Beste sites voor Bitcoin Margin Trading

Bitcoin Margin Trading

Meer weten over Bitcoin Margin Trading en de mogelijkheden? Hier geven we meer uitleg over dit financiële instrument en geven we de beste platformen voor om hiermee te starten.

Beste Bitcoin Margin platformen

Ontdek de beste Bitcoin Margin trading platformen.

BTC Marging Trading

Etoro bitcoin logo

Etoro

Duidelijke interface & Meerdere margins traden

Naar Etoro

Plus500 bitcoin

Plus500

Gebruikvriendelijk

72% van de retailbeleggers verliest geld met CFD’s

Naar Plus500

Bitmex

Bitvavo

Bitmex is één van de meest bekende trading platformen.

Naar Bitmex

Kraken

BTCdirect

Eén van de betere wereldwijde platformen.

Naar Kraken

Binance

Binance is wereldwijd een zeer bekende exchange.

Naar Binance

Deribit

Deribit

Margin trading platform afkomstig uit Nederland.

Naar Deribit

Heb je Bitcoin in bezit? Dan kun je deze verkopen op het moment dat de prijs hoog is. Wil je winst maken, dan kun je het best weer crypto kopen als de prijs laag is. Op die manier maak je winst. Om aan het geld te komen, leen je geld van een broker. Dit is de gedachte achter margin trading. In dit artikel gaan we iets dieper in op deze manier van handelen.

Wat is margin trading?

Bij margin trading voer je transacties uit met geld van iemand anders. Dit kan bijvoorbeeld van een broker zijn. Veel handelaren proberen margin trading uit, omdat de potentiële beloningen hoog kunnen zijn. Wat je precies doet, is het voorspellen van de prijs. Koop je laag in en verkoop je hoog? En wanneer is het moment dan daar? Het is een beetje gokken, en brengt daarom relatief veel risico’s met zich mee.

Laten we beginnen met een voorbeeld in euro’s. Stel je voor dat je 50 euro hebt. Met een hefboom zet je 500 euro in voor margehandel. Dat is gebaseerd op die 50 euro die je hebt. De hefboom is dus x10.

Zoals je je kunt voorstellen, werkt dit in de cryptowereld net zo. Stel dat je Bitcoin wilt kopen, ter waarde van 1000 euro. Een probleem: je hebt geen 1000 euro, maar 500 euro. Met margin trading leen je die 500 euro extra, waardoor je het magische nummer bereikt.

Stel je voor dat je Bitcoin zo’n 1000 euro in waarde zijn gestegen, zodat je op 1500 euro uitkomt. Je kunt je Bitcoin dan liquideren en 500 euro aan de geldschieter terugbetalen. Dat levert je een winst op van 500 euro. Kassa! Werkt dat echt zo makkelijk? Nee, het is maar een voorbeeld. In het echt kan de waarde behoorlijk dalen of behoorlijk stijgen. Je gokt met het geld van een ander. Dat kan ook behoorlijk misgaan, en dan kun lijd je dubbel verlies: en het ingelegde geld is weg, en je moet je lening bij de geldschieter nog betalen.

Het is goed om je te realiseren dat je geld kunt verliezen met margin trading. Handel daarom altijd met geld dat je kunt missen. Handelen met spaargeld is dus geen goed idee.

Long positions en short positions

Misschien heb je al de termen ‘long positions’ en ‘short positions’ ontdekt. Deze twee termen hebben betrekking op de vraag of een handelaar denkt of een cryptocurrency in waarde stijgt of daalt. Als je ‘long’ gaat, betekent dit dat je gelooft dat de Bitcoin die je hebt gekocht in de loop van tijd flink in waarde zal stegen. Door gebruik te maken van de hefboom kun je je winst (of verlies) vergroten.

Maar je kunt ook denken dat de crypto op het punt staat te dalen. Dan kun je beter ‘short’ gaan. Als je denkt dat de Bitcoin daalt, verkoop je je Bitcoin nu voor een hogere prijs, wacht je tot de prijzen dalen en koop je je Bitcoin opnieuw. Zo maak je winst. Uiteraard geldt dit alleen als je voorspelling uitkomt.

Lees ook onze uitgebreide gids over bitcoin shorten.

Risico’s bij margin trading

Doordat cryptocurrencies zo volatiel zijn, raden we je aan alleen aan margin trading te doen als je weet wat je doet, je ervaring hebt en er tijd en zin in hebt om je huiswerk te doen. Anders kan het weggegooid geld zijn. Je kunt ál het geïnvesteerde geld verliezen.

Je eigen geld verliezen bij het handelen is zuur, maar het is nog zuurder als je geleende fondsen ook in rook opgaan. Dan moet je het geld terugbetalen, terwijl je het eigenlijk niet hebt. Daarom is het belangrijk dat je je realiseert dat je je hele investering kunt verliezen. Zeker als je je richt op altcoins die een laag volume hebben, maar een hoge volatiliteit kennen.

Begint een van je transacties minder waard te worden? Dan kun je je marge ‘inroepen’. Stel dat je handelt met een verhouding van 2 op 1, waarbij iedere euro van jezelf wordt gematcht door een lenende partij. Hier wordt je positie geliquideerd als de waarde met ongeveer 50 procent daalt. Zo kun je in ieder geval de geldschieter terugbetalen.

Je kunt meer geld injecteren om dit te voorkomen, maar dat kan er ook voor zorgen dat aanzienlijke verliezen snel oplopen. Soms moet je ook weten wanneer je moet ophouden en hoe je je verliezen kunt beperken.

Regulering

Het klinkt een beetje als gokken, en dat is het dan ook. Daarom zijn sommige exchanges bezig met regels en beperkingen voor margin trading. Zo worden gebruikers en hun financiële activa beschermd. Daarnaast zijn er ook handelsplatformen en handelaren die de best mogelijke service willen bieden en margin trading toestaan, maar wel met extra beveiliging. Daarvoor kunnen ze gebruik maken van de Know Your Customer (KYC)-procedure. De exchange verzamelt dan alle informatie over klanten, zodat fraude en illegale transacties worden tegengegaan.

Werkt margin trading op alle exchanges?

Je kunt margin trading op de meeste exchanges toepassen. Zo kun je bijvoorbeeld HitBTC, Bitmex, Bitfinex, Bithumb of Deribit gebruiken. Binance ondersteunt op dit moment geen margin trading. Het is dus goed om voordat je een exchange gebruikt, je kijkt of margin trading mogelijk is.

Denk van tevoren na over de mogelijke gevolgen van margin trading. Is dit de juiste vorm van handelen voor jou? Kun je het hoofd koel houden in ingewikkelde situaties? En vooral: kun je het geld missen? Aan de andere kant kan het ook snel, veel geld opleveren. Dat is een afweging die je iedere keer dat je margin trading wilt toepassen, moet maken. Het is niet de meest beginnersvriendelijke manier, voor beginners is het handiger om te kijken om te investeren in bitcoin gezien dit minder kennis vereist.

Liever direct bitcoin kopen in plaats van margin trading?

Koop al vanaf €30,- Snel en simpel met iDEALDuidelijke instructievideo’sLage tarievenSupport via chat en telefoon

Veel gestelde vragen over Margin Trading

Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

kucoin-exchange-logo
Coinmerce
coinbase logo