Voor je start met investeren, of dit nu in aandelen of in crypto is, is het verstandig om een doel te hebben. Dit geeft je namelijk houvast. Voor sommige dromen heb je een financieel plan nodig, zoals het maken van een verre reis, het kopen van een (tweede) woning of het studeren van je kinderen. Zo bepaal je jouw doel.

Wat is je droom?

Het kan zijn dat jij investeert in cryptocurrency vanwege de technologie, of omdat je bijvoorbeeld gelooft dat Bitcoin straks een grote rol gaat spelen in het financiële systeem. In dit geval is de kans klein dat jij gaat verkopen en wil je juist zoveel mogelijk satoshi’s vergaren. Koop jij Bitcoin, Ethereum of Cardano omdat je hier een mooie winst op wilt pakken? Dan valt het aan te raden om van tevoren te bepalen wat jouw ‘moon’ is. Wil je bijvoorbeeld een nieuwe keuken financieren, een auto kopen of een paar jaar een private lease contract kunnen betalen vanuit je winst of zelfs een huis kopen? Wanneer je duidelijk voor ogen hebt wat je droom is en wat dit kost, weet je op welk bedrag je jouw crypto moet verkopen om dit doel te bereiken.

Plan concreter maken

Jij hebt je doel duidelijk voor ogen. Nu wordt het tijd om je plan concreter te maken en te berekenen hoeveel jij nodig hebt om je doel te behalen. Ook kun je een termijn stellen wanneer je het doel bereikt wilt hebben. Doordat jij een plan hebt, ben je ook minder gevoelig voor FOMO en FUD. Bepaal op welke prijzen jij een deel van je cryptocoins verkoopt. Als het kan kun je het beste een klein gedeelte van je investering in crypto laten zitten. Je weet maar nooit wanneer een munt weer keer 10, 100 of zelfs 1000 gaat.

Jouw doel bereiken

Er zijn een aantal manieren waarop jij het doel dat je hebt gesteld kunt bereiken. Vanwege de hoge volatiliteit van crypto kan het zomaar zijn dat het slechts een maand duurt om jouw doel te bereiken, maar wees je ook bewust van de mogelijkheid van een volgende crypto winter, waarbij jouw initiële investering met meer dan 90 procent kan afnemen. Om jezelf hiertegen te beschermen kun je bijvoorbeeld werken met stop loss op je orders of kiezen voor een dollar cost average strategie, waarbij je jouw gemiddelde aankoopprijs flink verlaagt. Wat voor veel mensen die in crypto investeren goed werkt, is het met rust laten van de investering. Door te holden voorkom je dat je net verkoopt tijdens een grote dip, om vervolgens weer voor een hogere prijs terug te kopen. Houd altijd een buffer op je bankrekening aan. Het is belangrijk om alleen te investeren met geld dat je voor een langere periode kunt missen.