CryptoCompare heeft een verslag uitgebracht op 6 juli, waarin de maandelijkse trends van cryptovaluta aandelenmarkt nauwkeurig worden geanalyseerd. Hierin vond men dat het crypto derivaten volume aan het afbouwen is, na de piek te hebben bereikt in mei. Crypto derivaten volume daalde met 35.7% in juni naar USD 393 miljard.

Het algemeen beeld, dat ook te zien was in de spot markets, kan deels verklaard worden vanwege het gebrek aan vluchtigheid momenteel bij Bitcoin en de meeste crypto aandelen binnen de markt. Er zijn wel uitschieters, zoals DeFi tokens die aanzienlijk beter gepresteerd heeft dan Bitcoin (BTC) de afgelopen maand.

Ondanks een algemene daling in volumen van de derivaten markt, schijnen gereguleerde opties steeds populairder te worden. Het totaal volume voor Bitcoin opties steeg in juni met 41% op de Chicago Mercantile Exchange (CME). Hierbij werd er opnieuw een nieuw maandelijks record gevestigd van 8.444 verhandelde contracten. Ondertussen werd er 23% minder BTC futures via CME verhandeld in juni en desondanks was het de 2e beste maand van 2020.

Institutionalisering blijkt uit andere tekenen

Het is mooi voor de mensen om te zien dat de BTC-volumes stijgen in CME terwijl zij geduldig afwachten op institutionalisering van Bitcoin. Deze institutionalisering die als katalysator zal werken om BTC en andere cryptovaluta naar grotere hoogten te brengen. Afgezien hiervan, zijn er ook andere factoren die duiden op deze verandering. Deze is reeds te zien bij fondsen zoals GBTC, die een groep institutionele investeerders van meer dan 80% heeft. Momenteel beheert GBTC USD 4,1 miljard waarde aan digitale aandelen.

CEO van GBTCs Digital Currency Group, Barry Silbert, liet middels een tweet weten dat GBTC pas geleden, zijn grootste waardestijging tot nog toe, heeft doorgemaakt. Alhoewel hij niet in details ingegaan is hierop. Bedrijven die inspelen op de wens naar institutionalisering, stappen ook in de crypto trein om aan deze verandering, verdere stevigere gestalte te geven. KPMG bijvoorbeeld, een van de vier grootste accounting bedrijven van het Verenigd Koninkrijk, heeft een cryptovaluta management platform uitgebracht genaamd, Chain Fusion.

KPMG zei dat institutionalisering de grootschalige deelname is voor zowel kleine als grote entiteiten binnen het wereldwijde financieel- economisch systeem. Hierbij worden banken, beurzen, betalingsdienstverleners, fintechs, tussenhandelaren, en andere dienstverleners erbij genomen.

Hoe crypto door instituties verandert kan worden

Terwijl steeds meer instituties meedoen aan Bitcoin, bestaat de mogelijkheid dat deze trend zal aanhouden. Dit kan op zijn beurt vele voordelen met zich meebrengen voor de markt in zijn algemeenheid. Institutionele investeerders vereisen veilige, transparante verhandelingsplekken. En dat terwijl een aantal cryptovaluta beurzen bekend staan om vervalste aandelenbeurzen, witwaspraktijken en erger.

Hoofd econoom bij Chainalysis, Philip Gradwell, gaf recentelijk aan dat als je serieuze hoeveelheden geld in crypto wilt zien, je de mensen het vertrouwen moet kunnen geven dat er daadwerkelijk degelijke verhandelingsplekken aanwezig zijn. Verder zei hij dat als je een aandelenbeurs bent en goede stimulans hebt om daadwerkelijke volumes te rapporteren, kun je ook echt geld van institutionele investeerders aantrekken. Ontbreekt je het aan deze stimulans, dan gaat men wegblijven.

De verschuiving van particuliere naar institutionele investeerders of althans een significante stijging van deelname van de institutionele investeerders, kan een duidelijk teken zijn voor beurzen om zich keurig te gedragen. Of om te verzuipen. Deze verbeteringen kunnen uiteindelijk de weg vrijmaken voor het creëren van de langverwachte Bitcoin Exchange Traded Fund (ETF). En andere instrumenten om institutionele investeerders aan te trekken om mee te doen aan de crypto sector.