Van Bitvavo over Immediate Future tot Coinmerce: er zijn heel wat Bitcoin-exchanges en -brokers die je kunt overwegen. De wereld van Bitcoin en crypto-exchanges kan echter een mijnenveld zijn, gevuld met fraudeurs en oplichters die jouw geld afhandig willen maken. Het is belangrijk om waakzaam te zijn en om de juiste voorzorgsmaatregelen te treffen om jezelf te beschermen tegen scams en valse exchanges. We leggen uit hoe je echte en valse exchanges van elkaar kunt onderscheiden, hoe je scams kunt herkennen en wat je kunt doen als je het slachtoffer bent geworden van een scam.

Onderzoek naar de reputatie van de exchange

Voordat je je aanmeldt bij een Bitcoin-exchange, is het belangrijk om grondig onderzoek te doen naar de reputatie van de exchange. Zoek online naar beoordelingen en ervaringen van andere gebruikers, evenals naar informatie over de oprichters en het team achter de exchange. Houd er rekening mee dat sommige oplichters valse beoordelingen kunnen plaatsen, dus vertrouw niet blindelings op één enkele bron. Op deze website vind je in ieder geval 100% eerlijke reviews van betrouwbare exchanges als Binance, Coinbase en Coinmerce.

Let op licenties en regelgeving

Controleer of de exchange beschikt over de nodige licenties in het land waarin het actief is. Exchanges die gereguleerd zijn, hebben meer kans om betrouwbaar en veilig te zijn. Als een exchange geen informatie over hun licenties verstrekt, kan dit een waarschuwingssignaal zijn. Wat Nederland betreft, is er een register van aanbieders van cryptodiensten. De aanbieders die in dit register zijn opgenomen, voldoen aan de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme en aan de Sanctiewet 1977. Deze exchanges zijn ook onderworpen aan het toezicht van de DNB.

Wees op je hoede voor te mooie beloftes

Een veelvoorkomend kenmerk van oplichters: het doen van onrealistische en te mooie beloftes, zoals gegarandeerde hoge rendementen op investeringen. Niemand kan een mooi rendement garanderen, er is altijd een risico. Als een aanbieding te mooi lijkt om waar te zijn, is dat waarschijnlijk ook zo. Vermijd exchanges en websites die dergelijke beloftes maken.

Ingrijpen als slachtoffer van een scam

Als je vermoedt dat je het slachtoffer bent geworden van een scam, meld je dit onmiddellijk bij de autoriteiten in jouw land. Dit kan helpen om toekomstige slachtoffers te voorkomen en om de oplichters ter verantwoording te roepen. Stop meteen met beleggen en blokkeer alle accounts die aan de oplichting gelinkt zijn. Als je het ingegeven wachtwoord ook elders gebruikt, verander je meteen je wachtwoorden!

Wat Nederland betreft, meld je de scam bij de AFM (Autoriteit Financiële Markten) en het Kifid (Klachteninstituut Financiële Dienstverlening). Verzamel alle bewijzen, neem eventueel telefoongesprekken op en overhandig dit aan de politie en aan deze instellingen. Neem ook meteen contact op met je bank. Soms kan een betaling nog terug worden gedraaid. Als slachtoffer kan je te maken krijgen met zorgen, problemen en stress. Je kan je schamen, je rot voelen of je vertrouwen in mensen verliezen. Dat zijn normale gevoelens. Blijf echter niet bij de pakken zitten en schakel professionele hulp in.

Doe mee met de Bullrun 20 euro gratis Tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

De Bullrun van 2024 is gestart! Ontvang nu gratis €20,- in jouw account!

🚀 GRATIS €20,- CASH BONUS


Na een succesvolle verificatie en een minimale storting van € 10, ontvang je een welkomstbonus van € 20*.