Bitcoin en creditcards zijn elektronische betaalsystemen die digitale geldtransfers mogelijk maken. Zij vertonen echter aanzienlijke verschillen die het ene duidelijk van het andere onderscheiden. Overheden en financiële bedrijven reguleren bijvoorbeeld het gebruik van creditcards, terwijl Bitcoin een gedecentraliseerd betaalmiddel is. In het volgende artikel wordt beschreven hoe Bitcoin en creditcards werken en worden de belangrijkste verschillen tussen de twee belicht. Bitcoingebruikers kunnen betalingen verwerken via persoonlijke portefeuilles of crypto-uitwisselingsplatforms zoals Bitcoin Smarter.

Bitcoin-transacties

Satoshi Nakamoto ontwierp Bitcoin om op een peer-to-peer netwerk te draaien, waardoor derde partijen niet meer betrokken zijn bij transacties. En dit zorgt ervoor dat alleen de twee partijen die de financiële uitwisseling doen, erbij betrokken zijn. Bitcoingebruikers hebben geen banken of andere financiële instellingen nodig om transacties te verrichten, en dit verlaagt de transactiekosten en maakt een snelle verwerking van betalingen mogelijk.

Bitcoinbetalingen zijn vergelijkbaar met bankoverschrijvingen of contante transacties, waarbij geld rechtstreeks tussen twee partijen wordt overgemaakt zonder tussenpersoon. Het netwerk van Bitcoin bestaat uit onafhankelijke nodes, die de transacties op een gedeeld blockchain-grootboek verifiëren en valideren. Het grootboek is onomkeerbaar, waardoor alle Bitcoin-transacties uiterst transparant zijn.

U hoeft echter geen persoonlijke identificatiegegevens zoals naam en adres op te geven. Bovendien kunnen gebruikers met Bitcoin ook anoniem transacties doen. Dat betekent dat niemand de financiële activiteiten of transactievolumes van Bitcoingebruikers in de gaten houdt.

Creditcardbetalingen

Anders dan bij Bitcoin, moeten creditcardgebruikers via handelaren of derde partijen gaan om betalingen namens hen te verwerken. Gewoonlijk machtigt men een handelaar om geld van zijn rekening over te maken, waarbij andere tussenpersonen worden gebruikt om de betalingen te voltooien. Een Visa-transactie is een uitstekend voorbeeld van een creditcardbetaling waarbij vijf partijen betrokken zijn, waaronder het creditcardnetwerk, de handelaar, de creditcardwerver, de emittent en de kaarthouder. Soms kan bij de transactie een zesde partij betrokken zijn, de betalingsverwerker.

Elke bij de transactie betrokken partij rekent een vergoeding aan voor haar diensten. Zij berekenen deze kosten door aan de kaarthouders, hetgeen aanzienlijke transactiekosten met zich meebrengt. Bovendien zijn kredietkaarten tastbare voorwerpen die fysiek worden bewaard. Ze zijn dus meestal kwetsbaar voor diefstal en verlies. Bovendien zijn creditcardnummers gemakkelijk te hacken, waardoor ze een doelwit vormen voor cybercriminelen.

De belangrijkste verschillen tussen Bitcoinbetalingen en creditcards.

Bitcoingebruikers hebben unieke publieke sleutels met anonieme alfanumerieke adressen die bij elke transactie anders zijn. De publieke sleutel is als het rekeningnummer voor het verzenden of ontvangen van betalingen. Bitcoin heeft ook een private sleutel voor het autoriseren van transacties via uw portefeuille. Degenen die via mobiele apparaten transacties verrichten, kunnen ook Quick Response-codes (QR-codes) gebruiken die aan hun portemonnee zijn gekoppeld. Aan de andere kant kunnen creditcards ook op mobiele apparaten werken, maar betalingen moeten voor goedkeuring en verwerking langs verschillende tussenpersonen.

Gebruikers van creditcards moeten hun kaarten vaak aan andere mensen overhandigen of ze in een betaalautomaat invoeren. Het probleem is dat iemand die machines kan hacken, en dat gesimuleerde terminals de kaartinformatie van gebruikers ook naar slechte actoren kunnen sturen. Onbetrouwbare kassamedewerkers zouden ook de creditcardgegevens van hun klanten kunnen bewaren en deze online verkopen of op andere onwettige manieren gebruiken. Bitcoin elimineert alle tussenpersonen bij transacties, zodat alleen de twee partijen overblijven die betrokken zijn bij de financiële uitwisseling. De afwezigheid van derde partijen bij Bitcoinbetalingen laat niemand toe om transacties en gegevens van gebruikers te onderscheppen of te manipuleren.

Bitcoin-transacties zijn onomkeerbaar, en alleen de ontvanger kan de betalingen terugbetalen. Creditcardmaatschappijen en gebruikers kunnen betalingen echter altijd annuleren. Dat betekent geen terugboekingen voor verkopers die Bitcoinbetalingen ontvangen. Bovendien kunnen handelaren met Bitcoin besparen op creditcardkosten. Bitcoinbetalingen kosten relatief minder dan creditcards.

Zowel Bitcoin als creditcards zijn handige elektronische betaalmethoden. Bitcoin biedt echter meer voordelen, zoals betere beveiliging van transacties, snelle verwerking van betalingen en goedkope transacties.