Vorige week werd gerapporteerd dat duizenden bankrekeningen, behorende tot Chinese handelaren die over-the-counter cryptovaluta verhandelen, recentelijk bevroren werden door de politie. Zij beweerden dat het onderdeel was van een breder onderzoek betreffende illegale activiteiten, zoals het witwassen van geld. In rapportages wed opgemerkt dat het onderzoek specifiek gericht was op de OTC-handel van stablecoin Tether (USDT).

Volgens Sonny Wang, het hoofd bij Longmen Capital Japan, was het deel van de dagelijkse gang van zaken van de Chinese politie. Wang verklaarde dat de Chinese politie zich richtte op een agentschap die USDT opkoopt namens een witwasgroep. Enkelen deden mee aan deze activiteiten via het platform, dat zich helemaal niet bewust was van het doel van het opkopen van USDT. Anderen deden het blijkbaar als een parttimejob.

Er wordt beweerd dat dergelijke platformen criminelen in staat stellen hun vuil geld te verdelen in kleine stukjes tegen een kleine bijdrage. De Chinese politie, hoe klein hun kantoor ook moge zijn, heeft de bevoegdheid om naar eigen goeddunken, individuele bankrekeningen af te sluiten. Dus, vervolgde Wang, moet eenieder begrijpen dat je bankrekening op elk moment bevroren kan worden.

Hij zei verder dat het voor velen een verrassing was en groot nieuws werd. Maar voor OTC-handelaren in China is het niet vreemd en vindt het regelmatig plaats. Het probleem is dat van te veel mensen de bankrekeningen bevroren werden. Vele rekeninghouders hadden ook weer toegang tot hun rekeningen nadat de Chinese politie onderzocht had dat deze individuen niets verkeerd hadden gedaan, legde Wang uit.

Een duidelijke goedkeuring?

4000 bankrekeningen raakten bevroren. Als gevolg hiervan vroegen deze rekeninghouders aan de 4 grote Chinese banken, indien zij nog wel crypto valuta mogen opkopen, of helemaal niet. Deze vraag werd gesteld aan de Industrial & Commercial Bank of China, de China Construction Bank, de Agricultural Bank of China, en aan de Bank of China. Wang gaf een verklaring ten aanzien van het antwoord van de banken.

Het kan gezien worden als een goedkeuring voor het verhandelen van crypto op een geschikte OTC-markt. Zolang de bron van de financiën geen probleem vormt en de juiste wegen gevolgd worden, worden de rekeningen van de houders niet bevroren, legde Wang verder uit. Hij ziet het als een positieve ontwikkeling, waarbij het verhandelen van crypto binnen een “grijs gebied” in China goedgekeurd is.

De Chinese overheid had in september 2017 het verhandelen van crypto op Chinese beurzen verboden. Vanaf toen, zijn Chinese handelaren doorgegaan met het verhandelen van crypto, maar dan op de OTC markten.