Het idee om te investeren in cryptomunten begint bij een steeds groter publiek rond te zingen. Maar welke cryptovaluta zijn er nu eigenlijk allemaal? We zetten drie belangrijke cryptovaluta op een rij: bitcoin, Ethereum en Ripple.   

Wat is cryptovaluta eigenlijk precies?  

Simpel gezegd is cryptovaluta (of de veelgebruikte Engelse term cryptocurrency) een digitale munteenheid. Het wordt vaak gebruikt als een alternatief betaalsysteem. Zo zijn er steeds meer bedrijven die cryptovaluta als officiële betaalmethode accepteren. Daarnaast kunnen cryptomunten dienen als investering.

Bitcoin

Bitcoin was de eerste echte cryptomunt ter wereld en is dan ook het meest bekend. Deze naam doet ongetwijfeld bij de meeste mensen wel bellen rinkelen. Een persoon of groep die achter het pseudoniem Satoshi Nakamoto schuilt ontwierp deze cryptovaluta, die in 2009 het levenslicht zag. In de jaren dat bitcoin nog in de kinderschoenen stond gebeurde er niet veel spannends met de munt. Het was zo rond 2011 dat bitcoin meer bekendheid verwierf en voor het eerst gelijkstond aan de Amerikaanse dollar. Dat markeerde het begin van een bewogen decennium voor de cryptovaluta. Wie in de beginjaren al geloofde in munt, kon daar later de vruchten van plukken. Een aantal mensen die er vroeg bij waren zijn zelfs miljonair of miljardair geworden.

Bitcoin kende door de jaren heen diepe dalen, maar ook hoge pieken. Het hoogtepunt was in 2017, toen de munt een recordhoogte van €18.000 bereikte. De waarde zakte daarna al snel weer: in 2018 kon bitcoin zelfs nog maar slechts €3000 noteren. Traditiegetrouw schoot bitcoin daarna weer omhoog naar €13.000 in 2019. Ook dit jaar vonden er weer vele schommelingen met de bitcoin koers plaats. Dit begon in maart, toen de bitcoin-koers ineens een vrije val maakte. De start van de coronacrisis zorgde ervoor dat de munt plotseling nog maar €4500 waard was. Diezelfde coronacrisis was echter ook de reden voor het spoedige herstel dat volgde. Veel mensen zien de cryptomunt namelijk als een zekere optie in deze onzekere economische tijden. Sinds augustus is de waarde steeds rond de €10.000.

Nu resteert de vraag: heeft investeren in bitcoin nog zin? Of is het te laat? Toegegeven: je zult er niet meer in één klap miljonair mee worden. Maar als je je er goed in verdiept en op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen, kan het zeker nog lonen. Er is een onderscheid tussen bitcoin trading (korte termijn) of bitcoin beleggen (lange termijn). Welke optie voor jou het beste is, hangt af hoeveel tijd en moeite je er in wilt stoppen en of je een lange adem hebt. De vuistregel van bitcoin is altijd om laag te kopen en hoog te verkopen.

Ethereum

Andere cryptomunten genieten over het algemeen een stuk minder bekendheid dan bitcoin. Het kan echter zeker interessant zijn om verder te kijken.  Ethereum is waarschijnlijk de meest bekende cryptovaluta na bitcoin. In 2017 – het jaar dat bitcoin ook ongekende hoogten bereikte – won het sterk aan populariteit. Ethereum is een softwareplatform dat gebouwd is op blockchaintechnologie, de daadwerkelijke cryptomunt van Ethereum heet Ether. Het grote voordeel van Ethereum is dat deze heel flexibel is en daardoor breder kan worden ingezet. Veel bedrijven zien de waarde in van de vele mogelijkheden die het platform biedt. Bovendien is Ethereum sneller dan bitcoin. Het handelt transacties namelijk in enkele seconden af. Wil je investeren in Ether? Dat kan heel succesvol zijn of juist helemaal niet. De munt is namelijk volatiel: het kan flink stijgen, maar ook flink dalen. Het is dan ook redelijk riskant om er grote bedragen in te investeren. Investeer dus alleen geld dat je kunt missen. Dit geldt overigens eigenlijk voor alle cryptomunten.

Ripple

Ook Ripple, die sinds 2012 bestaat, krijgt langzamerhand steeds meer bekendheid. De munt van Ripple heet XRP. Deze cryptomunt verschilt van de concurrentie omdat het bestaande valuta niet wil vervangen, maar er juist mee samenwerkt. Daarom kan Ripple rekenen op de steun van veel banken, wat het een interessante investering maakt. Bij nieuwe samenwerkingen schiet de koers vaak omhoog. Wie in de munt wil investeren, doet er goed aan om het nieuws extra in de gaten te houden. Ook Ripple is razendsnel en zorgt ervoor dat een internationale transacties in een mum van tijd kunnen plaatsvinden.