Als het om cryptovaluta gaat, kan een private key je beste vriend zijn als deze veilig wordt bewaard, of je ergste vijand als deze zoekraakt of wordt gestolen. Private keys zijn belangrijk voor gebruikers van cryptovaluta die toegang willen tot hun activa, en daarom is een private key essentieel.

Een private key is normaal gesproken gekoppeld aan een openbaar adres waar de gebruiker cryptobetalingen van anderen kan ontvangen en kan verzenden. Als we het crypto key systeem zouden vergelijken met traditionele vormen van bankieren, zou het openbare adres je bankrekening zijn en de private key de pincode waarmee je geld kunt opnemen.

Wat is een Bitcoin private key?

Een private key voor cryptovaluta is een geheime reeks tekens die wordt gebruikt om cryptovaluta uit te geven, bijvoorbeeld Bitcoin. Wanneer iemand voor zichzelf een Bitcoin adres genereert, krijgt hij een openbare sleutel en een privésleutel. De openbare sleutel wordt gebruikt om cryptovaluta te ontvangen en kan worden gedeeld met de buitenwereld. De meeste mensen noemen het hun Bitcoin-portefeuilleadres. Een voorbeeld van een openbare Bitcoin-sleutel is:

1DSsgJdB2AnWaFNgSbv4MZC2m71116JafG

Je kunt dit adres naar iedereen sturen die Bitcoin naar je wil overboeken. Wanneer het portefeuilleadres wordt gegenereerd, wordt ook een privésleutel gemaakt. Dit is een nummer van 256 bits bestaande uit 64 tekens. Er is slechts één private key voor elk adres en dit is de unieke sleutel tot de wallet. Met deze sleutel zet je een digitale handtekening, waarmee je aantoont dat je de eigenaar bent van de portemonnee. Een voorbeeld van een private key is:

83KHGFGsHeMpn854w5kJNzGWng87GDcd3VjLK5qHFXj5hF

Het is erg belangrijk dat je de privésleutel geheim houdt. Iedereen met toegang tot de private key kan alle munten in de portemonnee beheren. Als een onbevoegde persoon toegang heeft tot de private key, geeft hij aan dat hij de eigenaar is van de portemonnee.

Hoe werkt een private key?

Een private key is gewoon jouw manier om te zeggen: “Dit adres is van mij, en ik heb er toegang toe”. Munten worden op de blockchain opgeslagen en niet in je private key. Sleutels worden opgeslagen in wallets en daarom worden munten NIET opgeslagen in een cryptovaluta wallet, een veel voorkomende misvatting.

Je hebt niet per se een wallet nodig om je keys in op te bergen. Het is echter onbezonnen om geen adequate beveiligingsmaatregelen te nemen, en voor de meeste gebruikers wordt aanbevolen om private keys op te slaan in een betrouwbare wallet.

Om een ​​transactie te doen met een cryptovaluta, moet je bewijzen dat je de houder van het adres bent. Dit wordt bewezen door de houder van de private key te zijn. In eerste instantie lijkt het misschien logisch dat je, je privésleutel op de een of andere manier uitzendt, maar dit is niet het geval. Je privésleutel wordt nooit uitgezonden.

Door je private key op de een of andere manier openbaar te maken, wordt het doel van privacy en codering tenietgedaan. Je verzendt een handtekening die is geproduceerd door je private key met behulp van een speciale vergelijking, gelukkig gebeurt dit automatisch. Het is heel gemakkelijk te controleren en zorgt ervoor dat je zo vaak kunt tekenen als je wilt.

Met elke private key wordt er een publieke sleutel gegenereerd. Een publieke sleutel is volkomen veilig * om uit te zenden, en je moet dit doen om geld van een andere afzender te ontvangen. Het is mogelijk om op je gemak een openbare sleutel af te leiden met een privésleutel, maar het omkeren van deze functie is vrijwel onmogelijk.

Het zou een onpeilbare hoeveelheid rekenkracht vereisen. Om dit proces in eenvoudige bewoordingen uit te drukken, is het gemakkelijk om te berekenen wat 6983×3793 is. Als ik echter zou vragen om de som van twee priemgetallen die 26.486.519 opleveren, dan is dat niet mogelijk. Op een vergelijkbare manier is het ook niet mogelijk om een ​​private key te berekenen met alleen de openbare sleutel.

* Een openbare root-sleutel mag echter niet worden gedeeld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 20 euro gratis Tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

De Bullrun van 2024 is gestart! Ontvang nu gratis €20,- in jouw account!

🚀 GRATIS €20,- CASH BONUS


Na een succesvolle verificatie en een minimale storting van € 10, ontvang je een welkomstbonus van € 20*.