[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”4.16″ global_colors_info=”{}”][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”4.16″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.16″ custom_padding=”|||” global_colors_info=”{}” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”4.21.0″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” hover_enabled=”0″ global_colors_info=”{}” sticky_enabled=”0″]

Hoe een NFT maken en verkopen is iets dat veel kunstenaars en ontwerpers onderzoeken als een potentiële nieuwe bron voor creatieve inkomsten. NFT kunst maken blijft de krantenkoppen behalen wanneer stukken verbazingwekkende prijzen opbrengen op veilingen, of ‘drops’. In dit artikel geven we een stap-voor-stap uitleg NFT maken, voor het zelf NFT maken en verkopen en mogelijk wat geld verdienen voor jouw kunst.

Zelfs traditionele veilinghuizen als Christie’s hebben NFT-kunstveilingen gehouden waar enorme bedragen mee gemoeid waren, en merken werken samen met kunstenaars en ontwerpers om NFT’s te creëren als onderdeel van hun strategieën om de metaverse te betreden.

NFT maken en verkopen – Uitleg

Het lijkt misschien allemaal nog steeds erg vreemd, maar wat een kortstondige rage leek te zijn, lijkt nog lang over te zijn. Dus als non-fungibele tokens er zijn om te blijven, althans voor nu, is het dan niet tijd om te kijken hoe je zelf een NFT kunt maken en verkopen als een mogelijke route voor je eigen creatieve werk? 

Kosten om een NFT te maken

Het is belangrijk te weten dat de prijzen die verdiend worden door kunstenaars als Beeple of door bekende verzamelbare NFT’s zoals CryptoPunks nog steeds relatief zeldzaam zijn. Ook dat er veel kosten verbonden zijn aan het genereren, onderhouden en verkopen van een NFT.

In feite kan het zijn dat de kosten NFT maken een groot deel van de verkoopprijs opslokken, en ze kunnen je zelfs geld kosten, afhankelijk van voor hoeveel je je NFT verkoopt.

Zelf een NFT opzetten

Toch zijn er steeds meer kunstenaars, illustratoren en ontwerpers die geld verdienen met de verkoop van NFT’s, dus het kan iets zijn dat je wilt overwegen. In de gids hieronder leggen we uit hoe je een NFT van je werk maakt en hoe je een NFT verkoopt via een online veiling. 

Weet je zelf nog vrij weinig van NFTs en zou je eerst meer willen leren? Dan raden wij jou aan om de NFT cursus van Moosty te bekijken. Hier leer je stapsgewijs alles wat je moet weten voordat je start met NFT flippen.

Hoe werkt het om een een eigen te NFT creëren?

Eerst moet je een NFT maken, of ‘NFT minten’. Om een NFT van je kunstwerk te maken, moet je een NFT-platform en een wallet kiezen, die je zult moeten gebruiken om vergoedingen te betalen. Maar ook om een betaling te ontvangen als je het geluk hebt om je NFT te verkopen. Er zijn veel online platforms die je kunt gebruiken om een NFT te maken en te verkopen. Enkele van de meest populaire NFT veiling platforms zijn OpenSea, Dmarket, FTX, Binance NFT en Sorare. Sorare is de enige NFT Marktplaats waar fantasy voetbal NFT’s worden verhandeld. Meer weten over Sorare? Lees dan hier onze review.

Er zijn ook tal van NFT betalingsplatformen, met Coinbase, MetaMask, Torus, Portis, WalletConnect, MyEtherWallet en Fortmatic enkele van de bekendste. Ter illustratie zullen we het proces laten zien dat komt kijken bij het NFT kopen en verkopen met behulp van het NFT-platform OpenSea en het cryptocurrency betalingsplatform MetaMask. Merk op dat deze twee platforms puur zijn gekozen om te laten zien hoe het proces werkt, en het betekent niet dat we zeggen dat ze de beste service zijn om te gebruiken. 

nft maken en verkopen

Je zou kunnen overwegen om elk van de bovengenoemde platforms te gebruiken. In de meeste gevallen zul je een vergelijkbaar proces volgen op elk van deze. Wij raden je aan de kosten zo nauwkeurig mogelijk te controleren voordat je een keuze maakt (we komen later op de kosten NFT maken terug).

Zelf een NFT maken: Stappenplan

Laten we van start gaan met een uitleg NFT maken.

1. Koop wat crypto om jouw wallet te financieren

De meeste platforms gebruiken de Ethereum cryptocurrency,

Alle NFT exchanges die hierboven zijn genoemd, willen vooraf betaald worden bij de creatie van een NFT of het NFT minten. Dit is het proces waarbij het kunstwerk wordt omgezet in een non-fungibele token die je kunt verkopen. In de meeste gevallen moet de betaling worden gedaan in cryptocurrency, wat betekent dat voordat je een kans hebt om cryptocurrency te verdienen met de verkoop van een NFT van je werk.

Ether (afgekort als ETH) is de meest geaccepteerde valuta, omdat het de native cryptocurrency is van het open-source blockchain platform Ethereum, waar NFT’s voor het eerst werden gelanceerd. Sommige platforms beginnen echter een verscheidenheid aan betalingsformaten te accepteren en NFT’s te creëren met behulp van verschillende blockchains.

Als je al wat ETH bezit, moet je ervoor zorgen dat je het in een digitale wallet hebt, die je moet verbinden met het door jou gekozen NFT-platform om betalingen te doen (en te ontvangen). Als je geen valuta hebt, zijn er veel cryptocurrency beurzen waar je ETH of andere valuta kunt kopen, maar de snelste en makkelijkste optie is meestal om ETH direct te kopen met de digitale wallet naar keuze. Kies je voor Binance NFT, dan kun je op het Binance platform ook de ETH kopen, of BNB, de coin gebruikt door Binance. Meer weten over Binance? Lees dan hier onze review.

Zoals we al aangaven zijn er veel verschillende opties, maar om het proces te illustreren zullen we MetaMask gebruiken, dat beschikbaar is als een browserextensie en als een mobiele app. Als je liever een andere dienst gebruikt, of als je al een digitale wallet hebt en weet hoe die werkt, spring dan meteen naar stap 4. Anders zullen we je uitleggen hoe je een NFT wallet opzet en ETH koopt in de volgende stap.

2. Maak een digitale wallet aan

Om een digitale wallet aan te maken met MetaMask ga je naar de website gaan en klik je op de blauwe ‘Download’ knop in de rechterbovenhoek. Omdat we een desktopcomputer gebruiken, kiezen we voor de optie om de browserextensie te installeren, maar er is ook een mobiele app.

Er wordt gevraagd te bevestigen dat je ‘een nieuwe NFT wallet en seed phrase wilt aanmaken’. Maak je niet te veel zorgen over wat ‘seed phrase’ betekent (het is in feite een lijst van woorden die blockchain informatie opslaat). Zeg ja, dan is het gewoon een kwestie van akkoord gaan met de voorwaarden, een wachtwoord aanmaken en je een weg banen door enkele veiligheidsmaatregelen, waarna je jouw account hebt ingesteld.

3. Voeg wat cryptocurrency toe aan de wallet

Zodra je de MetaMask wallet hebt ingesteld, of welke digitale wallet dan ook, moet je er wat ETH aan toevoegen. Als je nog geen ETH hebt, moet je er nu wat kopen, dus klik op de ‘Kopen’ knop en selecteer de optie ‘ETH kopen met Wire’. Je komt dan op een scherm waar je ofwel Apple Pay of een bankpas kunt gebruiken om ETH te kopen. Als je liever nog geen geld uitgeeft, kun je dit even uitstellen. Het vereist alleen een beetje meer rompslomp (je zult de kosten NFT maken van de gekozen NFT-platform moeten controleren).

Het jargon in de cryptocurrency wereld kan dit deel van het leren hoe zelf een NFT te maken en verkopen nogal ontmoedigend maken, maar het kopen van valuta is eigenlijk heel eenvoudig te doen. Wees je er alleen van bewust dat net als bitcoin en veel andere cryptocurrencies, de waarde van Ether enorm kan fluctueren. 

Alleen al in 2021 is de prijs van 1 ETH van minder dan $1.000 naar ongeveer $4.700 gegaan en weer naar beneden gestort in begin 2022. Het is perfect mogelijk voor de prijs van de munt om te schommelen met enkele honderden Amerikaanse dollars in slechts een paar uur.

4. Sluit de wallet aan op een NFT-platform

De meeste digitale wallets werken op een vergelijkbare manier. Welke je ook kiest, Je gebruikt deze om een account te creëren op het NFT platform. Ter illustratie, we gebruiken OpenSea, maar er zijn vele andere NFT platformen om uit te kiezen en het proces zal over het algemeen vergelijkbaar zijn met wat we hieronder schetsen.

OpenSea website

OpenSea is een van een aantal marktplaatsen voor digitale verzamelobjecten vol met nieuwe NFTs.

Ga naar OpenSea.com In de rechterhoek van het scherm, is er een afbeelding van een portomonee’. Klik daarop, en op het volgende scherm wordt je gevraagd naar de wallet provider, in ons geval is dat MetaMask. Een popup zal je de optie geven om de wallet met OpenSea te verbinden. Klik op ‘Volgende’, dan op ‘Verbinden’, accepteer de servicevoorwaarden en bevestig dat je ouder bent dan 13 jaar. Meer weten over Opensea? Lees dan hier onze review.

5. Zelf NFT opzetten door het bestand te uploaden

Dus nu je een wallet hebt verbonden met ETH om betalingen te doen, ben je klaar om te weten hoe je een NFT maakt en verkoopt. Op de OpenSea site, klik je op de ‘Create’ knop rechtsboven. Hier moet je nog een keer via de wallet verbinden.  Hierna krijg je een scherm waarin je jouw project kunt uploaden.

OpenSea accepteert bestanden met extensie JPG, PNG, GIF, SVG, MP4, WEBM, MP3, WAV, OGG, GLB en GLTF, van max 100 MB

6. Voeg een beschrijving toe om de NFT te verkopen

Nu kun je een titel en beschrijving toevoegen voor je advertentie, zodat deze uiteindelijk tussen de nieuwe NFTs komt te staan.

Om de kans te maximaliseren dat de NFT zal verkopen, moet je even de tijd nemen om hierover na te denken. Vervolgens wordt je gevraagd na te denken over het percentage royalty’s dat je wilt claimen op eventuele doorverkoop van jouw NFT kunst maken.

Nogmaals, dit is een evenwichtsoefening, aangezien een hoger percentage je op de lange termijn meer geld per verkoop oplevert, maar het zal mensen er ook van weerhouden om het kunstwerken door te verkopen, aangezien ze dan minder winst zullen maken voor zichzelf. Het doorverkopen van een NFT wordt NFT flippen genoemd in de NFT jargon.

Tenslotte is er een optioneel veld om de eigenschappen van het bestand toe te voegen. Als dat compleet is, bent je bijna klaar.

7. Stel een veiling in voor de NFT

In het volgende deel van het formulier kies je hoe je jouw NFT-kunstwerk wilt verkopen. Er zijn drie opties. Met ‘Vaste prijs’ kun je een prijs instellen en de NFT direct verkopen (een beetje zoals de ‘Nu kopen’ optie op eBay). Met de optie ‘Onbeperkte veiling’ kunnen mensen doorgaan met bieden totdat je een bod accepteert. Tenslotte is de ‘Timed auction’ een veiling die maar een bepaalde tijd duurt.

Dan komen we bij het moeilijkste deel: het kiezen van een minimumprijs. Verkoop de NFT te goedkoop en de enorme kosten NFT maken zullen de winst opslokken, waardoor je mogelijk zelfs zonder geld komt te zitten.

Vervolgens krijg je een optie om te ‘Unlocken na aankoop’. Dit geeft je de kans om je uiteindelijke koper te voorzien van een volledige, hoge resolutie versie van de kunst, en/of extra materiaal via een geheime webpagina of download link.

8. Betaal de kosten om de NFT te verkopen (maar wees gewaarschuwd!)

De laatste stap in het NFT maken en verkopen van een NFT is om te klikken op ‘Create Item’, en je zult worden uitgenodigd om verbinding te maken met de wallet om de listing fee te betalen.

Voordat je dit doet, nog een laatste waarschuwing. De kosten NFT maken van de aanbieding lijken misschien laag: in ons geval waren ze slechts $5,91 in US dollars. Maar dit is slechts het begin. Voordat je verder kunt gaan, moet je akkoord gaan met een extra vergoeding om jouw NFT daadwerkelijk te genereren, wat in ons geval het equivalent van $42,99 in ETH zou zijn geweest. Dit zijn de gas fees.

Tenslotte..

We zouden graag in staat zijn om duidelijk en eenvoudig uit te leggen hoe je de potentiële kosten van het creëren en verkopen makkelijker van een NFT kunst maken. Helaas is de verwarrende aard van blockchain-technologie, de wilde schommelingen in de waarde van cryptocurrency en het gebrek aan transparantie op de platforms zelf maken dat een onmogelijke taak.

In werkelijkheid moet je het risico nemen en afwachten hoeveel je in rekening wordt gebracht als je een verkoop doet, en hopen dat je nog steeds winst maakt. Hopelijk heeft deze uitleg NFT maken toch het een en ander wat duidelijker gemaakt. Laat gerust hieronder een comment met jouw eigen NFT minten ervaring!

Vind hieronder nog een visuele uitleg.

Als je het er toch op wilt wagen en wat geld wilt steken in het zelf NFT maken, wensen wij jou veel succes!

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 20 euro gratis Tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

De Bullrun van 2024 is gestart! Ontvang nu gratis €20,- in jouw account!

🚀 GRATIS €20,- CASH BONUS


Na een succesvolle verificatie en een minimale storting van € 10, ontvang je een welkomstbonus van € 20*.