Crytocurrency handelen

Beste sites om cryptocurrency te handelen

Je wilt in crypto handelen? Dan vindt je hier een overzicht van de beste platformen waar je terecht kan met alle informatie en uitleg om te starten hiermee.

Bitcoin

Waar koop je BTC het meest voordelig in? ontdek het zelf.

BTC Kopen

Bybit

Binance

Keuze om 100+ cryptocurrency te traden.

Naar Binance

Bitvavo

Een van de beste app voor crypto

Naar Bitvavo

Kraken

Litebit

Eén van de betere crypto futures platformen.

Naar Litebit

Coinmerce

Coinmerce

Betrouwbare Nederlandse cryptocurrency broker

Naar Coinmerce​

Kraken

Finst

Beleggen in crypto met 82% lagere tarieven

Bezoek Finst

Bitcoinmeester-logo

Bitcoin Meester

Nederlandse exchange met + 100 coins & Ideal

Bezoek Bitcoin Meester

Cryptocurrency kopen om online mee te betalen is handig, maar veel mensen zijn ook geïnteresseerd in het geld verdienen met cryptocurrency. Dat werkt door cryptocurrency te verhandelen voor een hogere prijs of in te kopen voor een lagere prijs.

Voor wie nog nooit heeft gehandeld, kan het wat overweldigend zijn. Daarom vind je hier een beknopte uitleg over het cryptocurrency traden.

Wat is traden of in crypto handelen?

Onder het traden of handelen in crypto verstaan we het verhandelen van munten op een exchange. Een cryptomunt kan, net als bij gewone euro’s en aandelen, flink in waarde stijgen of dalen. Het Bitcoin handelen bijvoorbeeld is door de jaren heen steeds populairder geworden.

Het grootste verschil met de traditionele beurs is dat de beurs voor cryptocurrencies geen openings- en sluitingstijden kent. De handel gaat 24 uur per dag en 7 dagen per week door. Je kunt dus ook in het weekend handelen.

Handelen in Crypto bij Bitvavo

Bitvavo wordt wel de eerste echte Nederlandse crypto-exchange genoemd. Het handige van Bitvavo is dat je meteen euro’s kunt omwisselen naar cryptocurrency. Hoewel het Bitvavo heet, is het niet alleen geschikt voor Bitcoin. Je kunt nog 47 andere cryptocurrencies kopen. Zodra je je euro’s voor cryptovaluta hebt ingewisseld, kun je beginnen met handelen.

Begin met traden door een account aan te maken op Bitvavo. Dat doe je door naar de site van Bitvavo te gaan en op de knop ‘Aan de slag’ te klikken. Er wordt gevraagd te registreren. Dit doe je door je persoonlijke gegevens in te vullen en een wachtwoord te kiezen,

Je ontvangt een e-mail met een activatielink. Door deze link te volgen, wordt je aanmelding geverifieerd. Hierna kun je inloggen om cryptocurrencies aan te schaffen. Er zijn nog wel een aantal gegevens benodigd, zoals een ID-kaart, paspoort of een rijbewijs. Daarmee legitimeer je je account. Het is een extra beveiligingslaag voor de exchange.

Om je account te legitimeren klik je op je accountnaam, en daarna op ‘Verificatie’. Bij ‘Identiteitsverificatie’ kun je kiezen voor het documenttype en kun je de foto van je legitimatie uploaden. Je ziet na een tijdje ‘Document verwerkt’ staan. Klik op ‘Doorgaan’ om je verificatie af te ronden.

Als je je account in orde hebt gemaakt, kun je euro’s op je account zetten en omwisselen naar virtuele munteenheden. Bij Bitvavo kun je vanuit Nederland een SEPA-bankoverboeking doen of kiezen voor iDEAL. Het geld staat dan direct op je rekening, zonder transactiekosten. Geld storten doe je door naar het dashboard te gaan, op ‘Portfolio’ te klikken en op ‘Euro’s storten’ te klikken. Geef aan hoeveel je wilt storten en betaal voor de transactie.

Bitvavo staat bekend als een exchange met een erg gebruiksvriendelijk platform en tientallen cryptocurrencies om te traden. Meer weten? Lees dan ook onze Bitvavo exchange review!

Crypto traden bij Binance

Om bij Binance te beginnen met traden maak je allereerst een account aan op de website van Binance. Klik rechtsboven op ‘Register’ en voer een e-mailadres en wachtwoord in. Kies voor een uniek wachtwoord, lees de voorwaarden nauwkeurig en maak de registratie compleet. Na het oplossen van een puzzel ontvang je een activatielink op je e-mailadres om het account te bevestigen.

Het fijne van Binance is dat er een standaardbeveiliging op zit. Gebruikers die geen extra verificatie gebruiken, mogen tot 2 coins per 24 uur opnemen en verhandelen. Wie meer wil verhandelen, zal zich moeten verifiëren door het identiteitsbewijs op te sturen en een foto van zichzelf mee te sturen.

Begin met het storten van coins, zoals Bitcoin of Ethereum. Je kunt Binance zien als een soort wisselkantoor. Om te beginnen moet je dus eerst tegoed van je wallet naar je Binance-account storten. Dat doe je door in te loggen, op ‘Wallet’ te klikken en dan op ‘Deposit’ te tikken. Er verschijnt nu een dropdown menu waar je kunt zoeken op de coin die je wilt storten. Er wordt dan automatisch een uniek walletadres gegenereerd.

Om euro’s om te wisselen in cryptocurrency, is een account bij een broker benodigd. Het hiervoor genoemde Bitvavo wordt in Nederland vaak gebruikt, omdat het een mogelijk heeft met iDEAL te betalen. Vanaf bijvoorbeeld Bitvavo kun je je munten overmaken naar je Binance-wallet.

Veilig handelen in cryptocurrency is niet lastig met Binance. Je logt in, gaat naar het portaal en klikt op ‘Exchange’ en daarna op ‘Basic’. Er wordt dan een dashboard getoond, met verschillende informatie. Zo is onder meer extra informatie over de coin, het actuele koersverloop en het assortiment getoond. Rechtsboven kunnen gebruikers een coin aanklikken om mee te traden. Het overzicht van de geselecteerde coin wordt geopend. Ga naar het tabblad ‘Market’ en vul bij ‘Amount’ (onder ‘Buy’) in hoeveel coins je wilt kopen. Om te verkopen kun je gebruikmaken van het ‘Sell’-gedeele. Daar vul je dan de hoeveel van een bepaalde munteenheid er verkocht moet worden en moet worden geruild tegen bijvoorbeeld Bitcoin of Ethereum.

Wie zijn of haar cryptomunten weer wil omruilen voor euro’s, doet dit ook via de hiervoor genoemde stappen. Ga na het kopen- en verkopen naar ‘Wallet’ en klik op ‘Withdraw’. Zoek op de gewisselde munten en start een verkooporder bij bijvoorbeeld Bitvavo. Van de gekozen broker ontvang je een walletadres. Deze vul je bij Binance in bij ‘Recipient BTC address’. Geef aan hoeveel er moet worden overgemaakt en klik op ‘Submit’. De Bitcoin of Ethereum wordt dan verzonden naar de geselecteerde broker’, alwaar je je virtuele munten weer omruilt naar euro’s. Meer weten? Lees dan ook onze Binance exchange review!

Handelen is nooit zonder risico’s: veilig handelen in cryptocurrency

Even vooraf: handelen is nooit zonder risico’s. Op de gewone beurs kun je geld kwijtraken als je belegt of handelt, en dat is met cryptocurrencies niet anders. Bij het traden in cryptocurrencies kun je te maken krijgen met sterke koerswisselingen. We noemen dit ook wel volatiliteit. De koers van een cryptomunt kan in enkele minuten stijgen en daarna weer flink dalen.

Net als bij het handelen op de beurs valt het aan te raden alleen geld te investeren dat je kan missen. Een flink aandeel van je spaargeld omzetten in crypto en daarmee handelen is dus geen goed idee. Je kunt flink verliezen, maar ook flink winnen.

Mocht je toch gaan handelen, bepaal dan voor jezelf wat goede keuzes zijn als je gaat kopen of verkopen. Door een soort sheet te maken met een how-to voorkom je dat je beslissingen maakt op basis van emoties.

Starten met traden en cryptocurrency leren handelen

Nu je een beetje een beeld hebt van de markt, en je de risico’s begrijpt, kun je beginnen met traden. Dat doe je door een account aan te maken bij een exchange. Een exchange zal altijd vragen je identiteit te verifiëren. Dat voelt misschien als een aanslag op je privacy, terwijl cryptocurrencies juist zo anoniem leken. Geen nood: de exchanges gaan op een veilige manier om met je gegevens. Het is voor een exchange de enige manier om het veilig te houden.

Zodra je account is goedgekeurd, vind je onder meer een exchange-portemonnee. Deze portemonnee heeft ook een wallet-adres. Hier stuur je de cryptomunten naar toe. Het is een wijs besluit om naast je exchange-portemonnee ook een andere wallet aan te houden. Daarbij valt te denken aan een hardware wallet, software wallet of een paper wallet. Bezit je veel (verschillende) crypto? Dan kun je het best voor een hardware wallet kiezen. Daar sla je de munten in op, die je niet wilt verhandelen.

Voordat je begint met traden is het goed na te denken over de veiligheid. Schakel bijvoorbeeld multifactor authentication in. Je geeft je account dan een extra laag beveiliging, zodat kwaadwillenden niet zomaar kunnen inloggen op je account. Om in te loggen moet niet alleen een wachtwoord worden ingegeven, maar ook de code die wordt verstuurd naar bijvoorbeeld een mobiele telefoon. Kwaadwillende moeten dan ook in bezit zijn van je mobiele telefoon, als ze munten willen stelen. Het komt echt voor dat exchanges worden gehackt en dan heb je van deze keuze geen spijt.

Nu je op en top beveiligd bent en alles gereed hebt gemaakt, wordt het tijd cryptomunten te kopen om te kunnen verhandelen. We zien in de praktijk dat veel handelaren het fijn vinden met Bitcoin te beginnen. Dat komt doordat je Bitcoin naar vrijwel alle andere currencies kunt treden. Meestal is het mogelijk op de exchange zelf Bitcoin te kopen, maar je kunt de munteenheid ook bij andere aanbieders kopen. Bij aankoop kun je de Bitcoin meteen sturen naar het adres van je exchange-wallet. Zodra de transactie is goedgekeurd, komen de munten in de wallet op de exchange te staan en kun je beginnen met handelen.

Van euro’s naar cryptocurrency

Wanneer er geld op het account staat, kan er cryptocurrency worden gekocht. Ga naar ‘dashboard’, klik op de naam van de valuta en navigeer naar het koop- en verkoopscherm. Bij ‘U betaalt’ vult de gebruiker het bedrag in dat hij of zij wilt aanschaffen. Er wordt direct getoond hoeveel euro’s worden omgewisseld naar cryptomunten. Hier zijn vaak wel handelskosten bij gemoeid. Door op ‘Kopen’ te klikken wordt de koop bevestigd.

Om daadwerkelijk cryptocurrency te verhandelen ga je naar het dashboard en klik je op de munten die je wilt verhandelen. In het tabblad ‘Handelen’ kun je op ‘Opnemen’ klikken, waardoor je kunt invullen hoeveel munten je wilt verhandelen. Door op ‘Transactie bevestigen’ te klikken, wordt de transactie definitief verstuurd.

Automatisch handelen in cryptocurrency

Geen zin om zelf actief te handelen? Dan bestaat er een mogelijkheid voor automatisch handelen in cryptocurrency. Dit kan middels een zogenaamde trading bot. Dat werkt met een API-sleutel: een soort geheime sleutel die verbinding legt tussen de cryptocurrency exchange waarop je wilt handelen en een robot die automatisch handelt. Je geeft de robot als het ware toestemming namens jou te handelen.

Een crypto bot heeft geleerd hoe munten kunnen worden verhandeld en wat — in theorie — de gunstigste methode zou zijn. De bot koopt een munt in en verkoopt deze op het moment dat je er een hogere prijs voor kunt krijgen. Maar, let op: een trading bot is vaak slim, maar niet foutloos. Je kunt dus nog steeds inleg verliezen.

Crypto handelen – Start met kopen

Koop al vanaf €30,- Snel en simpel met iDEALDuidelijke instructievideo’sLage tarievenSupport via chat en telefoon

kucoin-exchange-logo
Coinmerce
Bybit