Het Noorse Overheidspensioenfonds dat meer bekend staat als Oil Fund, bezit meer dan USD 1 biljoen aan aandelen, inclusief 1,4% van de totale aandelen in de wereld. Het wordt beschouwd als ‘s werelds grootste soevereine vermogensfonds. Volgens een verslag van Arcane Research van 19 spetember bezit het fonds ook nog bijna 600 Bitcoin (BTC) via zijn investeringsposities.

Analysegegevens van Arcane Research duiden op een bezit van 577,6 BTC van de Noorse oil fund door zijn investeringen in business intelligence bedrijf MicroStrategy. Dit brengt de waarde van het bedrijf in BTC op ongeveer USD 6,3 miljoen. Het Noorse Overheidspensioenfonds heeft een inzet van 1.51% bij MicroStrategy. De oprichter van MicroStrategy, Michael Saylor, liet pasgeleden in een tweet weten dat het bedrijf 38250 BTC bezit.

Bovendien zijn er 2 grote investeringsadviesbedrijven, BlackRock Fund Advisors en de Vanguard Group, waarbij eerstgenoemde een inzet heeft van 15,24% (5829,30 BTC). En de tweede 11,72% (4482,90 BTC) aan aandelen. Eerder liet Cointelegraph in een verslag weten dat Blackrock, als grootste aandeelhouder van MicroStrategy, indirect Bitcoin bezitter is.

De Vanguard Group is een Amerikaanse investeringsadviseur met ongeveer USD 6,2 biljoen aan wereldwijd beheerd vermogen (AUM) per 31 januari 2020. Het is de grootste aanbieder van beleggingsfondsen en de op een na grootste aanbieder van exchange-traded funds (ETF’s) in de wereld, na BlackRock’s iShares. Aan de andere kant bezit BlackRock Fund Advisors USD 7,3 biljoen aan AUM.

In de afgelopen dagen heeft MicroStrategy veel krantekoppen gehaald met het nieuws, een gedurfd investeringsplan in Bitcoin. Als laatst bekende gigant om zich toe te voegen tot het gebied van crypto, heeft MicroStrategy in augustus 21454 BTC gekocht voor USD 250 miljoen. En in september nog eens 16796 BTC voor USD 175 miljoen.