Coinmarketcap

Coinmarketcap.nl is een van de bekendste websites om de actuele koers te bekijken. Wij geven je op deze pagina alternatieve voor de coinmarketcap.

Bitvavo

Een van de beste app voor crypto

Naar Bitvavo

logo Coinbase

Coinbase

Betrouwbare cryptocurrency broker

Naar Coinbase

Finst

Finst

Beleggen in crypto met 82% lagere tarieven

Bezoek Finst

Op Coinmarketcap vinden crypto-eigenaren veel informatie over onder meer het handelsvolume van een cryptocurrency. Je vindt op deze site nagenoeg elke denkbare cryptovaluta. Daarnaast biedt deze website informatie over exchanges, stijgers, dalers en nieuwe crypto projecten.

Wat is market cap?

De naam ‘Coinmarketcap’ is afgeleid van de woorden ‘cryptocoin’ en ‘market cap’. Onder ‘market cap’ verstaan we de waarde die wordt gegeven aan een crypto project, zoals Bitcoin. De market capitalization geeft een indicatie van hoeveel een munt in het geheel waard is.

Een voorbeeld: van een specifiek project zijn 100 munten in omloop. Ze hebben allemaal een waarde van 2 euro. De marketcap bedraagt dan 200 euro. Alle uitstaande aandelen met de huidige prijs zijn dan 200 euro waard.

De marketcap kun je zien als een indicatie en niet als absoluut getal. Het heeft bijvoorbeeld niets te maken met de bezittingen die nog op de bank staan of de precieze waarde ervan. In de cryptowereld wordt meestal gekeken naar de market cap. Als veel mensen geïnteresseerd zijn, zie je dat terug in de market cap; mensen kopen aandelen, waardoor de prijs stijgt. De market cap stijgt dan mee. In dat opzicht kun je dit vergelijken met de beurswaarde op de aandelenbeurs.

Wie zitten er achter Coinmarketcap?

Brandon Chez bedacht in 2013 dat er een tool moest komen waarmee eigenaren van cryptocurrency direct kunnen zien wat de munt waard is en in welke volumes er worden gehandeld. Dat moest volgens Chez ‘zonder vooroordelen, met hoge kwaliteit en met accurate informatie’ gebeuren. Sinds 2013 is de tool uitgegroeid tot een van de meest gebruikte bronnen voor gebruikers, instituten en de media. Zo worden cryptomunten vergeleken via Coinmarketcap door onder meer de Amerikaanse zender CNBC, Bloomberg en andere nieuwsmedia.

In april 2020 werd het platform overgenomen door Binance Capital Mgmt. Binance is het wereldwijde blockchainbedrijf achter ‘s werelds grootste exchange. De visie blijft onveranderd: informatie moet zonder vooroordelen toegankelijk zijn. Binance benadrukt dat Coinmarketcap en Binance los van elkaar bestuurd worden.

Wat kun je met Coinmarketcap?

Coinmarketcap biedt verschillende functies aan. De belangrijkste functie is het totaaloverzicht van bestaande cryptomunten. Daarnaast zijn er nog allerlei andere functies waarmee het gemakkelijker wordt informatie te vergaren over specifieke projecten en exchanges.

Op de site van Coinmarketcap zie je als eerste de gegevens over de market van Bitcoin. Je kunt bijvoorbeeld aflezen hoeveel munten er geregistreerd staan en hoeveel markten aan het handelen zijn. Uiteraard vind je er ook de market cap van de volledige cryptomarkt in de afgelopen 24 uur. Ook vind je de BTC dominance. Daarmee wordt het aandeel van Bitcoin in de gehele markt uitgedrukt. Dit is altijd een bepaald percentage.

Drie charts

Op de website vinden we drie charts (of grafieken, zo je wenst). Hierop valt de totale market cap van de totale markt af te lezen. Je kunt ook kiezen voor een grafiek van de totale markt zonder Bitcoin en de dominantie van de grootste projecten.

Dat gedeelte met dominantie is voor veel investeerders, beleggers en handelaren interessant. Je kunt bijvoorbeeld terugvinden wat de dominantie van Bitcoin deed tijdens de pieken en dalen van de prijs. Coinmarketcap registreert de dominantie van onder meer BitcoinEthereum, Bitcoin Cash, Litecoin, XRP, DashMonero, IOTA en NEO.

Handelsvolume bepalen

Als je op de cryptocurrencies klikt die op de pagina staan vermeld, krijg je een hele lijst met geregistreerde munten te zien. Standaard zie je in de lijst wat de market cap van een munt is. Het is ook mogelijk te sorteren op het handelsvolume van de afgelopen 24 uur. Ook zie je de procentuele stijging in het afgelopen uur, 24 uur of de afgelopen week. Je kunt ook sorteren op de hoeveelheid munten die in omloop zijn. Zo bepaal je dus het handelsvolume.

Aan de hand van het handelsvolume kun je je eigen conclusies trekken. Stap je in een munt, of blijf je er ver van uit de buurt? Is er voldoende handelsvolume? Heeft de munt geen vreemde opbouw en is de marketcap wenselijk? Zo kun je verschillende munten met elkaar vergelijken en betere afwegingen maken.

Betere afwegingen maken

Coinmarketcap wil handelaren helpen betere afwegingen te maken. Dit kan bijvoorbeeld door te kijken naar het handelsvolume per exchange en vind je er alle exchanges bij elkaar. Je kunt zo een valide afweging maken over op welke exchange je wilt handelen in de door jou gekozen munt.

Niet alle exchanges zijn verzameld. Naast de genoemde partijen bij Coinmarketcap zijn er nog allerlei andere partijen waar crypto kan worden aangeschaft. Het is goed hier rekening mee te houden als je gaat vergelijken.

Historische data opvragen

Op iedere pagina van specifieke projecten vind je meer informatie over de prijs. Niet alleen de prijs van dit moment, maar ook historische data. Hoe verging het een munt eerder en kunnen daaruit enkele conclusies getrokken worden? Je vindt de historische data door op de knop ‘Historical Data’ te klikken. Gebruikers kunnen dan zoeken op datum, zodat de prijs wordt weergegeven. Zo is het ook mogelijk te bekijken hoe een project er een jaar geleden voorstond.

Eigen widgets en code

Eigenaren van websites over crypto, of liefhebbers die graag een snel overzicht willen, kunnen met de tools van Coinmarketcap eigen widgets gebruiken. Daarmee kun je op een website de actuele prijs van een project weergeven.

Dit is vooral erg handig als je in één oogopslag wilt zien hoe een bepaalde munt het doet. De widget wordt helemaal door Coinmarketcap geconstrueerd.

Garanties voor de toekomst?

Goed om je te realiseren: websites als Coinmarketcap bieden alleen tools waarmee je informatie kunt inwinnen. In essentie zijn het getallen waaraan je geen rechten kunt ontlenen. De markt voor de meeste cryptocurrency is volatiel. De waarden kunnen dus snel veranderen. Je kunt met het investeren in crypto een hoop winst maken, maar ook verliezen.

Ondanks dat je aan dit soort websites geen rechten kunt ontlenen, bieden ze wel nieuwe inzichten. Zeker als je nog niet zo bekend bent met een bepaalde cryptomunt. We raden je zeker aan om de historische data van een munt te bekijken voordat je je eerste cryptovaluta (zoals Bitcoin) koopt. Als de gegevens niet lijken te kloppen, kun je beter nog wat meer onderzoek doen.

Hoe werkt CoinMarketCap’s API?

CoinMarketCap’s crypto API biedt nauwkeurige real-time, historische cryptocurrency en wisselt handelsgegevens uit voor Bitcoin, EthereumCardanoVechain en andere munten.

Het kan worden gebruikt om simulaties uit te voeren en om handels- of beleggingsstrategieën te backtesten. Met verzamelde gegevens van honderden beurzen en duizenden munten is het een belangrijk hulpmiddel voor cryptohandelaren.

Doe mee met de Bullrun 20 euro gratis Tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

De Bullrun van 2024 is gestart! Ontvang nu gratis €20,- in jouw account!

🚀 GRATIS €20,- CASH BONUS


Na een succesvolle verificatie en een minimale storting van € 10, ontvang je een welkomstbonus van € 20*.