crypto-coinsDe groeiende populariteit van digitale valuta, de cryptocurrencies, zal je niet ontgaan zijn in de afgelopen jaren. Nog altijd zijn er veel particulieren die cryptomunten kopen. Veelal in de hoop dat de waarde van deze munten stijgt in de periode dat iemand de munten in diens bezit heeft. Cryptomunten kopen bestaat uit een aantal stappen, welke op deze pagina verder worden toegelicht. In de afgelopen tijd is het kopen van deze cryptocurrencies steeds verder vereenvoudigd door aanbieders. Mede door het feit dat cryptomunten kopen met iDeal mogelijk is geworden!

Voordat je cryptomunten kopen serieus overweegt, is het belangrijk om onderzoek te doen naar de verschillende digitale valuta. Kies je alleen voor Bitcoin, of combineer je deze munt met een zogenaamde altcoin? Welke crypto wordt gedreven door een team van professionele ontwikkelaars? Welke munten beschikken over een grote community? Enzovoorts. Bij investeringen in crypto is het aan te raden om voor een gediversifieerde portefeuille te kiezen.

Account aanmaken bij een handelsplatform

CryptohandelWanneer je voornemens bent om naast Bitcoin ook andere digitale valuta te kopen, is het verstandig om voor een handelsplatform te kiezen. Op een handelsplatform bied je Bitcoin of bijvoorbeeld euro’s aan in ruil voor een andere munt. Je kiest hierbij zelf de prijs, waarbij vraag en aanbod bepaalt of de ruil doorgaat. Je kunt bij deze exchanges een gratis account aanmaken. Aan het account zitten geen maandelijkse kosten verbonden. Iets wat bij beleggingen in aandelen vaak wel het geval is.

Waar cryptomunten kopen in Nederland?

Cryptomunten kopen in Nederland doet men vaak bij het handelsplatform Bitvavo of Binance. Beide platforms staan te boek als betrouwbaar en hebben wereldwijd duizenden tot zelfs miljoenen gebruikers. Bij zowel Bitvavo als Binance is het mogelijk om cryptomunten te kopen met iDeal. Ideaal! Een belangrijk verschil tussen Bitvavo en Binance zit in het feit dat Bitvavo een Nederlandse organisatie is. Daar waar Binance door een Chinese organisatie is opgericht. Tegenwoordig is Binance in Japan gevestigd.

Om cryptomunten te kunnen kopen middels iDeal dien je jezelf te verifiëren. Dit betekent dat je een kopie van je identiteitskaart of paspoort moet uploaden. Ook wil men vaak weten waar je woont en hoe oud je bent.

Handelen op een beurs met cryptomunten

Crypto beursIs het je gelukt om euro’s over te maken naar je digitale rekening bij een platform als Binance of Bitvavo? In dat geval kun je aan de slag gaan met het daadwerkelijk kopen van cryptomunten. Beide platforms beschikken over een beurs, waar vraag en aanbod samenkomen. Eerder las je al, dat je hier de mogelijkheid hebt om euro’s aan te bieden in ruil voor een cryptomunt. Je bepaalt hierbij zelf de prijs. Een order zal echter alleen uitgevoerd worden, wanneer iemand bereid is akkoord te gaan met de gekozen prijs. Op de wijze waarop cryptomunten kopen mogelijk is bij een handelsplatform, kun je deze cryptomunten ook weer verkopen.

Let op: bij iedere transactie die je uitvoert betaal je een bepaalde fee. Het is om deze reden verstandig om in een keer het gewenste aantal van een bepaalde cryptomunt te kopen. Dit is goedkoper dan het plaatsen van verschillende losse orders.

Cryptomunten kopen tegen de huidige of een lagere prijs

Het feit dat je op de beurs zelf bepaalt welke prijs je biedt voor een bepaalde munt, maakt dat je cryptomunten direct kunt kopen of kunt wachten tot deze in waarde gedaald zijn. Mogelijk wil je Bitcoin alleen kopen, wanneer deze een waarde heeft van 32.500 euro per stuk of minder. Als Bitcoin momenteel op 33.000 euro staat, voer je een prijs in van 32.500 euro. De order wordt in dit geval niet direct uitgevoerd. Heeft Bitcoin een dag later een prijs van 32.400 euro? In dat geval zal de order al uitgevoerd zijn. De order blijft namelijk staan, totdat de koers van de gekozen munt de ingevoerde prijs bereikt heeft.

Andersom is het ook mogelijk om een digitale munt op deze manier te verkopen. De munt blijft in je bezit, tot de ingevoerde prijs bereikt is. Een alternatief hierop is een stop-limit order. Hierbij kies je een prijs onder de huidige marktwaarde van een munt. Dit zou betekenen dat een reguliere order direct wordt uitgevoerd. Bij een stop-limit order wordt de order pas uitgevoerd als de prijs van een munt onder de ingevoerde prijs daalt. Op deze manier kun je een groot verlies voorkomen, maar wordt de munt niet direct verkocht. Handig, wanneer je verwacht dat deze nog in waarde stijgt.

Cryptomunten kopen en verplaatsen naar je wallet

Cryptocurrency-walletHoewel Bitvavo en Binance betrouwbare handelsplatformen zijn, wordt sterk aangeraden om de gekochte cryptomunten naar een private wallet te verplaatsen. Het kan immers voorkomen dat je account gehackt wordt, waarbij criminelen de door jou gekochte cryptomunten naar hun eigen wallet overmaken. Bij een private wallet is dit alleen mogelijk, wanneer iemand je private key weet te stelen. Op een handelsplatform heb je geen private key.

Er zijn voor de verschillende cryptomunten een groot aantal wallets te vinden. Houd er rekening mee, dat een private wallet voor Bitcoin niet gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld het veilig bewaren van een digitale munt als Cardano of VeChain. Deze cryptomunten hebben hun eigen wallet. Vaak vind je op de website van een project meer informatie over een geschikte digitale portemonnee voor het opslaan van de cryptomunten. Het is cruciaal dat je de private keyop een veilige plek bewaart en deze vooral niet verliest. Zonder private key zou je bij het vastlopen van je laptop of telefoon geen toegang meer hebben tot je digitale munten.