De in Zwitserland gevestigde Capital Markets and Technology Association heeft een gemeenschappelijke industriestandaard gepubliceerd voor de bewaring en het beheer van digitale activa. CMTA’s “Digital Assets Custody Standard” heeft tot doel doel om de verschillen tussen het opslaan van cryptocurrencies en traditionele activa te verduidelijken, en om basale beveiligings- en operationele vereisten vast te stellen voor industriële actoren. Dit werd op 30 April 2020 aangekondigd.

Crypto-opslag vereist een nieuwe aanpak

Opgericht in Genève in 2018 met als doel de adoptie van gedistribueerde grootboektechnologieën, zoals blockchain, en digitale activa op de financiële markten te bevorderen, is CMTA een onafhankelijke vereniging zonder winstoogmerk. Fedor Poskriakov, algemeen secretaris van de CMTA, partner bij het Zwitserse advocatenkantoor Lenz & Staehelin, onderstreepte dat het nieuwe document de eerste stap is van de Zwitserse financiële sector om tot een consensus te komen over gemeenschappelijke normen voor de bewaring en het beheer van digitale activa:

“This will greatly contribute to the emergence of fully digital capital market infrastructures, including integrated custody and secondary trading venues. The benefits of the digitalization of the financial industry are such that the evolution towards decentralized infrastructures​ seems i​nevitable.”

De CMTA heeft benadrukt dat de opslag van digitale activa aanzienlijk verschilt van traditionele activa, die doorgaans gecentraliseerde systemen gebruiken en niet afhankelijk zijn van cryptografische mechanismen. Voor crypto hebben beleggers hoge waarborgen nodig dat de gedecentraliseerde infrastructuur voor opslag goed ontwikkeld is en bestand is tegen verlies, diefstal of hacking.

Naast het vaststellen van een basis voor bewaring, heeft de CMTA enkele voordelen geschetst die zij ziet bij het gebruik van DLT voor financiële markten. De vereniging wijst met name op de waarde van de technologie voor kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s) voor het vereenvoudigen en democratiseren van financieringsmechanismen.

Volgens CMTA kan blockchain het MKB in staat stellen effecten uit te geven en te verhandelen op gedecentraliseerde platforms en gebruik te maken van desintermediatie (geen tussenpersonen) en nieuwe digitale infrastructuur om toegang te krijgen tot markten die gewoonlijk zijn voorbehouden aan grotere marktdeelnemers.

Consensus binnen de sector

CMTA heeft eerder anti-witwasnormen voor digitale activa en DLT gepubliceerd. Net als de bewaringsnormen van deze week zijn deze niet wettelijk en hebben ze geen formele regelgevende status. De vereniging presenteert ze als een teken van consensus onder experts uit de financiële sector als het gaat om het uitoefenen van praktijken voor digitale activa.