Meme coins bestaan al een tijdje, maar zijn echt populair geworden in 2021 toen Elon Musk en Mark Cuban de eerste meme coin promootten. We hebben het over Dogecoin, die eigenlijk al sinds 2013 bestaat. Deze cryptomunt verwijst naar een bekende meme die bekend staat als “doge” met een foto van een leuke Shiba-Inu met een tekst in gebroken Engels die bedoeld is om zijn innerlijke gedachten te vertonen.   

Wat zijn meme coins?

Meme coins zijn cryptomunten die zijn gemaakt als een grap. Toch zijn sommige van deze meme coins ontzettend gestegen in waarde en marktkapitalisaties van miljarden hebben behaald. Deze cryptomunten zijn ontworpen zoals elke andere crypto zoals Ethereum, Bitcoin of de andere populairste cryptomunten. Het verschil is dat deze gecentreerd zijn rond een viraal of grappig moment en hun waarde hangt dan ook grotendeels af van hoeveel momentum dat concept kan generen.  

Hoe werken meme-munten?

Meme coins werken dus net zoals elke andere cryptomunt en maakt optimaal gebruik van de blockchain. Ze maken met name gebruik van blockchains met slimme contracten zoals Solana of Ethereum en daar zweven ondertussen al meer dan 200 meme coins op rond.

Meme coins kunnen dan ook worden gekocht, verkocht en verhandeld zoals elke andere vorm van crypto.

Zijn Meme-coins veilig?

Als je dit artikel vanaf het begin hebt gelezen dan kun je waarschijnlijk zelf wel tot de conclusie komen dat meme coins niet de meest stabiele investering zullen zijn. Het feit dat er veel aanbod is in meme coins en de waardeafhankelijk is van de hype om de meme heen is het natuurlijk een zeer risico volle investering. Toch kun je er veel geld mee verdienen als je de markt goed in de gaten houdt en munten inkoopt en verkoopt op de juiste momenten.

Waar moet je op letten als je gaat investeren in meme coins?

Hier zijn een aantal dingen waar je zeker op moet letten als je gaat investeren in meme coins:

  • Let erop dat je weet wie er achter het project zitten en waar zij te vinden zijn mocht het fout gaan. De kans bestaat dat de ontwikkelaars zich laten uitbetalen en ervandoor zijn met het geld.
  • Let erop waar de ontwikkelaars de meeste tokens van hebben. Een persoon or organisatie zou idealiter niet meer dan 5% van de totale voorraad van de munt moeten beheren.
  • Wie praat er over het project? Bekijk of grote bedrijven of bekende namen bezig zijn met deze munt.