Crypto Trading Bots

Starten met het traden van cryptocurrency door het inzetten van bitcoin en crypto trading bots? Ontdek hier de verschillende succesvolle trading bots en leer meer over hoe dit in zijn werking gaat.

Bitcoin bots

Wat zijn de beste crypto bots? Ontdek het hier.

Bekijk trading bots

Finst

Finst

Keuze om 100+ cryptocurrency te traden.

Naar Finst

Bitvavo

Een van de beste app voor crypto

Naar Bitvavo

logo Crypto.com

Crypto.com

Eén van de beste crypto futures platformen.

Naar Crypto.com

logo Coinbase

Coinbase

Betrouwbare Nederlandse cryptocurrency broker

Naar Coinmerce​

Crypto trading bots

Wanneer je gaat traden met crypto, heb je misschien al eens gehoord over crypto bots of crypto trading bots. Maar wat is dit precies? En hoe gaat het in zijn werk? Kun je veilig een bot gebruiken of kun je beter twee keer nadenken alvorens je tot de aanschaf van een crypto bot overgaat? In dit artikel bespreken we alle ins- en outs over crypto trading bots.

Wat is een crypto trading bot?

Met een crypto trading bot kun je het crypto handelen automatiseren. Het woord ‘bot’ stamt af van ‘robot’. Het is een stukje software dat een bepaalde handelsstrategie uitvoert. De bot volgt de ingevoerde instructies om te handelen op de markt.

Een cryptobot handelt volgens voorgeprogrammeerde regels. Gebruikers kunnen deze regels en instellingen zelf aanpassen, om een zo groot mogelijk succes te behalen. De mate waarin een bot een keuze maakt, is afhankelijk van de regels en de prijsontwikkelingen in de markt. Vaak kan een cryptobot zelf marktontwikkelingen (zoals de prijs, het volume, de tijd en de orders) volgen en zelfstandig handelen.

Waarom een crypto trading bot gebruiken?

Allereerst kan een crypto trading bot handig zijn om geautomatiseerde keuzes te maken. Een stukje software heeft geen emoties en kent geen verslaving aan handelen zoals mensen dat wel hebben, waardoor de bot keuzes zal maken die je misschien zelf niet zou hebben genomen. Ze kunnen voordeliger uitpakken dan wanneer je met emotie handelt. Een crypto trading bot kijkt immers vooral naar feiten en analytische data.

Misschien heb je zelf geen tijd om te handelen, of heb je even iets anders te doen dan met de markt bezig te zijn. Je hoeft er niet 24 uur per dag bovenop te zitten. Toch blijf je actief handelen, omdat je de robot het werk laat doen. Heel handig voor als je geen wens hebt om fulltime met traden bezig te zijn. Met een crypto trading bot kun je toch nog een aardig portfolio opbouwen, ook als je zelf niet aan het handelen bent.

De voordelen van een crypto bot

Een crypto trading bot heeft verschillende voordelen. Dergelijke programma’s zijn bijvoorbeeld efficiënt en kunnen meerdere taken tegelijk uitvoeren. Daardoor heb je zelf eigenlijk bijna geen omkijken meer naar het handelen.

Een bot kent ook geen emoties, maar kijkt naar analytische data. Daarmee neemt het mogelijk betere beslissingen dan een mens. Maar: in software kunnen fouten zitten. Het kan zijn dat de robot een verkeerde beslissing neemt, waardoor je juist geld kwijtraakt.

Door een crypto trading bot te gebruiken, handel je sneller dan mensen. Op die manier kan rendement toenemen en kun je de verliezen verkleinen. Daarnaast ben je op deze manier altijd online en beschikbaar om te handelen.

De nadelen van een crypto bot

Zijn er alleen maar voordelen aan het gebruik van een crypto bot? Zeker niet. Een paar nadelen op een rij:

Allereerst zijn dit soort bots eigenlijk alleen maar geschikt voor ervaren traders. Je kunt als beginneling niet een bot opzetten en hopen dat deze verstandige keuzes voor je maakt. Je moet zelf allerlei regels en variabelen instellen. Dat kun je alleen maar goed doen als je weet hoe je op de markt moet reageren. Feitelijk doet een bot niet veel meer dan: ‘Als dit, dan doe dat.’

Bovendien zijn zelfs crypto trading bots niet perfect. Ze reageren niet perfect op een volatiele markt. Juist omdat ze geen emotie kennen, maar alleen de feiten analyseren, kunnen ze geen goede beslissing maken. Bij een volatiele markt heb je juist mensenkennis nodig. Die kennis ontbreekt uiteraard bij bots.

En dan hebben we het nog niet gehad over de veiligheid van dergelijke bots. Ze werken met een API: een geheime sleutel met toegang tot je account. Dat kan gehackt worden, en bovendien kunnen er ontwikkelaars zijn met valse intenties. Ze doen alsof ze een bot aanbieden, maar trekken eigenlijk je hele account en crypto wallet leeg. Dan zijn al je cryptomunten weg en dat is natuurlijk voor eeuwig zonde.

Crypto trading bot diensten

Het is belangrijk gebruik te maken van betrouwbare diensten. Let wel: de keuze om wel of geen cryptobot te gebruiken is persoonlijk. Net als de keuze om wel of geen crypto te gaan verhandelen. Ook de keuze voor welke bot je gebruikt is alleen jouw keuze. We kunnen je dus geen advies geven over de beste crypto bot, maar wel een paar opties voorleggen.

Cryptohopper

Cryptohopper is de eerste dienst die we onder de loep nemen. Deze bot werkt vanuit de cloud en is daarmee vanaf iedere computer te besturen. Door gebruik te maken van de cloud is het praktisch altijd online. Het werkt op een simpele manier met simpele regels. Binnen 5 minuten is je bot klaar voor gebruik – als je weet wat je doet.

De bot heeft de grootste crypto exchanges, zoals Finst, Coinbase, Crypt.com en andere exchanges geïntegreerd. Om er gebruik van te kunnen maken moet je kiezen voor een abonnement. Afhankelijk van het pakket dat je kiest kun je het aantal posities, coins en triggers bepalen.

Gekko

Het grootste voordeel van Gekko is dat het gratis is. Dit wordt een zogenaamde open source bot genoemd. Dat houdt in dat ontwikkelaars er vrijblijvend en gratis aan kunnen meebouwen. Het systeem werkt op Windows, MacOS en Linux.

Eigenlijk is de bot niet geschikt om op hoge frequenties te traden. Daarmee bedoelen we je dat je de bot niet continu kunt inzetten. Daar komt nog bij dat je de bot zelf moet instellen en dat het een paar eigenaardigheden heeft. Toch is het de moeite waard om uit te zoeken hoe het werkt en of dit iets voor jou is.

Gunbot

Gunbot is een populaire keuze onder traders. Meer dan 7000 actieve traders gebruiken dagelijks deze bot. Het heeft een aantal vooraf ingebouwde handelsstrategieën, waardoor je er ook mee kunt beginnen als je nog niet alles van trading af weet. Je kunt kiezen uit strategieën als Step Gain, Gain, Bollinger Bands en Pingpong. Je kunt elke strategie uittesten en naar eigen believen aanpassen. Het is niet noodzakelijk vanaf nul een strategie op te bouwen.

Waarom Gunbot zo geliefd is, is vooral te verklaren door de mogelijkheden. Het is bijvoorbeeld compatibel met grote exchanges als Finst en Bitvavo en is bovendien in verschillende pakketten verkrijgbaar. Je betaalt niet per maand, maar per editie. Jammer genoeg is Gunbot niet goedkoop: de prijs varieert van 0,1 Bitcoin tot 0,25 Bitcoin. Maar je hebt wel tot in de lengte van dagen toegang tot de bot, en het werkt ook nog eens op Windows, Linux en MacOS.

Is een crypto bot nuttig en winstgevend?

Een crypto bot is nuttig als je wilt dat er wordt gehandeld zoals jij wilt: het programma houdt jouw persoonlijke strategie aan en wijkt er niet vanaf. Heel handig dus voor crypto daytraders. In principe kan het programma betere beslissingen nemen dan je zelf zou kunnen. Het grootste voordeel is dat je niet wordt meegevoerd in emoties. De bot analyseert zelf. In dat opzicht is een bot nuttig.

Andersom werkt het ook als nadeel: een bot analyseert alleen maar statistieken. Het houdt geen rekening met actuele gebeurtenissen. Een robot heeft immers niet het laatste nieuws gelezen of gehoord.

Is een crypto bot winstgevend? Dat is een goede vraag. Ze kunnen goed werken en winstgevend zijn, maar niet voor iedereen. Met een effectieve strategie kan er aardig verdiend worden, maar een verkeerde handelsstrategie resulteert onmiddellijk in aardige verliezen. Sterker nog: het is dan mogelijk meer verlies te lijden dan winst te maken.

Kortom: het gebruik van een bot vereist aardig wat kennis en voorbereiding. Het is zeker niet voor iedereen bedoeld. Handelen op de beurs blijft iets persoonlijks en het zal altijd risico’s met zich meebrengen. In dat opzicht maakt het niet uit of je persoonlijk handelt of een bot gebruikt. Wees je bewust van de risico’s en maak een zorgvuldige afweging. Voor de meeste is het handiger om bitcoin te kopen en te behouden, dan te traden.

Daarnaast raden we je aan om alleen te handelen met geld dat je kunt missen. Spaargeld omzetten in cryptomunten en deze gebruiken voor een crypto trading bot is dus geen goed idee. Sta er dus even bij stil dat je veel kunt winnen, maar ook veel kunt verliezen. Alleen op deze manier handel je verantwoord.

Enkele andere populaire crypto trading bots zijn:

Doe mee met de Bullrun 20 euro gratis Tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

De Bullrun van 2024 is gestart! Ontvang nu gratis €20,- in jouw account!

🚀 GRATIS €20,- CASH BONUS


Na een succesvolle verificatie en een minimale storting van € 10, ontvang je een welkomstbonus van € 20*.