Diverse Zuid-Koreaanse media hebben suggereren dat lokale handelaren de digital yuan zouden kunnen accepteren als betaalmiddel. Zodra de COVID-19 pandemie voorbij is en de stroom van Chinese toeristen opnieuw zal stijgen.

Nieuwsagentschap Yonhap liet weten dat Zuid-Koreaanse handelaren in toenemende mate overwegen te profiteren van China’s opkomende digitale munt. In het bericht werden als voorbeeld enkele toeristenwinkels vermeld.

Voordeel uit Chinees toerisme

In het verslag gaat men gedetailleerd in op het feit dat in Myeongdong, district van Seoul, bepaalde winkels betalingen accepteren via Alipay. Dit geeft aan dat er interesse is voor Chinese klanten. De COVID-19 crisis heeft volgens verschillende rapporten een terugval van bijkans USD 2 miljard veroorzaakt in inkomsten van de toerisme sector. Deel door deze feiten, zijn handelaren gestart met het overwegen van de digitale Yuan als betaalmiddel, het moment het ingevoerd wordt.

Risico’s voor het buitenland bij het accepteren van digital Yuan

De auteur waarschuwt echter voor het gebruik van de digitale Yuan als betaalmiddel. Privacy kwesties zijn aangehaald en het toezicht van de “grote broer”. De auteur gaf aan dat de digitale Yuan centraal beheerd wordt door de People’s Bank of China. Indien mensen van andere landen wijdverspreid gebruik zullen maken van de digitale Yuan, is de kans groot dat Chinese autoriteiten inzichten zullen hebben in dit gebruik.

De auteur van Yonhap legde uit dat de Chinese digital valuta een volledig andere filosofische en technologische basis bezit. Ten opzichte van de blockchain gebaseerde Bitcoin (BTC) technologie. Ook anderen delen deze bezorgdheid.

Advocaat en adviseur bij het Marshall Islands’ digital sovereign currency project, Joel Telpner, deelt dezelfde bezorgdheid. Hij legde aan Cointelegraph uit, hoe het zit in landen als China. En hun motieven achter het creëren van digitale activa die ondersteunt worden door de staat. Volgens Joel zijn de motieven niet in alle landen noodzakelijkerwijs hetzelfde zijn, betreffende in voorspoed en in tegenspoed.

Hij gaf aan een beetje op een andere manier te kijken naar China dan naar andere landen. Omdat hij een persoonlijke mening hierover heeft en een van de motieven van China is om er zeker van te zijn dat zij controle hebben over alle betalingen en uitstromen. En dit door het creëren van digitale valuta met ingebouwde ID voor de Chinese overheid. En daarmee is het jammer genoeg tevens een surveillance instrument.

Recente ontwikkelingen van het digitale Yuan project

Cointelegraph bracht op 15 april een bericht uit omtrent de digitale Yuan. Er zouden screenshots op sociale media rondgaan van wat men beweerde te zijn, de testversie van de wallet app van China’s aanstaande digitale Yuan. Verder beweerde men dat de app in vier Chinese steden getest werd.

Li Lihui, voormalig president van de People’s Bank of China gaf op 6 mei aan dat het invoeren van de digitale Yuan fiat geld zou kunnen vervangen. Als aan de kritische voorwaarden voldaan wordt.