Crytocurrency handelen

Je wilt in crypto handelen? Dan vind je hier een overzicht van de beste platformen waar je terecht kan met alle informatie en uitleg om hiermee te starten.

logo Bitvavo

Bitvavo

Een van de beste app voor crypto

Naar Bitvavo

logo Coinbase

Coinbase

Betrouwbare cryptocurrency broker

Naar Coinbase

Finst

Finst

Beleggen in crypto met 82% lagere tarieven

Bezoek Finst

Crypto handelen

Cryptocurrency kopen om online mee te betalen is handig, maar veel mensen zijn ook geïnteresseerd in het geld verdienen met cryptocurrency. Dit kan onder andere door cryptocurrency te verhandelen voor een hogere prijs of in te kopen voor een lagere prijs.

Voor wie nog nooit geprobeerd heeft om in cryptocurrency te handelen, kan het wat overweldigend zijn. Daarom vind je hier een beknopte uitleg over het cryptocurrency traden.

Wat is traden of in crypto handelen?

Onder het traden of handelen in crypto verstaan we het verhandelen van munten op een exchange. Een cryptomunt kan, net als bij gewone euro’s en aandelen, flink in waarde stijgen of dalen. Handelen in bitcoin is waar het allemaal mee begon, maar door de jaren heen is handelen in cryptocurrency steeds populairder geworden.

Het grootste verschil met de traditionele beurs is dat de beurs voor cryptocurrencies geen openings- en sluitingstijden kent. De handel gaat 24 uur per dag en 7 dagen per week door. Je kunt dus ook in het weekend handelen en ‘s nachts.

Handelen in Crypto bij Bitvavo

Bitvavo wordt ook wel de eerste echte Nederlandse crypto-exchange genoemd. Het handige van Bitvavo is dat je meteen euro’s kunt inwisselen voor cryptocurrency. Hoewel het Bitvavo heet, is het niet alleen geschikt voor bitcoin handelen. Je kunt nog meer dan 200 andere cryptocurrencies kopen. Zodra je je euro’s voor cryptovaluta hebt ingewisseld, kun je beginnen met handelen in crypto.

Begin met traden door een account aan te maken op Bitvavo. Dat doe je door naar de site van Bitvavo te gaan en op de knop ‘Aan de slag’ te klikken. Er wordt gevraagd om je te registreren. Dit doe je door je persoonlijke gegevens in te vullen en een wachtwoord te kiezen. Je ontvangt dan een e-mail met een activatielink. Door deze link te volgen, wordt je aanmelding geverifieerd. Hierna kun je inloggen om cryptocurrencies aan te schaffen. Er zijn nog wel een aantal gegevens benodigd, zoals een ID-kaart, paspoort of een rijbewijs. Daarmee legitimeer je je account. Het is een extra beveiligingslaag voor de exchange.

Om je account te legitimeren klik je op je accountnaam, en daarna op ‘Verificatie’. Bij ‘Identiteitsverificatie’ kun je het documenttype kiezen en kun je de foto van je legitimatie uploaden. Je ziet na een tijdje ‘Document verwerkt’ staan. Klik op ‘Doorgaan’ om je verificatie af te ronden.

Als je je account in orde hebt gemaakt, kun je euro’s op je account zetten en omwisselen naar virtuele munteenheden. Bij Bitvavo kun je vanuit Nederland een SEPA-bankoverboeking doen of kiezen voor iDEAL. Het geld staat dan direct op je rekening, zonder transactiekosten. Geld storten doe je door naar het dashboard te gaan, op ‘Portfolio’ te klikken en op ‘Euro’s storten’ te klikken. Geef aan hoeveel je wilt storten en betaal voor de transactie.

Bitvavo staat bekend als een exchange met een erg gebruiksvriendelijk platform en honderden cryptocurrencies om te traden. Meer weten? Lees dan ook onze Bitvavo exchange review!

Handelen is nooit zonder risico’s: veilig handelen in cryptocurrency

Even vooraf: handelen is nooit zonder risico’s. Op de gewone beurs kun je geld kwijtraken als je belegt of handelt, en dat is met cryptocurrencies niet anders. Bij het traden in cryptocurrencies kun je te maken krijgen met sterke koerswisselingen. We noemen dit ook wel volatiliteit. De koers van een cryptomunt kan in enkele minuten stijgen en daarna weer flink dalen.

Net als bij het handelen op de beurs valt het aan te raden alleen geld te investeren dat je kan missen. Een flink deel van je spaargeld omzetten in crypto en daarmee handelen is dus geen goed idee. Je kunt flink verliezen, maar ook flink winnen.

Mocht je toch gaan handelen, bepaal dan voor jezelf wat goede keuzes zijn als je gaat kopen of verkopen. Door een soort sheet te maken met een how-to voorkom je dat je beslissingen maakt op basis van emoties.

Starten met traden en cryptocurrency leren handelen

Nu je een beetje een beeld hebt van de markt, en je de risico’s begrijpt, kun je beginnen met traden. Dat doe je door een account aan te maken bij een exchange. Een exchange zal altijd vragen je identiteit te verifiëren. Dat voelt misschien als een aanslag op je privacy, terwijl cryptocurrencies juist zo anoniem leken. Geen nood: de exchanges die wij aanbevelen gaan op een veilige manier om met je gegevens.

Zodra je account is goedgekeurd, vind je onder meer een exchange-portemonnee. Deze portemonnee of wallet heeft ook een wallet-adres. Hier stuur je de cryptomunten naar toe. Het is een wijs besluit om naast je exchange-portemonnee ook een andere wallet aan te houden. Daarbij valt te denken aan een hardware wallet, software wallet of een paper wallet. Bezit je veel (verschillende) crypto? Dan kun je het beste voor een hardware wallet kiezen. Daar sla je de munten in op die je niet wilt verhandelen.

Voordat je begint met traden is het goed om na te denken over de veiligheid. Schakel bijvoorbeeld multifactor authentication in. Je geeft je account dan een extra beveiligingslaag, zodat kwaadwillenden niet zomaar kunnen inloggen op je account. Om in te loggen moet niet alleen een wachtwoord worden ingegeven, maar ook de code die wordt verstuurd naar bijvoorbeeld een mobiele telefoon. Kwaadwillende moeten dan ook in bezit zijn van je mobiele telefoon, als ze munten willen stelen. Het komt wel degelijk voor dat exchanges worden gehackt en dan ben je blij dat je deze keuze hebt gemaakt.

Nu je op en top beveiligd bent en alles gereed hebt gemaakt, wordt het tijd cryptomunten te kopen om te kunnen verhandelen. We zien in de praktijk dat veel handelaren het fijn vinden met Bitcoin te beginnen. Dat komt doordat je Bitcoin met vrijwel alle andere currencies kunt traden. Meestal is het mogelijk op de exchange zelf Bitcoin te kopen, maar je kunt de munteenheid ook bij andere aanbieders kopen. Bij aankoop kun je de Bitcoin meteen sturen naar het adres van je exchange-wallet. Zodra de transactie is goedgekeurd, komen de munten in de wallet op de exchange te staan en kun je beginnen met handelen.

Van euro’s naar cryptocurrency

Wanneer er geld op het account staat, kan er cryptocurrency worden gekocht. Ga naar ‘dashboard’, klik op de naam van de valuta en navigeer naar het koop- en verkoopscherm. Bij ‘U betaalt’ vul je het bedrag in dat je wilt aanschaffen. Er wordt direct getoond hoeveel euro’s worden omgewisseld naar cryptomunten. Hier zijn vaak wel handelskosten bij gemoeid. Door op ‘Kopen’ te klikken wordt de koop bevestigd.

Om daadwerkelijk cryptocurrency te verhandelen ga je naar het dashboard en klik je op de munten die je wilt verhandelen. In het tabblad ‘Handelen’ kun je op ‘Opnemen’ klikken, waardoor je kunt invullen hoeveel munten je wilt verhandelen. Door op ‘Transactie bevestigen’ te klikken, wordt de transactie definitief verstuurd.

Automatisch handelen in cryptocurrency

Geen zin om zelf actief te handelen? Dan bestaat er een mogelijkheid voor automatisch handelen in cryptocurrency. Dit kan middels een zogenaamde trading bot. Dat werkt met een API-sleutel: een soort geheime sleutel die verbinding legt tussen de cryptocurrency exchange waarop je wilt handelen en een robot die automatisch handelt. Je geeft de robot als het ware toestemming om namens jou te handelen.

Een crypto bot heeft geleerd hoe munten kunnen worden verhandeld en wat — in theorie — de gunstigste methode zou zijn. De bot koopt een munt in en verkoopt deze op het moment dat je er een hogere prijs voor kunt krijgen. Maar, let op: een trading bot is vaak slim, maar niet foutloos. Je kunt dus nog steeds inleg verliezen.

Crypto handelen – Start met kopen

Doe mee met de Bullrun 20 euro gratis Tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

De Bullrun van 2024 is gestart! Ontvang nu gratis €20,- in jouw account!

🚀 GRATIS €20,- CASH BONUS


Na een succesvolle verificatie en een minimale storting van € 10, ontvang je een welkomstbonus van € 20*.