Eerder deze maand verwierf de verdreven medeoprichter van Bitmain, Zhan Ketuan, opnieuw zijn machtspositie. Hij kwam met een voorstel om voorgoed af te rekenen met de interne strubbelingen van het bedrijf. Zhan, grootste aandeelhouder van Bitmain met 36% bezit, liet afgelopen zondag in een brief weten aandelen terug te willen kopen. Het bedrijf heeft een waarde van USD 4 miljard.

Het gaat om aandelen in het bezit van zijn rivaal en medeoprichter van Bitmain, Wu Jihan. Verder nog bezittingen van andere medeoprichters en van sommige medewerkers van Bitmain. Wu Jihan bezit 20% van de aandelen van het bedrijf terwijl nog 3 andere medeoprichters gezamenlijk 15% bezitten. Medewerkers die ook aandelen bezitten, hebben 19% in hun bezit. De resterende 10% ligt bij externe investeerders.

Echter, het aanbod en de waardering welke Zhan geeft aan het bedrijf is heel laag, vergeleken met de hoge marktwaarde in de zomer van 2018. Gedurende zijn Series-A ronde in september 2017 werd Bitmain reeds gewaardeerd op USD 1 miljard. Toen Bitmain in augustus 2018 meedeed aan spraakmakende fundraising, bedroeg de waarde USD 12 miljard en bij een pre-IPO ronde uiteindelijk USD 14,5 miljard.

Het aanbod van Zhan is een inspanning van hem om onderhandelingen op gang te brengen. Onderhandelingen om de verdeeldheid binnen het bedrijf te stoppen welke begonnen zijn vanaf Zhan zichzelf opnieuw heeft opgewerkt binnen het bedrijf. Vorig jaar oktober werd Zhan door Wu verdreven uit het bedrijf.

Dreiging voor chiptekorten

Afgezien van het creëren van verdeeldheid onder medewerkers, brengt de machtsstrijd mijn productieprocessen in gevaar. De brief van Zhan was als reactie gericht op een bericht geplaatst op de officiële Beijing website van Bitmain, welke onder het beheer staat van Wu. Het bericht gaf aan dat het moederbedrijf van Bitmain in Hong Kong, de chipprocessorleveringsketen had afgesneden van haar fabriek in Shenzhen.

Het bericht bevatte de volgende woorden. Bitmain Hong Kong heeft voorlopig de levering van chips aan Century Cloud Core, welke beheerd wordt door familieleden van Zhan, onderbroken. Dit, totdat we er zeker van zijn, middels onderhandelingen met Zhans familieleden, dat zij toegewijd zijn aan de bescherming van de belangen van de klanten van Bitmain. En het bedrijf als geheel.

Bitmain Technologies Limited gevestigd in Hong Kong is het offshore verkoop- en inkoopcentrum voor crypto mijn hardware. Het productiebedrijf voor de bitcoin mijner rekent op computerchips geleverd door halfgeleiderbedrijven. Vanaf Zhans krachtige herintrede in het bedrijf, heeft hij het beheer van Century Cloud Core, Bitmains verpakbedrijf en het magazijn in Shenzhen overgenomen. En verscheping naar klanten onderbroken.

Volgens een voormalige medewerker van Beijing Bitmain die bekend is met de zaak, is Zhou Feng, schoonbroer van Zhan, aangesteld als leidinggevende bij de afdeling te Shenzhen. Zhan gaf in zijn brief aan dat indien het noodzakelijk is, hij rechtstreeks via Beijing Bitmain chips zou kopen. Ook al zou dat grote verliezen betekenen voor het bedrijf als geheel. Verder heeft Zhan, Wu onder andere ervan beschuldigd dat hij een resolutie zou hebben gesmeed tijdens een aandeelhoudersvergadering.

Wu beweert, volgens Zhan, dat deze vergadering vorig jaar november, op de Bitmain afdeling gevestigd op de Kaaiman Eilanden, zou zijn gehouden. Zhan beweert, dat in feite deze vergadering nooit gehouden is. Verschillende andere aandeelhouders, inclusief Zhan Ketuan als grootste aandeelhouder, hebben nooit een kennisgeving ontvangen voor een dergelijke vergadering.

Beijing Bitmain Technology Ltd. is volledig eigendom van Bitmain Technologies Ltd gevestigd in Hong Kong. Die is op zijn beurt eigendom van het uiteindelijk beherend geheel, BitMain Technologies Holding, geïncorporeerd in dat van de Kaaiman Eilanden. Maar staat ook geregistreerd in Hong Kong.

Wu verdreef Zhan vorig jaar oktober uit het bedrijf. Wu heeft toen een aanvraag ingediend bij de regering van Hong Kong om Zhans naam te verwijderen als lid van de raad van bestuur van de Kaaiman Eilanden holdingmaatschappij.

Beide partijen hebben nu een rechtszaak gaande op de Kaaiman Eilanden betreffende disputen rond Zhans stemkracht van 60% binnen Bitmain.