Cryptocurrencies zoals Bitcoin worden gedecentraliseerde munteenheden zonder banden met de overheid of institutionele regelgeving. Ze stellen beleggers in staat om hun portefeuilles te diversifiëren en te beveiligen tegen inflatierisico’s, zoals marktmanipulaties. Bitcoin heeft de afgelopen jaren snelle en enorme koersstijgingen laten zien, wat beleggers verschillende winstkansen biedt. Aan virtuele beleggingen zijn echter ook risico’s verbonden. Hieronder volgen enkele van de belangrijkste manieren waarop u geld kunt verliezen door te beleggen in Bitcoin en hoe u deze kunt vermijden.

Cyberdiefstal

Bitcoin is een digitale munteenheid die alleen via het internet toegankelijk is. Dat is een van de belangrijkste redenen waarom cryptocurrencies meestal openstaan voor cyberaanvallen. Hackers zijn voortdurend op zoek naar zwakke plekken in het Bitcoin-netwerk en zijn gebruikers om uit te buiten. Hacken is een serieuze bedreiging voor beleggers omdat er meestal geen manier is om de fondsen terug te halen als ze eenmaal zijn gestolen of verloren.

Verschillende rapporten wijzen erop dat cryptohandelaren hun investeringen steeds vaker verliezen door exchanges en mijnverliezen. Hoewel toonaangevende crypto-uitwisselingsplatforms hun beveiliging hebben aangescherpt, blijven de meeste kwetsbaar voor cyberaanvallen. Toch kunt u cyberdiefstal voorkomen door een veiligere Bitcoin-portemonnee te kiezen en veiligheidsmaatregelen in acht te nemen.

Marktschommelingen

Bitcoin en andere cryptocurrencies zijn zeer volatiel, met enorme en snelle prijsschommelingen. Zo was één Bitcoin in november 2018 $6.461 waard. Wie in december 2017 Bitcoin kocht, betaalde 20.000 dollar. Een paar dagen later konden handelaren hun Bitcoin niet voor meer dan $14.626 verkopen. Dat geeft aan dat de cryptomarkt voortdurend heen en weer kabbelt en onvoorspelbaar is.

Meestal is het moeilijk te zeggen of uw investering een substantieel rendement zal opleveren. Maar een waakzaam oog op de markt houden kan een enorm verschil maken. Toonaangevende cryptobeurzen zoals Bitcoin era website bieden nu up-to-date marktanalyses om handelaren te helpen de prijsbewegingen van Bitcoin en andere relevante statistieken in de gaten te houden. Bovendien kunt u door kleine Bitcoin-bedragen te investeren grote verliezen door marktschommelingen voorkomen.

Fraude

Naast hacking is de cryptomarkt ook onderhevig aan verschillende gevallen van fraude. Kopers en verkopers zijn voortdurend op zoek naar online handel in Bitcoin en andere cryptocurrencies. Hun toenemende populariteit heeft echter ook valse cryptobeurzen en criminele organisaties aangetrokken die snel geld willen verdienen aan nietsvermoedende beleggers.

Het US Consumer Finance Protection Bureau en de Securities and Exchange Commission hebben beleggers gewaarschuwd voor frauduleuze websites. De meeste van hen verleiden handelaren om Bitcoin naar hun adressen te sturen voor enorme winsten. Nepuitwisselingsplatforms bieden schijnbaar lucratieve deals aan, beloven aanzienlijke beloningen maar zijn niet meer dan oplichterij om beleggers op te lichten.

Handelaren moeten zorgvuldig betrouwbare en vertrouwde crypto ruilplatforms kiezen om Bitcoin te kopen en verkopen. Veel cryptohandelsites bieden tegenwoordig lijsten met frauduleuze websites en organisaties die beleggers moeten vermijden. Het controleren ervan kan een geweldige manier zijn om te voorkomen dat u uw investeringen verliest aan oplichters.

Wachtwoordverlies

Elke Bitcoin-gebruiker heeft een unieke privésleutel, die dient als wachtwoord voor toegang tot de portemonnee en het verifiëren van transacties. Dat betekent dat iedereen met toegang tot uw privésleutel de bevoegdheid heeft om transacties te doen via uw portemonnee, inclusief het opnemen van geld. Of je de private sleutel nu offline of online bewaart, er is geen manier om het geld terug te krijgen als het verloren is gegaan. Toch is het bewaren van uw private key in een koude portemonnee of offline de beste manier om uw investeringen te beveiligen tegen dergelijke risico’s. Het zou ook ideaal zijn om uw private sleutels op verschillende locaties te bewaren voor back-up, zodat u nog steeds toegang heeft tot de fondsen, zelfs als er een verloren gaat.

Crypto-activa zijn onderhevig aan verschillende bedreigingen, waaronder cyberdiefstal, fraude, marktschommelingen en het verlies van wachtwoorden. Dat maakt investeringen in Bitcoin en andere cryptocurrency’s echter niet minder aantrekkelijk. De meeste van die risico’s zijn vermijdbaar, met ongelooflijke mogelijkheden voor het maken van aanzienlijke rendementen op uw investeringen.