Bitcoin heeft in 2020 alle activaklassen overtroffen en is daarmee het meest waardevolle beleggingsinstrument geworden. De waarde is de afgelopen jaren gestaag gestegen en analisten voorspellen dat die trend zich in de toekomst zal voortzetten, ondanks de kortstondige inkrimpingen van de markt. Dat heeft verschillende investeerders aangetrokken, waaronder wereldwijd opererende bedrijven en individuele handelaren, die allemaal willen profiteren van de zeepbel.

In tegenstelling tot de traditionele activa, is Bitcoin een nieuw virtueel actief dat tal van winstgevende investeringsopties biedt. Mainstream crypto-uitwisselingsplatforms zoals Bitcoin-Prime bieden verschillende investeringsalternatieven voor de korte en lange termijn voor individuele handelaren, vermogensbeheerders en investeringsbedrijven.

Bitcoin is echter ook een zeer volatiel beleggingsmiddel, met verschillende risico’s zoals cyberdiefstal en fraude die uw hele investering in een oogwenk kunnen wegvagen. In het volgende artikel wordt besproken hoe u kunt voorkomen dat u geld verliest als u in Bitcoin belegt.

Zorg voor een veilige Bitcoin-portemonnee

Net als wachtwoorden voor bankrekeningen hebben Bitcoin-gebruikers privé-sleutels om transacties te verifiëren. Bitcoin biedt gebruikers echter twee opties om hun persoonlijke sleutels op te slaan: een koude portemonnee of een warme portemonnee. Een hot wallet is online, zodat u uw private keys kunt bewaren op een exchange of een ander platform via het internet.

Een koude portemonnee daarentegen ondersteunt de offline opslag van gebruikers’ private keys. De opslag kan een USB-schijf zijn of een ander apparaat dat niet met het internet is verbonden. Koude portemonnees zijn meestal het veiligst omdat ze online ontoegankelijk zijn, waardoor het voor cybercriminelen onmogelijk is ze te stelen of te compromitteren.

Hot wallets zijn handiger, omdat ze u toegang geven tot uw geld en u in staat stellen overal transacties te verrichten. Ze zijn echter wel gevoeliger voor cyberaanvallen dan koude portemonnees. Kies desondanks een betrouwbare Bitcoin-portemonnee met verbeterde beveiligingsfuncties zoals authenticatie in twee stappen of met meerdere factoren om uw geld veilig te stellen.

Investeer voorzichtig

Cryptocurrencies winnen voornamelijk aan waarde op basis van het vertrouwen van het publiek in het gebruik ervan als beleggingsinstrumenten. Zelfs de kleinste negatieve perceptie over hen kan hun prijzen snel naar beneden doen kelderen. Positieve percepties kunnen de Bitcoin-prijzen dus ook snel met een aanzienlijke marge doen stijgen.

Zelfs slimme beleggers zijn het erover eens dat de cryptomarkt soms erg onvoorspelbaar kan zijn. Daarom moeten handelaren voorzichtig investeren en kleine hoeveelheden Bitcoin kopen, afhankelijk van de marktomstandigheden. Als u zich terughoudend opstelt, kunt u aanzienlijke verliezen voorkomen als de prijzen tegen de marktvoorspellingen ingaan.

Investeer via een betrouwbare Crypto Exchange

De toenemende populariteit van Bitcoin en de verwachte groei van de cryptomarkt hebben geleid tot de snelle verspreiding van verschillende frauduleuze praktijken. Nepcryptobeurzen zijn een van de meest voorkomende manieren waarop Bitcoinbeleggers geld verliezen. Criminelen gebruiken ook andere unieke strategieën, waaronder scamming e-mails om te stelen van nietsvermoedende handelaren.

Experts adviseren beleggers om lokale beurzen te gebruiken die in hun land gevestigd zijn, als een manier om fraude te voorkomen. Bovendien bestaan er nu cryptovriendelijke websites met lijsten van gemarkeerde cryptobeurzen om beleggers en hun vermogen te beschermen. De lijsten zullen u in staat stellen om de nep crypto beurzen en typische frauduleuze investeringsschema’s te vermijden.

Spreid uw beleggingen over meerdere portemonnees

Het Bitcoin-netwerk heeft ongelooflijke veiligheidsmaatregelen, maar handelaren kunnen nog steeds geld verliezen door fouten tijdens transacties en hacking. Soms kunt u ook uw privé-sleutels verliezen, waardoor het mogelijk wordt om toegang te krijgen tot de opgeslagen fondsen. Daarom moeten handelaren ook overwegen om meerdere portefeuilles te hebben voor verschillende transacties. U kunt bijvoorbeeld twee portemonnees hebben; één voor de dagelijkse handel en één voor het bewaren van uw geld. De portemonnee voor de Bitcoin-handel zou slechts een klein aantal tokens moeten bevatten, terwijl de rest gereserveerd is voor langetermijninvesteringen. Op die manier houdt u nog wat tegoeden over voor het geval één portemonnee wordt gecompromitteerd.

Handelaars kunnen op verschillende manieren geld verliezen als ze in Bitcoin investeren. U kunt de meeste risico’s echter voorkomen door de bovenstaande richtlijnen in acht te nemen en op de hoogte te blijven van de gebeurtenissen en ontwikkelingen op de cryptomarkt.