In iets meer dan 10 jaar tijd is Bitcoin uitgegroeid van een klein cypherpunk gemeenschap naar een zaak van nationale veiligheid. Met enorme problemen voor de geopolitiek. Tijdens het Unitize panel getiteld, “From Bitcoin to Fedcoin: The Next Decade of Digital Money”, sprak Meltem Demirors, CSO van CoinShares, over het algemeen eigenlijk heel weinig over Fedcoin en centrale bank valuta. Het panel werd gemodereerd door Andy Bromberg, president van CoinList.

Hun aandacht was sterk gevestigd op implicaties op een veranderend geopolitiek landschap, waarbij Bitcoin een rol zal vervullen in de aanstaande strijd om tech dominantie. Tegelijkertijd fungeert het als een sleutel om digitaal te ontsnappen aan overheidscontrole.

Terugbrengen van mijnen

Demirors merkte op dat er een ingrijpende verandering in de dynamiek van wereldmachten zich in recente jaren aan het manifesteren is. Demirors beschreef het als een opkomend verhaal waarbij de aandacht gevestigd is op de belangrijkheid van het computeren en connecties. Dit in de context van cybersecurity en nationale veiligheid.

Zij noemde enkele mijlpalen betreffende dit fenomeen zoals hoe Amazon Web Services de grootste defensie contractor werd. Of hoe Huawei aangeklaagd werd voor het, naar verluidt, in gevaar brengen van de nationale veiligheid van de V.S. Zij gelooft dat er politieke beweegredenen hierachter zitten. Dit vanwege het feit dat de V.S. zijn misnoegen geuit heeft ten aanzien van het toestaan van de participatie van het buitenlandse regeringen bij de opbouw van infrastructuur in de V.S.

Semiconductor bedrijven, als Intel en TSMC, zijn gestart met hun inspanningen om de productie terug te brengen naar de V.S. of hun respectieve landen. Hetzelfde zal waarschijnlijk gebeuren met het mijnen van Bitcoin. Demirors gaf hierbij aan, dat naar haar mening, over 5 jaar hoogstwaarschijnlijk 40%, misschien zelfs meer, teruggebracht zal zijn naar de V.S. Regeringen zullen naar alle waarschijnlijkheid grote cryptovaluta netwerken zien als strategisch deel van de nationale veiligheid.

Bitcoin als verzetsgeld

Betreffende het onderwerp stabelcoins en in het bijzonder door overheden uitgegeven digitale valuta, gelooft Demirors dat deze in een totaal andere klasse zitten dan Bitcoin. Zij is van mening dat mensen momenteel co-opteren met het idee en het op verschillende manieren aan het implementeren zijn. Digitale valuta uitgegeven door centrale banken hebben niets te maken met Bitcoin, vervolgde ze. Deze zijn tegengesteld.

In haar optiek zijn deze systemen blockchain gebaseerd en kunnen opzettelijk deel zijn van verkeerde interpretatie van zaken. Aangezien propaganda zijn intrede doet in deze industrie. Tegelijkertijd merkten Demirors en Bromberg allebei op dat de centrale bank valuta een verbetering kan zijn voor de bestaande fiat infrastructuur. Demirors zei dat verschillende behoeften verschillende instrumenten vereisen.

Zij gaf aan dat uiteindelijk, Bitcoin en alle andere cryptovaluta, digitale fiat en andere projecten, slechts instrumenten zijn waarmee wij onze problemen proberen op te lossen. In Demirors optiek, is het probleem welke Bitcoin oplost, het probleem van kiezen van een monetair systeem. Mensen die ontevreden zijn over hoe het systeem werkt, hebben weinig opties om ertegen te vechten. En ondanks dat dollar gebaseerde coins sommige problemen kunnen oplossen, lossen deze de problemen van financiële censuur, financiële controle en een fundamenteel gebrek aan privacy, niet op.

Bitcoin is volgens Demirors een dominante rol aan het innemen, in de vorm van verzetsgeld. En dus is Bitcoin een paradox, want je kunt het zien als een zaak van nationale veiligheid. En een manier om eraan te ontsnappen.