Ethereum 2.0-ontwikkelaars kwamen overeen in een oproep om de lancering van een mijlpaal 0.12-testnet naar maandag te verhogen, om ervoor te zorgen dat alle ingenieurs aan dek zijn voor het ontstaansblok.

De testnet iteratie, van Altono, de nieuwste Ethereum 2.0, zal volgens planning uitgegeven worden op maandag 29 juni.

Zoals besproken in de oproep van Eth 2.0-ontwikkelaars op 25 juni, is het nieuwe testnet “in principe klaar voor gebruik” en wordt het alleen uitgesteld om ervoor te zorgen dat alle ontwikkelaars tijdens de lancering aanwezig zijn.

Afri Schoedon, een ontwikkelaar die alle eerdere lanceringen van het testnet coördineerde, legde uit dat een minimumaantal stortingen was bereikt om Altona een vliegende start te geven.

Onregelmatigheden in sommige deposito’s creëerden “een situatie waarin […] we technisch gezien een ontstaansfeit hadden”, zei Schoedon. Ondanks dit kwamen de ontwikkelaars overeen om de uitgave uit te stellen, zodat het niet in het weekend viel. Hier zijn er dan veel minder ontwikkelaars om het probleem te helpen oplossen.

Ontwikkelaars kwamen vervolgens overeen om buiten de oproep om te coördineren om een specifieke Genesis-tijd op maandag in te stellen.

 

Dichter bij een definitieve uitgave

Het Altona-testnet gebruikt als eerste de bijgewerkte 0.12-specificatie voor Ethereum 2.0. Dit zal als basis gebruikt worden voor de Eth 2.0 testnet voor het publiek door ontwikkelaars zijn.

De ontwikkelaars noemen Altona steeds de ‘devnet’, omdat het in de bedoeling is dat het ergste bugs zal oplossen. Eerdere netwerken hadden vaak fundamentele problemen bij het synchroniseren en leidden zelfs tot kettingvorken.

De team hoopt echter dat de nieuwe specificatie stabiel genoeg is om geopend te worden voor het openbaar testnet, die te vergelijken zijn met de parallelle netwerken Goerli en Rinkeby in Ethereum 1.0. De ontwikkeling is in schema om eerdere beramingen van de het 0.12-testnet door te drukken, deze waren tentatief ingesteld op juni.

Er zijn nog geen aanwijzingen voor een mainnet-release voor Phase 0, de verwachte introductie van staking op de Ethereum-keten. De Altona- testnet is één van de belangrijke opstappen richting dat doel.