Naarmate de belangstelling voor cryptovaluta toeneemt, neemt ook de toename van fraude toe. Over het algemeen ervaart de markt op de meeste dagen lage handelsvolumes, met af en toe een volume- en prijsstijging in het spel. Maar zijn deze prijspieken echt of zijn ze het gevolg van pump- en dumpschema’s?

We bekijken wat de pump- en dumpschema’s voor cryptovaluta zijn, wat de impact op de markt is en op welke signalen je moet letten.

Wat is een Pump en Dump crypto scheme?

Een pump en dump scheme is een vorm van effectenfraude die al decennia bestaat en oorspronkelijk gericht was op de aandelenmarkten. Meer specifiek op small-cap aandelen. De manier waarop een pump en dump-scheme op de aandelenmarkten werkt, is dat een kleine groep investeerders aandelen in een bedrijf met een lage marktkapitalisatie selecteert en koopt, waardoor een initiële prijsstijging ontstaat. pump and dump crypto

Vervolgens bellen callcenteroperaties, beter bekend als boiler rooms, potentiële particuliere investeerders om hen te overtuigen de aandelen te kopen door valse informatie te verstrekken waarin wordt beweerd dat de voorraad op het punt staat aanzienlijke winsten te behalen. Zodra genoeg investeerders zijn misleid om de aandelen te kopen en de prijs voldoende is gestegen, zal de eerste groep investeerders hun bezit verkopen om winst te maken, voordat de prijs instort en alle volgende investeerders zware verliezen lijden.

Dit soort effectenfraude heeft ook zijn intrede gedaan op de cryptovaluta markten. Hoewel de modus operandi is veranderd, zijn pump- en dumpschema’s springlevend op de altcoin-markt vanwege de ongereguleerde aard ervan. Deze schema’s zijn gericht op cryptovaluta met een lage kapitalisatie en digitale tokens die gemakkelijk kunnen worden gemanipuleerd met lage handelsvolumes. In plaats van boiler rooms worden de prijspompen uitgevoerd door valse informatie over een munt op sociale media te verspreiden.

Pump and dump Telegram

De communicatie tussen pump- en dump groepsleden vindt plaats via gecodeerde berichtenservices zoals Telegram, waar groepen enkele duizenden leden kunnen bevatten en meestal op uitnodiging worden ingevoerd. In deze groupchats wordt een munt die wordt ‘gepompt’ aangekondigd nadat de oorspronkelijke dader van de zwendel de munt heeft gekocht. Binnen enkele minuten kopen en verspreiden groepsleden ook nepnieuws over de munt op sociale media, blogs en soms zelfs op nieuwsuitzendingen via betaalde gesponsorde inhoud.

Zodra de prijs is gestegen, verkopen de initiatiefnemers van de pump hun munten, gevolgd door andere leden van de berichtengroep pump and dump. Dan stort de prijs weer in, waardoor alle investeerders die munten kochten na de prijsstijging met grote verliezen overbleven.

Op welke signalen moet je letten om pump en dump cryptocurrency te herkennen?

De eenvoudigste manier om een pump and dump scheme te identificeren, is wanneer een onbekende munt plotseling aanzienlijk stijgt zonder een echte reden om dit te doen. Dit kan gemakkelijk worden bekeken op de prijsgrafiek van een munt. Coincheckup heeft bijvoorbeeld als maatstaf een prijsstijging van 5% in minder dan vijf minuten vastgesteld.

Als je betaalde nieuwsartikelen over een small cap-munt ziet verschijnen in combinatie met een toename van sociale media-activiteit rond dat specifieke cryptovaluta project, kan dit ook een teken zijn dat er een pump plaatsvindt. Als een totaal onbekende munt met een marktkapitalisatie van slechts een paar miljoen dollar plotseling overal op Twitter en Facebook verschijnt, moet je op je hoede zijn.