Als je het nieuws in de cryptowereld de laatste maanden hebt gevolgd, weet je dat we momenteel in een stevige berenmarkt zitten – die naar verwachting rond het einde van het jaar zou kunnen omslaan in een stierenmarkt.

In een periode van gekelderde cryptomuntprijzen, heel wat pessimisme in de sector en tal van falende bedrijven, zijn er heel wat schrijnende verhalen te vinden.

Investeerders die hun geld hebben verloren omdat ze in paniek zijn geslagen en met verlies hebben verkocht, bedrijven zoals Tesla die hun eerdere steun voor crypto in twijfel trekken, bepaalde crypto bedrijven die failliet gaan … het slechte nieuws houdt blijkbaar niet op.

Maar natuurlijk moet je in gedachten houden dat dit eigen is aan een opkomende sector zoals cryptocurrency, en dat ook traditionele beleggingsinstrumenten zoals aandelen en gevestigde sectoren zoals vastgoed tal van pieken en dalen kennen.

Vandaag bekijken we het verhaal van de faillissement van cryptobank Voyager Digital – wat is/was dit bedrijf precies, waarom is deze failliet gegaan, en heeft de broker nog een toekomst?

Wat is Voyager Digital precies?

Voyager Digital is (of beter gezegd: was) een cryptobedrijf waar klanten terecht konden voor het aankopen en verkopen van allerlei cryptomunten zoals Bitcoin, Ethereum en Tether.

Het bedrijf werd opgericht in 2018 en werd al snel heel populair, met miljoenen gebruikers en tal van investeerders. Er was een specifieke app, het bedrijf werd genoteerd op de beurs (onder de ticket VYGVQ), en de zaken gingen zeer goed … tot recent.

Voyager Digital was in feite een zeer grote crypto exchange die heel populair was bij hun doelgroep.

Je kan het een beetje vergelijken met de status van Bitvavo in Nederland. Deze crypto broker van eigen bodem is immens populair bij Nederlanders, en wordt op dit moment hoog gewaardeerd.

Om het even welke Bitvavo review je erover kan vinden heeft heel wat positieve dingen te vertellen, en het bedrijf lijkt veel zaken goed te doen en sterk te groeien.

Wil dat zeggen dat Bitvavo daarom onschendbaar is? Zeker niet, en als je het verhaal van Voyager Digital kent, weet je dat geen enkele crypto broker in feite immuun is voor een faillissement.

Maar bij Voyager Digital kwam de ondergang als resultaat van een aantal andere dominostenen die omvielen en het bedrijf met zich mee naar beneden hebben getrokken.

Onvermijdbaar? Niet echt, maar het staat wel vast dat Voyager Digital een aantal beslissingen heeft genomen die vermeden hadden kunnen worden – en de ondergang had kunnen vermijden, of op zijn minst uitstellen.

Hoe is Voyager Digital tot een faillissement gekomen?

Kort gezegd: Voyager Digital had veel geld geleend aan een bedrijf dat die lening niet meer kon terugbetalen, en dus kwam de bank ook in financiële problemen.

Iets langer gezegd: in mei 2022 stortte de “stable”coin TerraUSD in elkaar (laten we de redenen hiervoor even terzijde laten). De waarde zakte naar 10 cent per stuk, terwijl die normaal gezien altijd 1 dollar waard zou moeten zijn.

De waarde werd letterlijk gedecimeerd, met andere woorden.

Door deze ineenstorting ging er op een week tijd maar liefst 45 miljard dollar (!) aan markt kapitalisatie verloren in de cryptosector – en dit was in feite de eerste domino die viel, en heel wat andere bedrijven en cryptomunten volgden al snel.

Een belangrijk voorbeeld daarvan is hedgefonds Three Arrows Capital, dat ook sterk belegd had in Luna en de verwante “stablecoin”.

Three Arrows Capital had een lening aangegaan bij Voyager Digital ter waarde van meer dan 600 miljoen dollar, dat ze door de ineenstorting van Luna niet meer konden betalen.

Dit bedrijf ging failliet in juli en kon reeds in juni de leningen niet meer terugbetalen, waardoor ook Voyager Digital met financiële problemen te kampen kreeg.

Sinds 1 juli 2022 werden de opnames van geld en de handel in crypto in het algemeen op Voyager Digital stopgezet, en op  5 juli vroeg het bedrijf een faillissement aan.

Een gerechtelijke procedure ontstond, en hierdoor wordt het geld van de klanten en de schuldeisers momenteel beheerd op een rekening bij de Metropolitan Commercial Bank in New York.

Wat zal de toekomst bieden voor het bedrijf?

Voyager Digital heeft recent toelating gekregen van het gerecht om hun klanten terug geld te laten opnemen via de app. Deze maatregel is van start gegaan vanaf 11 augustus, met een maximale opname van 100.000 dollar per klant.

5 tot 10 werkdagen later zullen klanten dan normaal gezien het geld ontvangen, wat heel lang is voor een gemiddeld cryptoplatform – maar gezien de omstandigheden zijn gebruikers wellicht blij dat ze toch nog iets van hun geld terug zien.

Elk verzoek moet immers handmatig beoordeeld worden, het kan niet automatisch gebeuren. Dit is om scammers en fraude te vermijden.

Iedere gebruiker zal een e-mail ontvangen waarin ze details vinden over de status van hun account. Als ze een discrepantie vinden, hebben ze nog tot 3 oktober tijd om een claim in te dienen.

Voyager Digital zelf heeft plannen voor een reorganisatie, en laten weten dat ze “een op zichzelf staand herstructureringsproces en een mogelijke verkoop van het bedrijf nastreven”.

Naar alle waarschijnlijkheid zal het bedrijf dus verkocht worden, en gegadigden hebben nog tot 26 augustus de kans om een bod uit te brengen.

Op 8 september zal er dan een hoorzitting plaatsvinden en zal het lot van Voyager Digital worden bepaald.

Welke invloed heeft dit op de cryptowereld?

Nog maar eens een cryptobedrijf dat failliet gaat? Critici van cryptocurrency vinden hier veel munitie in om hun negatieve beeld van crypto tentoon te stellen, maar … er is geen enkele sector die nog in de kinderschoenen staat waar een dergelijke situatie niet kan en zal voorvallen.

Cryptocurrency is gebaseerd op revolutionaire technologie (blockchain) die zonder twijfel de 21ste eeuw vorm zal geven, maar het pad dat we moeten bewandelen om daar te geraken zal niet effen zijn.

Voyager Digital is niet het eerste cryptobedrijf dat het niet haalt, en het zal zeker niet het laatste zijn.

Hoe meer “zwakke” cryptobedrijven het onderspit delven, hoe vruchtbaarder de grond wordt voor die cryptobedrijven die zich wel weten aan te passen aan de markt, en wel slim en flexibel genoeg zijn om te aarden in de maatschappij van tegenwoordig.

Kortom, Voyager Digital mag dan wel verdwijnen, maar cryptocurrency gaat nergens heen.