Bitcoin automaat

Een Bitcoin automaat is een soort pinautomaat voor Bitcoins. Het werkt niet hetzelfde als een traditionele machine, waar je geld uit de muur trekt. Hier gaat het om het kopen en verkopen van munten, op dezelfde manier zoals je op je PC, laptop of mobiel zou doen. Hoe gaat dat precies in zijn werk? En waar vind je een Bitcoin automaat?

Wat is een Bitcoin ATM?

Een Bitcoin is een digitale cryptomunt. Bij een soort pinautomaat [Bitcoin ATM Nederland] voor Bitcoin denk je misschien dat er muntjes uit de muur komen, maar zo zit het niet. Er is dus geen fysieke Bitcoin in de vorm van een munt. Dat is maar goed ook, want Bitcoin heeft een fluctuerende waarde.

Een muntje zou dus op het ene moment 15.000 euro waard kunnen zijn, terwijl later op die dag de waarde naar 6.000 euro zakt. Zo wordt het eigenlijk waardeloos. In theorie zou je met een muntje een hele winkel kunnen leegkopen. Daarom werkt de Bitcoin ATM dus niet zo. Het is ook erg belangrijk om altijd de dagelijkse Bitcoin koers te bekijken op bijvoorbeeld Bitvavo.

Maar wat is het dan wel? Het is net als elk ander automaat, een soort pinautomaat. Je kunt hiermee alleen cash omwisselen naar crypto. Je kunt in beginsel dus geen crypto omwisselen voor traditioneel geld. Voor het omwisselen betaal je transactiekosten. Het fysieke apparaat is eigenlijk niets anders dan een laptop of een PC in een metalen kast. Het is vooral handig voor mensen die veel contant geld willen omzetten in cryptocurrency.

Een belangrijk punt om te weten is dat gebruik maken van een Bitcoin ATM Nederland over het algemeen een stuk duurder uitvalt, vanwege de fees die je betaald, dan wanneer je gebruik maakt van een online platform zoals bijvoorbeeld Bitvavo. Bij Bitvavo is het mogelijk om tegen zeer lage kosten verschillende crypto munten te kopen en te verkopen.

Hoe werkt een Bitcoin automaat?

Om Bitcoin via een Bitcoin ATM kopen, moet je een telefoon in bezit hebben waar een wallet op staat. De bitcoin wallet maakt draadloos verbinding met de automaat. Je kunt dan cash geld in de automaat invoeren en de transactie wordt uitgevoerd. Binnen een korte tijd heb je dan extra Bitcoin op je rekening staan.

Een Bitcoin automaat werkt een beetje als een broker op locatie. In plaats van dat je achter je computer zit of met je telefoon geld overmaakt, moet je echt naar de Bitcoin machine toe. Je kunt dan met je pinpas of cash geld wisselen naar Bitcoin. Heel soms is het ook mogelijk virtuele muntjes naar contant geld te wisselen, maar dit heeft niet de voorkeur en er zitten meestal limieten aan.

Je hoeft natuurlijk niet via een Bitcoin ATM geld om te zetten in BTC. Je kunt via een exchange zoals Bitvavo geld storten en direct Bitcoin kopen. Dit kun je vanuit je luie stoel doen, of via de Bitvavo app. Via deze app kun je ook Bitcoin staken bijvoorbeeld.

Bitcoins kopen en verkopen met een BTC ATM

Voordat je Bitcoin kunt kopen of verkopen met een BTC ATM, heb je fiatgeld of een creditcard nodig. Ook moet je je telefoon bij de hand hebben. Je scant met de Bitcoin machine de QR-code van de op je mobiele telefoon geïnstalleerde bitcoin wallet. De ATM vraagt je om deze code in te voeren. Mogelijk wordt er ook gevraagd om je identiteitsbewijs.

Je geeft op de Bitcoin machine in euro’s aan dat je Bitcoin wilt omwisselen. Op de telefoon zie je in de wallet het aantal Bitcoin dat je hebt gekocht. Voordat dit gebeurt, word je gevraagd het traditionele geld in de Bitcoin machine te stoppen. De waarde in Bitcoin valt op de Bitcoin ATM af te leggen. Als je Bitcoin wilt verkopen, scan je eerst je bankpas. Nadat de Bitcoin ATM het rekeningnummer heeft gelezen, ontvang je een QR-code op het scherm of op een bonnetje. Deze scan je met de mobiele telefoon. Daarna geef je het bedrag in Bitcoin dat je wilt verkopen aan. Het geld wordt dan op de bankrekening bijgeschreven.

Je kunt dus niet alleen via de kaart geld opnemen, maar ook fiatgeld. Om dit te doen kies je de ‘geld opnemen’-optie en toets je het aantal Bitcoin dat moet worden ingewisseld in. De QR-code die je ontvangt op het scherm of op het bonnetje, scan je in met je telefoon. Daarna stuur je het aantal Bitcoin naar een opgegeven adres. Je kunt dan het geld uit de ATM halen of mogelijk moet je nog een bon scannen waarop de bevestiging dat je Bitcoin in de vorm van fiatgeld opneemt, vermeld staat.

Waar vind ik een Bitcoin ATM?

Bitcoin automaten vind je door heel Nederland. Zo staat er bijvoorbeeld eentje bij de High Tech Campus in Eindhoven en de Primera in Bavel. Iets noordelijker vind je bij de Shell tankstation aan de Gronausestraat in Enschede ook een automaat. In Den Haag en Rotterdam staan er ook meerderen, waaronder bij 42 Workspace.

De meest bekende locatie met een BTC ATM is Airport Schiphol. Bij aankomsthal 2 staat een automaat die 24 uur per dag en 7 dagen per week gebruikt kan worden. Je kunt hier Bitcoin, Ethereum en Litecoin kopen, maar niet verkopen. Het minimumbedrag is hier 20 euro, het limiet ligt op 500 euro. De transactiekosten bedragen op Schiphol zo’n 5 euro.

Liever online Bitcoin kopen tegen zeer lage transactie kosten? Dan kun je gebruik maken van Bitvavo om jouw Bitcoin en andere cryptocurrency mee aan te kopen. Daar kun je ook Bitcoin verkopen. Een voordeel van Bitvavo is dat de kosten per transactie gewoonweg een stuk lager liggen dan wanneer je gebruik maakt van een Bitcoin ATM.

Doe mee met de Bullrun 20 euro gratis Tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

De Bullrun van 2024 is gestart! Ontvang nu gratis €20,- in jouw account!

🚀 GRATIS €20,- CASH BONUS


Na een succesvolle verificatie en een minimale storting van € 10, ontvang je een welkomstbonus van € 20*.