Kortgeleden is er een nieuw record gevestigd voor de transactie vergoedingen per uur op het Ethereum netwerk. Volgens Glassnode, een on-chain analysebedrijf, hebben miners op 1 september meer dan USD 500000 verdiend binnen alleen 1 uur tijd, terwijl Ether (ETH) in prijs steeg. Op 1 september stond ETH op het hoogste niveau in 2020 op USD 486, met een stijging van 10% op deze dag.

De gedachte is dat deze stijging in netwerkactiviteit te wijten is aan de lancering van Sushiswap, een fork van Uniswap die in minder dan 24 uur tijd een total value locked bereikte van USD 1 miljard. Dit nieuws klinkt als muziek in de oren van Ether miners, omdat hun omzet stijgt door hogere transactie vergoedingen en meer transacties. Eigenlijk is de hash rate van het Ethereum netwerk consequent aan het groeien, waarbij het hoogste punt in 20 maanden tijd kortgeleden bereikt is.

Dit ondanks recente controverses over een voorstel met als doel block beloningen met 75% te verlagen. Maar dit wijst uit op een steeds groter wordend probleem over de duurzaamheid van Ethereum op korte en lange termijn. Terwijl het erop lijkt dat DeFi zorgt voor een vernieuwde bull run voor Ether, schijnt het ook de belangrijkste oorzaak te zijn van zijn technische problemen.

Terwijl de gedecentraliseerde financiële sector de activiteit blijft pushen voorbij de grenzen van het netwerk, leidt opstopping op het netwerk tot een verhoogd aantal onbevestigde transacties. Verder tot langere wachttijden en hogere vergoedingen, terwijl gebruikers elkaar concurreren om transacties sneller bevestigd te krijgen. Dit probleem maakt dat sommige smart contracts virtueel onbruikbaar worden, een groot probleem voor de toekomst van Ethereum als smart contract platform.

Ondanks dat Tether consequent de grootste gasuitgever is geweest op het netwerk, heeft Uniswap, gedecentraliseerde uitwisseling en liquiditeitsprotocol, Tether overtroffen als smart contract dat de grootste hoeveelheid gas gebruikt. Uniswap zorgde ook voor mediagolven, omdat het Coinbase overtrof in dagelijkse handelsvolumes, en laat zien hoe groot DeFi aan het worden is op het gebied van digitale activa.

Transactiekosten blijven als geheel een groot probleem in crypto

Ethereum heeft constant te kampen met hoge transactiekosten en opstoppingen. Het netwerk heeft pas de limiet op het maximumgas per block verhoogd van 10000000 naar 12500000. Maar niet alleen van dit netwerk zijn de kosten verhoogd. Ook Bitcoin heeft een aanzienlijke prijsstijging ondergaan van transactieskosten van minder dan USD 1 in juli naar USD 3.53 momenteel. Een piek werd bereikt op 6 augustus van USD 6.47 per gemiddelde transactie.

Toch zijn deze vergoedingen nog enigszins onbeduidend voor grote transacties. Zoals het voorbeeld van iemand die minder dan USD 5 betaalde voor de transactie van meer dan USD 1 miljard waarde aan Bitcoin. Gaat het echter om kleine betalingen, dan zijn de huidige vergoedingen voor zowel Bitcoin als Ethereum simpelweg ondraaglijk. De aard van transactie vergoedingen is een van de voornaamste argumenten om Bitcoin te classificeren als digitaal goud in plaats van een valuta.

Hoewel transactie vergoedingen constant een probleem zijn geweest voor Ethereum zijn er enkele oplossingen onderweg. Inclusief een oud een oud Ethereum-verbeteringsvoorstel, EIP 1559, die nu getest wordt in Filecoin, een gedecentraliseerd protocol voor het delen van bestanden en betalingen. Het voorstel is succesvol uitgevoerd in het verbeteren van de vergoeding structuur van het platform en zou theoretisch ook op Ethereum toegepast kunnen worden.

Ethereum 2.0 en mogelijkheden voor de tweede laag

Sommige van de oplossingsmodellen zoals EPI 1559 en zelfs de opkomende Ethereum 2.0 verbeteringen worden nog steeds ontwikkeld en getest. Los van deze zijn er ook tweede laag oplossingen die nu meteen Ethereum van dienst kunnen zijn bij het vergoedingen probleem. Verschillende tweede laag oplossingen bieden een alternatief voor eenvoudige betalingen op het netwerk, en vele zijn al live.

Meest opmerkelijk hierbij, het OMG-netwerk, die pas nog de migratie heeft gezien van Tether voor de goedkopere USDT toe te staan. Chief operating officer bij het OMG-netwerk, Stephen McNamara, legde uit hoe OMG Ethereum kan helpen met het huidig vergoedingen probleem. McNamara vertelde aan Cointelegraph dat het OMG-netwerk goedkope, snelle en veilige waarde transactie ondersteunt van ETH en elk ERC-20-token.

Hij legde verder uit dat door de token transacties te verplaatsen naar het OMG-netwerk, de andere experimentele en dure smart contract diensten kunnen blijven draaien op Layer-1. Samenvoeging met het OMG-netwerk maakt het mogelijk dat transactie vergoedingen alleen enkele centen kosten en validatietijd enkele seconden. Terwij lde beveiliging gehandhaafd blijft op het niveau van Ethereum, besloot McNamara.

Medeoprichter van Ethereum, Vitalik Buterin, spoorde de gemeenschap ook aan om te profiteren van deze oplossingen. In een tweet gaf hij een boodschap aan hen die klagen over te hoge gas vergoedingen. Hij zei dat dan meer mensen betalingen zouden moeten accepteren via zksync/loopring/OMG. Hij gaf aan serieus te zijn en dat opschalen naar 2500+ TPS voor eenvoudige betalingsapplicaties hier is. Hij sloot af door te stellen dat mensen dit gewoon moeten gebruiken.