Op 29 mei verstreken de CME Bitcoin (BTC) futures en optie-markten. De prijs van het grootste digitale aandeel op CoinMarketCap bleef mooi staan rond het niveau van USD 9.400. Ondanks een hapering van USD 100.

De openstaande rente voor de CME Bitcoin futures die in mei verstreek, was relatief klein met USD 30 miljoen. Naargelang de markt het einde naderde van deze laatste handelssessie. Dat wil niet zeggen dat institutionele handelaren Bitcoin markten hebben verlaten. Want de openstaande rente zit veilig voor de komende maanden op het niveau van USD 400 miljoen.

De CME Bitcoin opties-markt is een andere belangrijke maat om de honger van de institutionele investeerders te zien. Er werd USD 120 miljoen waarde aan call-opties van USD 11.000 en USD 13.000 verhandeld op de vervaldagen van juni en juli. Hieruit valt duidelijk op te maken dat er sprake is van een bullish trend. Zeer waarschijnlijk een Bull Call Spreiding strategie waarbij men de USD 11.000 call-optie opkoopt en tegelijkertijd die van USD 13.000 verkoopt.

De openstaande rente voor CME-opties bedraagt $ 230 miljoen. En deze bullish transacties sluiten sterk aan bij het rapport van de vorige maand. Hierdoor ontstond er een 1000% stijging in CME-opties markt activiteit.

De Futures data geven een bullish gevoel

Een belangrijke kwestie om aan te geven is dat de openstaande rente data uitgegeven door CME een vertraging van 2 dagen kent. Een andere gereguleerde locatie, LedgerX, biedt ook geen realtime rapportage over deze cruciale gegevens. Voor handelaren die vertrouwen op bijgewerkte cijfers, bieden Deribit en OKEx een oplossing voor dit gebrek aan data.

Voor Bitcoin zijn er gezonde call-opties van 15.500 tot een USD 13.000 strike voor juni samen met 11.500 call-opties voor andere strikes tot juli. Dit bedraagt USD 255 miljoen, wat vergeleken moet worden met de openstaande rentes van de put-opties (bearish) tot een strike van USD 6.500. De huidige put-opties van Deribit tot juli bedragen totaal USD 160 miljoen, met als gevolg een put/call ratio van 39%.

Dergelijke analyses kunnen verschillen met de Skew analyses. Omdat er slechts rekening gehouden wordt met de call-opties tot USD 13.000 en de put-opties tot USD 6.500. Door de aandacht te vestigen op de kritieke strike niveaus wordt de ruis verminderd. En ontstaat er een beter zicht van het optimisme van investeerders via derivaten instrumenten.

Contango: de voornaamste aanwijzing voor het onthullen van de bullish werking op tarieven

Los van de openstaande rente van CME futures en de call/put ratio van de opties-markt, is contango de meest belangrijke meter voor het enthousiasme van professionele investeerders. Langer durende vervaldata schijnen tegen hogere tarieven verhandeld te worden. Vandaar dat alarmerende verkopers meer geld eisen om de afwikkeling te vertragen.

Dit wordt contango genoemd en het betekent dat de Futures meer kosten dan het spottarief. Een steile contango, grafisch gezien, betekent dat verkopers meer geld eisen in de toekomst. En daarom is het een indicator voor een bullish trend. De huidige 0,8% premium voor de vervaldata van juli klinkt redelijk en gezond, wat enigszins positief is. Het tegenovergestelde geldt wanneer Futures verhandeld worden tegen een lagere prijs dan het spottarief. Dergelijke situatie wordt backwardation genoemd.

Alhoewel er tal van redenen zijn dat dit kan gebeuren, is het meestal een indicator voor een bearish gevoel.

Het vooruitzicht

Grayscale Bitcoin Trust, of GBTC, is een op de beurs verhandeld voertuig ondersteund door BTC, dat ook Bitcoin aan het accumuleren is op een tempo gelijk aan 150% van de nieuwe gegenereerde Bitcoins. Deze zijn gegenereerd door mijners vanaf de block reward halvering van 11 mei. Volgens het 1Q rapport van Grayscale behoorde 90% van dergelijke instroom tot die van institutionele investeerders.

Belangrijk is in ieder geval dat elk van deze indicatoren nauwlettend gevolgd worden. Voor nu zijn er maar weinig tekenen van zwakte betreffende de instroom van institutionele investeerders.