Het legaliseren van cryptovaluta zoals Bitcoin (BTC) in Oekraïne wordt steeds meer realiteit met het nieuwe wetsvoorstel welke maandag gepubliceerd werd. Het Ministerie van Digitale Transformatie van Oekraïne bracht een nieuw wetsvoorstel uit ten aanzien van virtuele activa. Met de nieuwe wet beoogt men de juridische status van crypto activa vast te stellen, regel van hun omloop en uitgifte in het land. De huidige versie van de wet is niet de finale en staat open ter discussie voor de crypto gemeenschap tot en met 5 juni 2020.

Oekraïense crypto industrie kent nog grijze gebieden

Het hoofddoel van het initiatief voor het nieuw wetsvoorstel is volgens een van de coauteurs om eindelijk de lokale crypto bedrijven, zoals wisselkantoren, de mogelijkheid te bieden een bankrekening te openen. The president van Bitcoin Association Ukraine, Michael Chobanian, gaf aan dat crypto wisselkantoren tot op de dag van vandaag geen bankrekening kunnen openen in Oekraïne. De Bitcoin Association Ukraine is een organisatie die samen met staatsautoriteiten, advocatenkantoren en spelers uit de industrie heeft gewerkt aan het opstellen van het nieuw wetsvoorstel.

Het wetsvoorstel is als zodanig ontworpen om de grijze vlakken binnen de crypto industrie weg te werken en eindelijk een legale aanwezigheid te scheppen voor bedrijven in Oekraïne. Volgens de wet hebben dienstverleners van virtuele activa, crypto wisselkantoren, uitgevers en gebruikers het recht om rekeningen te openen bij banken en andere financiële instellingen.

Alleen geregistreerde crypto bedrijven zullen legaal zijn

Het verkrijgen van afdoende voordelen voor de crypto industrie in Oekraïne kost toch wel wat. De stichter van softwarebedrijf DevNull.AI, Andriy Khavryuchenko, gaf eerder deze week in een tweet aan dat het nieuw Oekraïens wetsvoorstel alle crypto portemonnees in Oekraïne illegaal zou maken. Tenzij deze zich registreren bij het Ministerie van Digitale Transformatie.

Michael Chobanian legde uit aan Cointelegraph dat volgens het wetsvoorstel, lokale bedrijven verplicht zijn zich te registreren om een fiat naar crypto business legaal te mogen opereren in Oekraïne. Hij gaf verder aan dat als je het doet zonder registratie je in principe illegaal bezig bent, volgens de wet. Het uitvoerend bestuurslid bracht ook naar voren dat dergelijke bedrijven moeten zorgen voor anti-witwassen van geld. Tevens moeten deze bedrijven zorgen voor een KYC-eis ofwel Know Your Customer eis.

De crypto wet van Oekraïne komt als reactie op de AML eisen van de FATF

De nieuwe wet komt volgens Michael Chobanian als reactie op een verzoek van de Financial Action Task Force, afgekort FATF. Het vorig jaar kondigde de FATF aan dat zij de richtlijnen van AML tegen juni 2020 zouden aannemen. Oekraïne zelf overweegt reeds minstens vier jaar de aanname van een wet om crypto activa te reguleren. De eerste berichten over het reguleren van crypto door Oekraïne verschenen eind 2015, toen de Verkhovna Rada van Oekraïne plannen aankondigde om tegen januari 2016 de legale status van Bitcoin te definiëren. Net als in Rusland, zijn geen van de bestaande crypto legalisatie initiatieven tot nu toe aangenomen in Oekraïne.

Er wordt gezegd dat de lokale autoriteiten werken aan tenminste drie aparte wetten, inclusief een toegewijd aan cryptovaluta taxatie. Hierbij werd gezegd dat het Ministerie van Digitale Transformatie van Oekraïne eind 2019 samenwerkte met Binance, ’s werelds grootste crypto uitwisseling, voor de lokale cryptowetgeving. Volgens Michael Chobanian heeft Binance niet bijgedragen aan het schrijven van de Wet op Virtuele Activa. Verwacht wordt dat Binance wel zal terugkoppelen ten aanzien van het wetsvoorstel.