Toon popup

Tegenwoordig is het een fluitje van een cent om te gaan beleggen in crypto, zoals Bitcoin en Ethereum. Er zijn verschillende online exchanges waar je een profiel aan kunt maken. Wanneer je profiel is goedgekeurd, is het mogelijk om geld te storten, je eerste crypto’s aan te kopen en te starten met handelen.

Beleggen of traden

Allereerst is het handig om voor jezelf te bepalen of je wilt gaan beleggen of traden. Dit zijn twee verschillende manieren van investeren. Beleggen is voor de middellange tot lange termijn, van een paar maanden tot jaren. Traden is daarentegen het actief handelen op de korte termijn. Dit kunnen seconden tot dagen zijn. Doordat de koers van verschillende cryptocurrency zeer volatiel is, kan dit flink wat geld opleveren. Net als met het beleggen of handelen in traditionele aandelen geldt dat je dit alleen moet doen met geld dat je kunt missen. Je kunt hier ook extra budget voor vrijmaken, bijvoorbeeld door de autoverzekering en overige verzekeringen te vergelijken en hier op te gaan besparen. Het geld dat je daarmee bespaart, kun je vanaf dan gaan gebruiken voor jouw investeringen.

Dollar Cost Average

Een populaire manier om in crypto te investeren voor de lange termijn is door Dollar Cost Average toe te passen. Bij deze laagdrempelige beleggingsmethode probeer je niet om de markt te timen, wat erg moeilijk is, maar beperk je het risico door systematisch te kopen. Dit doe je bijvoorbeeld iedere maand op dezelfde dag voor hetzelfde bedrag gedurende een lange periode. Hierdoor blijven je emoties buiten de vergelijking, wat voor iedere investeerder belangrijk is. Je gaat op de automatische piloot beleggen en koopt soms als de prijs laag staat en soms als de prijs hoog staat. Je gaat er bij deze strategie altijd vanuit dat de prijs over langere periode blijft stijgen.

Ga jij juist voor winst op de korte termijn? Dan wil je actief traden en zal je hier meer tijd en moeite in moeten steken. De juiste trading-strategie is hierbij van cruciaal belang. Het kan even duren voor je die onder knie hebt en je loopt meer risico op het verliezen van je geld.

Crypto veilig bewaren

Wanneer je jouw crypto koopt op een exchange als Binance of Coinbase, is het mogelijk om je coins hier te bewaren. Dit is echter niet zo veilig, want een exchange kan gehackt worden en dan ben jij je assets kwijt. Ook zijn bijvoorbeeld jouw Bitcoins op je account pas echt van jou, wanneer je private keys bezit. Het is mogelijk om je cryptocurrency te verplaatsen naar een wallet. Dit kan een software wallet op je telefoon of laptop zijn, maar ook een hardware wallet in de vorm van een USB device.