Toon popup

Als je in cryptocurrencies als Bitcoin handelt, neem je risico’s. Die risico’s neem je graag voor het eventuele succes, maar wat te denken van de veiligheidsrisico’s? Bij traditionele banken werk je met extra beveiligde omgevingen, maar met crypto is dat niet vanzelfsprekend. Je kunt letterlijk alles verliezen aan menselijke fouten of aan hackers. Daarom is het goed een Virtual Private Network (VPN) te gebruiken. Dit vormt een soort schild voor je privacy.

Je privacy beschermen bij het investeren in Bitcoin

In de begindagen van de Bitcoin was de anonimiteit het uithangbord van de munt: je kunt volledig anoniem handelen. Niemand weet van wie de Bitcoins zijn, en aan wie ze worden toegestuurd. Of toch niet? Hoewel het leek alsof crypto transacties alleen bestonden uit een publieke key, of een elektronisch adres, bleek dat je privacy toch niet echt zo goed beschermd is.

Bitcoin is namelijk niet volledig anoniem. Het is eerder ‘pseudoniem’, wat betekent dat je handelt onder een nepnaam of een alias. Maar tegenwoordig is het ook voor Bitcoin Exchanges verplicht om te weten wie de klant is. Daarnaast is het verplicht om mee te werken aan maatregelen tegen witwassen. Daarom moet je soms je echte naam opgeven, voordat je kunt traden.

Wie geen VPN gebruikt bij het investeren in Bitcoin, loopt het risico persoonsgegevens achter te laten. Zo kan bijvoorbeeld je locatie worden getraceerd, of inbreuk worden gemaakt op je surfgeschiedenis, met alle gevolgen van dien.

Zonder encryptie kunnen hackers je gegevens inzien

Een VPN geeft je meer anonimiteit, omdat je IP-adres wordt verborgen. Een kwaadwillende ziet alleen het IP-adres waarmee je verbonden bent, vaak in het buitenland. Daarnaast wordt je data versleuteld middels een VPN-tunnel. Cybercriminelen kunnen dan wel inbreuk maken op de verbinding, maar ze kunnen niet zien welke data er verstuurd en ontvangen wordt: het is een grote brei aan code.

Gelukkig gebruiken veel exchanges tegenwoordig al https end-to-end encryptie. Hackers kunnen dan niet zomaar je data inzien, tenzij je eigen apparaat al niet goed beveiligd is. En dat is waar een VPN om de hoek komt kijken: het voegt een extra beveiligingslaag toe, zodat je online activiteiten echt anoniem zijn.

Altijd anoniem en versleuteld met No Logs en Kill Switch

Een VPN biedt de opties voor ‘No Logs’ en ‘Kill Switch’. Een VPN-aanbieder die met een ‘No Logs’-beleid werkt, houdt niet bij wat je op de verbinding doet. De aanbieder traceert je niet. Daardoor is het handelen in Bitcoin een stuk veiliger. Als je echt serieus met je privacy om wilt gaan, loont het een aanbieder te kiezen die geen logs opslaat. Gratis VPN-aanbieders houden bijna standaard bij wat je online doet en is daarom geen veilige keuze.

Een Kill Switch is essentieel voor crypto traders. Deze functie verbreekt automatisch de verbinding tussen je computer, telefoon of tablet en het internet als de VPN-verbinding wegvalt. De switch wacht net zolang tot de verbinding weer terug is. Zo weet je zeker dat je data altijd versleuteld is, zodat hackers je data veel minder eenvoudig onderscheppen en het ingewikkelder is je echte locatie te achterhalen.