Een kleine stad in het zuidoosten van Italië met amper 550 inwoners, Castellino del Biferno, is begonnen met het slaan van hun eigen munt. Zij noemen hun nieuwe munt Ducati en is bedoeld als een manier om hun lokale economie te ondersteunen gedurende de Corona pandemie.

Enrico Fratangelo, de burgemeester van het stadje, is reeds 12 jaren het munten slaan aan het bestuderen. Nu is hij in de gelegenheid om zijn ideeën uit te testen.

Hij gaf aan dat hij en zijn team besloten hebben om munten te slaan om ervoor te zorgen dat de lokale economie de gevolgen van de situatie aankan. Hoe klein deze economie ook is, zijn er nog steeds 3 of 4 bedrijven draaiende. De bars en cafétjes niet meegerekend, legde Fratangelo uit.

De economie ondersteunen

Ducati wordt verstrekt aan inwoners op basis van hun economische behoeften. Zij kunnen het dan uitgeven aan belangrijke goederen. Om verwarring zo veel als mogelijk te voorkomen is 1 Ducati gelijkgesteld aan 1 euro. De Italiaanse regering ondersteunde het stadsbestuur met EUR 5.500, – voor het verstrekken van voedselbonnen. En door hun eigen spaargeld erbij te halen, konden zij de kosten voor deze oplossing dekken.

Met watermerk papier wordt het volledig proces beheerd. Hierbij wordt speciale aandacht besteed aan het papiergeld om er zeker van te zijn dat dit het virus niet overbrengt. Antonio Lannaocone, eigenaar van de copy shop, gaf aan dat zij beginnen met watermerk papier. Daarna worden de bankbiljetten uitgeprint op 1 vel papier, volgens het ontwerp welke overeengekomen is met de administratie. Hij gaf verder aan dat het vel papier gelamineerd wordt, zodat de biljetten gedesinfecteerd kunnen worden. Eenmaal gelamineerd, gaat het team van Antonio ertoe over de bankbiljetten op maat te snijden.

Elke twee weken mogen winkelzaken hun Ducati inleveren bij het stadsbestuur. Daarbij krijgen zij euro’s terug, overeenstemmend met de hoeveelheid Ducati ingeleverd.

Dit gebeurt niet voor het eerst

Het idee voor een sterk gelokaliseerde munt is eerder geprobeerd in Italië in 2016. Evenals Castellino del Biferno, ligt de stad Gioiosa in het zuiden van Italië. Deze stad, welke het thuis is voor een groep asielzoekers, heeft een lokale munt die alleen in de lokale winkels aangenomen wordt. Er wordt ook naar dit geld verwezen als tickets en deze aanpak zorgt ervoor dat lokale winkels ervan profiteren. Zo wordt de spanning tussen hen en nieuwkomers verminderd.

Weerspiegelt deze ontwikkeling de noodzaak voor digitale valuta?

Het probleem waarvoor economieën wereldwijd staan met de huidige situatie, heeft de potentiele voordelen van cryptovaluta aan het licht gebracht. De oplossing van het stadje Castellino del Biferno is opnieuw een stap in die richting.

Alhoewel de Ducati een innovatieve oplossing is, zal deze alleen in een kleinschalige economie werken. Wegens toenemende risico’s voor besmetting en vervalsing als gevolg van toenemende populariteit. En hoge kosten voor het produceren van het geld.

Een digitale versie van de Ducati zou vergelijkbaar zijn met de digitale munt van een Centrale Bank. Het zou verder niet de productiekosten hebben welke de Ducati heeft. En zouden de risico’s voor besmetting en vervalsing ook niet aanwezig zijn.