Het heeft weliswaar een aantal jaren geduurd, maar de meest bekende cryptomunten, Bitcoin en Ethereum, zijn langzaam maar zeker opgeschoven van een hype naar serieuze investeringsvehicles. Het aantal institutionele beleggers dat soms voor vele miljoenen euro’s of dollars in crypto’s investeert, is de afgelopen tijd steeds groter geworden. Sowieso kan in het algemeen gesteld worden dat de acceptatiegraad van Bitcoin toeneemt.

Gereguleerde handel versterkt positief imago

De zojuist geschetste beweging wordt in tal van landen door nieuwe regelgeving ondersteund, wat ervoor zorgt dat de handel in digitale valuta een gereguleerder karakter krijgt. Dit komt het imago van Bitcoin en andere toonaangevende coins zeker ten goede, want hierdoor zullen particuliere en zakelijke investeerders ze steeds vaker als een serieuze beleggingsvorm gaan zien. Inmiddels beginnen ook een aantal effectenbeurzen te ontdekken dat de tijd rijp is om op de huidige crypto-trend in te spelen.

Voorzichtige eerste stapjes in Singapore

Zo kondigde de effectenbeurs van Singapore onlangs aan dat het ook de actuele koersen van Bitcoin en Ethereum gaat publiceren. Dit betekent overigens (nog) niet dat men via deze beurs rechtstreeks cryptovaluta’s kan gaan verhandelen. In eerste instantie is de koersvermelding een leidraad voor investeerders, die geld in bedrijven willen steken die op Bitcoin of Ethereum gebaseerde producten of diensten aanbieden. Je zou deze dienst van de Singaporese beurs dus eigenlijk als een onafhankelijke vergelijkingsservice kunnen beschouwen. Het is in wezen net zoiets als onderling de aanbieders van internet vergelijken op een vergelijkingssite, terwijl de beheerder van die site op dat moment zelf geen internetprovider is.

Duitse effectenbeurs biedt al indirecte cryptohandel aan

In Europa gaat men al een flinke stap verder. Sinds juli is het in Duitsland namelijk mogelijk om via de XETRA van de Deutsche Börse ETP’s van Bitcoin en Ethereum te kopen en te verkopen. Ook in dit geval betreft het dus niet een mogelijkheid om rechtstreeks cryptocoins op de beurs te verhandelen. In plaats daarvan gaat het om een beleggingsvehicle dat wordt aangeboden door het Zwitserse bedrijf 21Shares AG. Dit bedrijf houdt de onderliggende waarde van de via ETP’s aangeboden cryptovaluta in eigen beheer en is daar de afgelopen 2 jaar al erg succesvol mee geworden. Op dit moment beheert 21Shares voor haar klanten namelijk al voor ruim 100 miljoen euro aan crypto’s.

Ook in Wenen is men inmiddels overstag

Sinds 1 september biedt 21Shares overigens ook ETP’s via de Wiener Börse in Oostenrijk aan. De beurs introduceerde hiervoor de symbolen ABTC en AETH, die respectievelijk de ETP’s van Bitcoin en Ethereum vertegenwoordigen. Het is gewoon een kwestie van tijd voordat ook andere effectenbeurzen overstag gaan en soortgelijke investeringsmogelijkheden bij hun beleggers zullen introduceren. De huidige ontwikkelingen geven tenslotte aan dat de markt er steeds rijper voor begint te worden. Waar vraag toeneemt, zal het aanbod gegarandeerd volgen; een universele economische regel, die overigens niet alleen maar op cryptomunten van toepassing is.