die zich inschreven in het eerste kwartaal van 2020. Marketingspecialist van CoinCorner, Joanne Goldy, vertelde aan Cointelegraph dat zij gedurende de eerste 5 jaren beperkte interesse hadden van vrouwen. Maar dat er gedurende die periode inschrijvingen, door vrouwen gedaan, langzaamaan stegen van 10% tot 14%.

OKCoin rapporteerde in de tussentijd zelfs een hogere stijging van het aantal vrouwen die gebruikmaken van hun diensten. CEO van deze beurs, Hong Fang, deelde mee aan Cointelegraph dat er een 80% stijging was in het verkeer van vrouwelijke gebruikers in het eerste kwartaal van 2020. Daarbij behoorden netto 50% van deze vrouwelijke gebruikers tot nieuwe gebruikers. Hong Fang voegde eraan toe dat 40% van deze nieuwe gebruikers een leeftijd had van tussen 25 en 34 jaar.

Bitfinex kwam als winnaar uit de bus, met een record van 162% groei in nieuwe vrouwelijke gebruikers tot zover dit jaar. De senior pr-manager van Bitfinex, Joe Morgan deelde mee aan Cointelegraph dat deze groei duidelijk bewijst dat er een stijgende interesse is onder vrouwen voor digitale aandelen. Als reden waarom vrouwen zouden kiezen voor Bitfinex gaf Joe Morgan aan dat het wellicht te maken heeft met het diverse en veelzijdige karakter van hun business.

Cryptovaluta wordt gemakkelijker in gebruik

Doordat blockchain technologie en cryptovaluta langzaam maar zeker geaccepteerd worden, zou ook kunnen bijdragen aan de stijging van het aantal vrouwen die graag deze innovatie in hun dagelijks leven wensen. In maart onthulde financieel platform 2gether dat 23% van zijn gebruikers vrouwen zijn met een leeftijd tussen 26 en 45 jaar. En vrouwen uit verschillende beroepen zoals accountants, advocaten en economisten. Volgens het rapport geven vrouwen heden ten dage cryptovaluta uit op dezelfde manier als hoe zij fiat geld uitgeven.

Terra, een ander crypto betalingsbeheerder, gaf bovendien aan dat 74% van zijn gebruikers vrouwen zijn van eind dertig en begin veertig. Zij betaalden met digitale activa voor kleding, koffie en andere dagelijkse benodigdheden. Volgens de statistieken zijn het niet alleen vrouwelijke millennials en nerds die cryptovaluta gebruiken. Maar ook zij zonder technische achtergrond of opleiding zijn begonnen met gebruiken van cryptovaluta.

Element geografie

De data afkomstig van CoinMarketCap toont aan dat de betrokkenheid van vrouwen in de crypto industrie ook kan afhangen van de geografische factoren. Zoals in de V.S. en Europa bijvoorbeeld, gebieden met de grootste vraag naar digitaal geld, waar het aantal cryptovaluta gebruikers met 50% gestegen is vanaf het begin van het jaar. Deze trend is bewezen middels statistieken welke prijsgegeven werden door 2gether. Zij onthulden dat Europese vrouwen die digitaal geld gebruikten, merendeels millennials en Gen Xers zijn tussen de leeftijd van 26 en 45 jaar.

Volgens CoinMarketCap, hebben sommige landen tegelijkertijd een stijging van meer dan 100% waargenomen in het aantal vrouwelijke gebruikers. Hierbij is van Europa, Griekenland recordhouder met een groei van 163,67%. Nikolaos Kostopoulos, marktadoptie en partnerschapsfunctionaris bij Harmony, plaatste een opmerking. Hij merkte op dat economische en werk gerelateerde factoren de voornaamste redenen zijn die ertoe hebben geleid dat meer vrouwen deel zijn gaan uitmaken van de Griekse crypto markt. Hij deelde mee aan Cointelegraph dat de Griekse economie stabiele tekenen van herstel toonde na de pandemie crisis. Terwijl de arbeidsmarkt aan het bloeien was. De nieuwe golf van jonge professionals waren actief op zoek naar media om alternatieve investeringen te identificeren. Zo ook valt blockchain onder de veelgevraagde skills, tezamen met consultancy en IT-bedrijven. Steeds meer vrouwen sluiten zich aan bij de Griekse IT industrie en dezelfde trend is ook te zien bij de technische en engineering academische instituten.

Betreffende de lijst van Europese landen en het grootste aantal vrouwen die deel uitmaken van de crypto industrie, wordt Griekenland gevolgd door Roemenië met 125,09%. Portugal is derde met 89,95%, Ukraine vierde met 86,68% en op de vijfde plaats het Tsjechisch Republiek met 85,6%. Bij sommige van deze landen is de groei gekoppeld aan economische factoren zoals een laag bruto nationaal product en een hoge mate van werkloosheid. Terwijl bij andere landen de actieve ontwikkeling in de IT-sector de hoofddrijfveer was.

Ten aanzien van het laatste ging CEO en oprichter, Alyona Karpinskaya, van een in Ukraine gevestigde public relations agentschap PR-Blockchain uitgebreider in op dit punt tegenover Cointelegraph. Zij beweerde dat de scherpe stijging van interesse van Oekraïense vrouwen in crypto valuta toegeschreven kan worden aan een toegenomen aantal IT-bedrijven en technologisch geschoolde vrouwen in het land. Zij gaf aan dat op basis van data van 2019, het aantal vrouwen werkzaam in de Oekraïense IT-sector met 62% steeg ten opzichte van 2017. Zij gaf dat ook de wereldwijde financiële crisis hieraan te wijten is. Verder legde zij uit dat door de COVID-19 pandemie en wereldwijde quarantaine meer dan 53% van Oekraïense IT-bedrijven klanten verloren. Dit kan op zijn beurt leiden tot financiële tekorten en de behoefte aan specialisten die in staat zijn te zoeken naar alternatieve financiële mogelijkheden.

Betreffende vrouwelijke crypto gebruikers in Aziatische landen, vertoont Indonesië de grootste groei, met een stijging van 88,92% in het aantal vrouwelijke geïnteresseerden voor cryptovaluta. Meer naar het noorden in Zuid-Korea, waar men grote stappen maakt naar crypto legalisatie, hebben vrouwen naar verluidt in 2020 meer crypto besteed bij het winkelen dan ooit tevoren.

Intussen in Latijns-Amerika, blijkt Argentinië het land te zijn met de grootste vooruitgang betreffende vrouwen betrokken in de digitale industrie. Een stijging van 98% in het aantal vrouwelijke cryptovaluta houders. Een van de redenen van deze stijging is volgens oprichter en COO van het in Argentinië gevestigde crypto mijnbedrijf BitPatagonia, Walter Salama, het groeiend aantal vrouwen die deelnemen aan de IT-sector. Volgens hem heeft Argentinië een geweldige positie in de wereld betreffende ondernemerschap, en verhouding van het aantal eenhoornbedrijven per land. Vele van deze bedrijven worden geleid door vrouwen van deze generatie in de leeftijdscategorie 65 plus. Hij gaf verder aan dat betreffende het blockchain ecosysteem en cryptovaluta, er in Argentinië meerdere vrouwen zijn die investeren in projecten en vroege aannames van Bitcoin.

Na Argentinië vertonen Columbia en Venezuela de grootste stijging in het aantal vrouwen in de crypto industrie met respectievelijk 82,03% en 80,23%. Ten aanzien van de mogelijke redenen achter deze groei zijn onder andere hoge inflatie, beperkingen op buitenlandse valutatransacties en gebrek aan vertrouwen van de lokale gemeenschap in de nationale munteenheid.

Tegelijkertijd, vertoonden Afrika en China een negatieve trend in het aantal vrouwen geïnteresseerd in cryptovaluta. Hierbij kijkt China aan tegen een significante daling in de groeisnelheid van vrouwelijke gebruikers in 2020. Analisten schrijven dit toe aan de coronavirus pandemie en het negatieve standpunt van de Chinese overheid tegenover digitaal geld.

Succesvolle voorbeelden van andere vrouwen en gender gelijkheid

In de wereld van cryptovaluta, zijn er meerdere vrouwen geweest die niet alleen deden aan verhandelen van digitaal geld. Zij namen ook rollen aan die traditioneel gedomineerd werden door mannen. Tevens rollen van analisten, ontwikkelaars en bedrijfsleiders. Tegelijkertijd, wijzen statistieken uit dat blockchain bedrijven opgericht door vrouwen succesvol in staat zijn te concurreren met die welke geleid worden door mannen.

Grote bedrijven zoals Bancor en Binance zijn levende voorbeelden hiervan waarbij Bancor opgericht is door Galia Benartzi. Bovendien bestaat 40% van de medewerkers van Bancor uit vrouwen terwijl bij Binance het percentage 50% bedraagt. Een ander cryptobeurs, Huobi met 1.300 medewerkers, heeft Ciara Sun aangesteld als zijn allereerste vrouwelijke leidinggevende.

Volgens Hong Fang van OKCoin, volgens steeds meer vrouwen de succesvolle voorbeelden van andere vrouwen op. Hij gaf aan dat er steeds meer vrouwelijke oprichters van start-ups en vrouwelijke visionaire leiders te merken vallen. Logischerwijs heeft dit een positief effect gehad op het aantrekken van meer vrouwelijke gebruikers naar de crypto platformen. Verder wees hij op hun vorig evenement, tijdens de Paris Blockchain Summit, waarbij er een groei was van 56% aan vrouwen betreffende aanwezigen en 22% betreffende sprekersaantal. En dat vergeleken met de eerste editie welke gehouden werd in 2018. Ozcan voegde hieraan toe dat de gemiddelde leeftijd van vrouwelijke deelnemers 33 jaar was. Dit geeft aan dat meer volwassen deelnemers interesse krijgen voor cryptovaluta.

Eman Pulis, CEO van de Malta AI & Blockchain Summit, bevestigt deze trend en merkt op dat het niveau van gender ongelijkheid in de cryptovaluta sector vrij laag is. Eman zei dat vrouwelijke deelname in alle niveau’s op het gebied van Emerging Tech heel bemoedigend is geweest, zowel qua kwaliteit als kwantiteit. De afgevaardigden zijn boeiend en de sprekers heel informatief. Alyona Karpinskaya was het ermee eens dat doordat gender discriminatie niet aanwezig is, het de groei van het aantal vrouwen die deelnemen aan cryptovaluta activiteiten heeft bevorderd. Vandaar dat 2020 het jaar lijkt van vrouwelijke empowerment en gender gelijkheid meer dan ooit tevoren. Jarred Thomas, operations manager bij crypto valutabeurs OKEx, gaf in een gesprek met Cointelegraph aan dat gedurende de voorbije jaren steeds meer vrouwen zich hebben aangesloten bij de crypto ruimte. Meer nog, zij hebben hun uniek gevoel, creativiteit en leiderschap in crypto aangetoond door de exceptionele bijdragen welke zij hebben geleverd voor de crypto industrie.

Toch blijft de vraag indien vrouwen die recentelijk zichzelf hebben aangesloten bij de cryptovaluta markt, zich ook werkelijk hebben toegevoegd tot de ruimte. Hsin-Ju Chuang, die mensen over blockchain leert met zijn Dystopia Labs, verklaarde het volgende tegenover Cointelegraph. Hij legde uit waarom de golf in het aantal vrouwelijke participanten in de crypto industrie niet noodzakelijkerwijs betekent dat elk een van hen professionele crypto gebruikers zal worden. Chuang merkte op dat ook verder scholing van belang is. Hij vroeg zich af, nu er meer vrouwen aanwezig zijn in de top, indien onderwijsorganisaties in staat zijn vrouwen te bereiken en indien zij dat ook proberen. Verder vroeg hij zich af indien de onderwijsorganisaties in staat zijn vrouwen verder te scholen en hen dieper kunnen meenemen in de stof. Concreet vroeg hij zichzelf af indien de onderwijsorganisaties in staat zijn vrouwen te transformeren van speculant naar actieve netwerkdeelnemer.