Wij leven op het moment onder onvoorstelbare omstandigheden door de COVID-19 pandemie die om zich heen grijpt over de hele wereld. En te veel dierbare levens opeist. Markten gaan eraan kapot en overal staan economieën op het punt te vervallen in een wereldwijde depressie. De helden van 2020 die geschiedenis schrijven, zijn zonder meer de artsen, verplegers en verpleegsters, winkeliers en apothekers evenals alle andere mensen die aan de frontlinies werken.

Alhoewel COVID-19 verwoestend en ontwrichtend is, heeft het onthuld wat de mensheid kan bereiken. Wanneer individuen, overheden, niet-gouvernementele organisaties en corporaties oprecht de handen in elkaar slaan, om te werken aan oplossingen van kwesties die de hoogste prioriteit genieten.

Niets is waardevoller dan een mensenleven. En alhoewel de verwoesting van de economie ten opzichte van mensenlevens minder belangrijk is, heeft deze toch ook zwaar te lijden onder de COVID-19 pandemie. Aandelenmarkten zijn zwaar getroffen waarbij de kwartaalrapporten nog nooit eerder zo slecht waren. Daarbij hebben ontelbaar bedrijven van vliegmaatschappijen tot bakkerijen en vrijwel alles daartussenin te maken met beperkend geldgebrek. Terwijl de inkomsten bijkans nihil zijn.

In de meeste gevallen hebben overheden het moeten overnemen, om het loon te dekken van diegenen die zijn ontslagen. Tevens hebben overheden belastingmaatregelen moeten verlichten en zelfs voedsel moeten distribueren om hongersnood te voorkomen. Hierbij is het doel te voorkomen dat hun economieën volledig in elkaar storten. Een complete en nauwkeurige beoordeling van de omvang van de problemen zal pas jaren later mogelijk zijn. Het enige wat nu mogelijk is, is om na te gaan wat is gebeurd. Verder wat er momenteel gebeurt en wat de verwachtingen zijn voor de toekomst.

Afgezien van de impact op de economie, zien wij een van de grootste historische veranderingen plaatsvinden betreffende sociale normen en manier van werken. Daarbij vindt er een enorme verschuiving plaats naar een digitaal georiënteerde manier van leven. Aanname van klik en betaalsystemen en andere digitale manieren van betalen zijn sterk in gebruik aan het toenemen. Dit om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen, door het aanraken van pinapparaten en uitwisselen van papiergeld.

Zowel individuen als bedrijven, die nog niet gekozen hebben voor digitale betaalsystemen, zien nu in naar alle waarschijnlijkheid welke voordelen digitale betaalsystemen voor hun meebrengen. Zij zullen wellicht ook niet terug willen naar de oude betaalsystemen na de COVID-19 pandemie. De overduidelijk grote winnaars hierbij zijn de fintech en blockchain oplossingen, die contactloos betalen mogelijk maken. Naast andere innovatieve platformen die digitale transacties faciliteren.

Wat ook gebeurt is dat delen van bedrijven, het werk op afstand laten doen. Na de pandemie zullen sommigen en wellicht de meeste bedrijven dit patroon tot een bepaald punt aanhouden. Werken op afstand vermindert kosten en is efficiënter in bepaalde gevallen. Dat wil ook zeggen dat werknemers vertrouwd zullen raken aan een digitale manier van leven. Tegelijkertijd zullen de inefficiënties van traditioneel papierwerk en systemen zoals certificeringen, contracten, bonnen en andere vormen blootgelegd worden.

Een overkoepelende tijdgeest waarin de digitalisering van een oude infrastructuur centraal staat, is de afgelopen tien jaren aan het opkomen. En in een versneld tempo door de huidige wereldwijde situatie. We zien nu een wijziging van een collectieve manier van denken op grote schaal welke de aanname van digitale technologieën zal boosten. We zijn nog maar enkele stappen verwijderd van een breedvoerige, als niet wereldwijde bewustzijnsvorming, dat de meeste papier gebaseerde processen op digitale wijze gefaciliteerd en vastgelegd kunnen worden.

Terwijl deze zeer goed beschikbaar, beveiligd en bekrachtigd zijn door blockchain-technologie. Nu meer dan ooit, is de noodzaak voor besparing, verbeterde efficiëntie en transparantie aanwezig op alle fronten. En opkomende technologieën zoals blockchain benadrukken de dringende noodzaak voor deze oplossingen.

Een sector waarop dit in het bijzonder betrekking heeft, is de gezondheidszorg. Informatie van vele ziekenhuizen en klinieken blijven verzwegen. Dat maakt toegang tot data van patiënten moeilijk voor professionele medici. Vele dossiers blijven vastgelegd op basis van papier en opgesloten in filekasten. Dit maakt toegang tot de dossiers moeilijk, in het bijzonder met de huidige omstandigheden.

Dergelijke verouderde systemen zijn simpelweg niet logisch heden ten dage in 2020. En blockchain heeft precies de oplossing nodig voor dit probleem. Door het uploaden van medische dossiers worden verzwegen dossiers opengesteld en is toegang gedemocratiseerd. Dat verzekert de toegang tot belangrijke medische dossiers wanneer het nodig is.

Het niveau van de verwoesting welke COVID-19 met zich meebrengt, is ongekend en dat heeft veel veranderingen teweeggebracht. Het is duidelijk dat het menselijk handelen aan het veranderen is. Bedrijven passen zich aan op basis van veranderende eisen en overheden nemen grote besluiten. De pandemie onthult de imperfecties welke bestaan binnen de maatschappij. Met name verouderde manieren van dingen doen, die de storm niet hebben overleefd.

Er zal naar alle waarschijnlijkheid een snelle toename te zien zijn in opkomende technologieën die voldoen aan de eisen van de maatschappij. En juist op het moment wanneer verandering hoognodig is.