De investering in een cryptocurrency als Bitcoin of Ethereum is de afgelopen jaren makkelijker geworden. Mede door de introductie van cryptofondsen. Ook in Nederland worden deze fondsen momenteel aangeboden. Het kan een geschikt alternatief zijn voor de investering in de S&P 500 index, de index van de AEX of bijvoorbeeld losse aandelen. In dit artikel lees je meer over de voortgang van deze cryptofondsen. Waarop dien je te letten bij het vergelijken van fondsen? Kun je deze fondsen met euro’s kopen, of dien je de euro’s eerst om te zetten naar Bitcoin?

Houd er rekening mee dat een investering in cryptofondsen niet zonder risico is. De koers van een cryptocurrency als Bitcoin of Ethereum is bijzonder volatiel. Nog volatieler zijn de koersen van kleinere cryptocurrencies. Het maakt dat je een deel van je investering kunt verliezen bij de aankoop van cryptofondsen.

Cryptofondsen combineren verschillende cryptocurrencies

Het idee achter een cryptofonds is het combineren van verschillende cryptocurrencies. In plaats van zelf een portefeuille met diverse digitale munten samen te stellen, doet de beheerder van het cryptofonds dit voor je. Het voordeel hiervan is dat je jezelf niet hoeft te verdiepen in de achtergrond van een munt, de activiteiten die de komende maanden op de roadmap staan hoeft te kennen, enzovoorts. Nadeel is dat een investering in een cryptofonds altijd gepaard gaat met kosten. Denk bijvoorbeeld aan een performance fee, die je betaalt op het moment dat je winst maakt. Zie het als een verlaging van het behaalde rendement over je investering. Ook worden er kosten in rekening gebracht bij het verkopen van de fonds.

Wist je dat je lang niet altijd kosten betaalt voor deelname aan een cryptofonds? Daar waar dit bij fondsen op de beurs doorgaans wel het geval is.

Deelnemen aan een cryptofonds met euro’s

Voor deelname aan een cryptofonds hoef je geen Bitcoin of Ethereum te bezitten. Je kunt direct deelnemen met euro’s. Onder meer ICONOMI is een online platform die deze mogelijkheid aanbiedt. Houd er hierbij rekening mee, dat een betaling middels iDEAL niet mogelijk is. Je zal het vermogen dat je in de cryptofondsen wilt stoppen per bankoverschrijving naar je account bij dit platform moeten storten. Kijk vooraf goed naar de limieten aan je account. Naarmate je meer informatie over je identiteit prijsgeeft, zal je meer vermogen naar je account kunnen storten. Dit is vergelijkbaar met het handelen op de beurs, waarvoor je jezelf ook eerst moet identificeren.

Voorkom het verlies van geld door problemen met wallets

Het feit dat je direct euro’s naar je account op een platform met cryptofondsen kunt storten biedt het voordeel dat de kans op fouten minimaal is. Zeker ten tijde van de sterke groei in de populariteit van Bitcoin eind 2017, verloren veel mensen geld door problemen met hun wallet. Ze raakten hun private key kwijt, voerden een verkeerde public key in, enzovoorts. Nadeel is dat je het vermogen wat je in een cryptofonds stopt niet zelf beheert. Je loopt het risico dit kwijt te raken als een aanbieder van deze fondsen failliet zou gaan.

Aandachtspunten bij de investering in een cryptofonds

Bij de investering in een cryptofonds zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld aan de spreiding binnen een fonds. Richt een fonds zich voornamelijk op de grote cryptocurrencies, of wordt gekozen voor kleinere munten? In dat laatste geval is het risico vaak groter.

Kijk ook naar de reeds behaalde resultaten door een cryptofonds. Is de koers hiervan volatiel, of lijkt deze stabiel te groeien? Aansluitend hierop is het aantal veranderingen in de samenstelling van het cryptofonds. Worden er steeds weer nieuwe digitale munten toegevoegd, of blijft men vertrouwen op een gekozen strategie met een vast aantal cryptocurrencies?