Bitcoin wordt beschouwd als de meest vooraanstaande cryptocurrency ter wereld, maar er is nog steeds veel mysterie rond de creatie ervan. Wie heeft de Bitcoin bedacht? Is het door meer dan één persoon gemaakt? En wie is Satoshi Nakamoto?

In augustus 2008 werd de domeinnaam bitcoin.org in alle stilte online geregistreerd. Twee maanden later werd een document met de titel ‘Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System’ doorgegeven rond een cryptografie mailinglijst. Het document is de eerste instantie van de mysterieuze figuur, Satoshi Nakamoto.

Een van de basisprincipes van Bitcoin is dat het een gedecentraliseerde munt is, die niet gebonden is aan opvallende instellingen of personen. In zijn oorspronkelijke voorstel over Bitcoin schreef Nakamoto: “Wat nodig is, is een elektronisch betaalsysteem dat gebaseerd is op cryptografisch bewijs in plaats van vertrouwen, waardoor twee bereidwillige partijen direct met elkaar kunnen handelen zonder dat er een betrouwbare derde partij nodig is.”

De naam Satoshi Nakamoto is een alias die gebruikt wordt door de persoon of entiteit die Bitcoin heeft gemaakt om hun ware identiteit te verbergen. Hij beweert Japans te zijn, geboren op 5 april 1975 en woonachtig in Japan, maar men betwijfelt dit vanwege zijn beheersing van de Engelse taal op moedertaalniveau en zijn voorkeur voor werktijden die meer overeenkomen met de Amerikaanse tijdzone dan met die van Azië.

Onder de beginnende Bitcoin-liefhebbers was Hal Finney, een spelontwikkelaar voor speelconsoles en een vroeg lid van de “cypherpunk-beweging” die Nakamoto’s voorstel voor Bitcoin ontdekte via de cryptocurrency-mailinglijst. In een blogpost uit 2013 zegt Finney gefascineerd te zijn door het idee van een decentrale online valuta. Toen Nakamoto de release van de software aankondigde, bood Finney aan om de eerste munten te exploiteren.

Van zijn interacties met Nakamoto zegt Finney: “Ik dacht dat ik te maken had met een jongeman van Japanse afkomst die erg slim en oprecht was. Ik heb het geluk gehad veel briljante mensen te kennen in de loop van mijn leven, dus ik herken de kenmerken.”

Finney heeft elke bewering dat hij de uitvinder van Bitcoin zou zijn botweg ontkend en heeft altijd volgehouden dat zijn betrokkenheid bij de cryptomunt slechts van ondergeschikt belang was. In 2014 stierf Finney aan de neurodegeneratieve ziekte ALS. In een van zijn laatste berichten op een Bitcoin-forum zei hij dat Satoshi Nakamoto’s ware identiteit nog steeds een mysterie voor hem was.

In 2016 beweerde de Australische ondernemer Craig Wright de maker van Bitcoin te zijn en leverde hij betwiste code als bewijs. Bitcoin-ontwikkelaar Gavin Andresen bevestigde verder het gebaar van Wright en zei dat hij “98 procent zeker” was dat Wright het pseudoniem Satoshi Nakamoto was.

Maar anderen waren het snel oneens en de claim van Wright trok felle scepsis van de online cryptocurrency gemeenschap, evenals vermeende interesse van de FBI. Te midden van de plotselinge toevloed van het onderzoek, verwijderde Wright zijn post en gaf een cryptische verontschuldiging. “Het spijt me,” schreef hij, “Ik geloofde dat ik de jaren van anonimiteit en het verstoppen achter me kon laten. Maar toen de gebeurtenissen van deze week zich ontvouwden en ik bereid was het bewijs van toegang tot de vroegste sleutels te publiceren, brak ik. Ik heb de moed niet.”

Dit is wat we zeker weten over Satoshi Nakamoto

Ze spreken vloeiend Engels

Nakamoto heeft uitgebreid over Bitcoin geschreven en heeft in de loop van twee jaar bijna 80.000 woorden over dit onderwerp geschreven. Zijn werk leest alsof het geschreven is door iemand waarvan de moedertaal Engels is.

Het kunnen Britten zijn

Te oordelen naar hun spelling en hun gebruik van Britse spreektaal (ze verwijzen naar hun appartement als een “flat” en noemen het onderwerp wiskunde “maths” i.p.v. ‘math’), wordt gedacht dat ze misschien afkomstig zijn uit het Verenigd Koninkrijk.

De timing van zijn berichten lijkt daar ook op te wijzen: Er is op gewezen dat Nakamoto zijn schriften gepubliceerd heeft tijdens de Britse daglichturen.

Het kunnen meer dan één persoon zijn

De briljante en onfeilbare code van Bitcoin heeft velen de vraag doen stellen of het niet het werk is van een team van ontwikkelaars. Bitcoin-veiligheidsonderzoeker Dan Kaminsky zegt dat Nakamoto “ofwel een team van mensen ofwel een genie zou kunnen zijn”.

Al jaren onderzoeken nieuwsorganisaties wie de echte grondlegger van de bitcoin is, waarbij verschillende namen worden genoemd. Iemand of een groep mensen genaamd “Satoshi Nakamoto” werd altijd geassocieerd met de uitvinding van de cryptocurrency, maar tot nu toe weet niemand wie er achter de naam zit.

Het is onwaarschijnlijk dat we er ooit achter zullen komen wie de echte “Satoshi Nakamoto” is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 20 euro gratis Tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

De Bullrun van 2024 is gestart! Ontvang nu gratis €20,- in jouw account!

🚀 GRATIS €20,- CASH BONUS


Na een succesvolle verificatie en een minimale storting van € 10, ontvang je een welkomstbonus van € 20*.