Wie nog nooit in Bitcoin heeft gehandeld, zal het mogelijk wat overweldigend vinden. Natuurlijk zijn er vragen: ‘Hoe kom je aan een aandeel in Bitcoin?’, ‘Wat zijn exchanges?’ en ‘Waar kan ik terecht?’ We hebben deze vragen uitgebreid beantwoord. Uiteraard bespreken we ook de risico’s van het handelen in Bitcoin aandelen.

Bitcoin aandelen kopen en verkopen

Net als bij gewone aandelen kun eigenaren van Bitcoin aandelen deze kopen en verkopen. Ook kunnen Bitcoin aandelen worden belegd. Zo kun je via een afgeleide profiteren van de koerswinsten die de cryptocurrency af en toe laat zien. Uiteraard is het beleggen in Bitcoin aandelen niet zonder risico.

Voor nieuwelingen is het goed zich te realiseren dat een Bitcoin geen uitgifte is van een bank of een land. Daardoor is er geen sprake van bijbehorende garantie. De Bitcoin is een virtuele munt, ontwikkeld door een anonieme ontwikkelaar. De munt heeft virtuele waarde, waarmee ook kan worden betaald.

Aandelen verhandelen op de exchange

Op het internet zijn een aantal zogenaamde ‘exchanges’ te vinden. Een Bitcoin Stock Exchange is een handelsplatform waar handelaren direct prijzen kunnen inzien en vrij Bitcoin kunnen kopen, verkopen en verhandelen. Uiteraard kan er ook worden gehandeld in aandelen.

Eigenaren van aandelen in Bitcoin kunnen handelen voor een korte termijn of een lange termijn. Welke strategie wordt gebruikt, is afhankelijk van de voorspelling van de beurs. Zal de waarde van de Bitcoin stijgen of dalen? En is het dan een goed moment om te kopen of te verkopen?

Bij aandelen in Bitcoin wordt vaak gewerkt aan de hand van speculatie. Het is niet nodig om daadwerkelijk het aantal Bitcoin te bezitten; het handelen in contracten is ook mogelijk. Dit werkt aan de hand van hefbomen en wordt margehandel of margin trading genoemd.

Grayscale Bitcoin Trust (GBTC)

Grayscale Bitcoin Trust is een investeringsproduct in digitale valuta. Individuele beleggers kunnen kopen en verkopen met hun eigen brokerage-accounts. Als we kijken naar het gebruik ervan, past het niet in het typische moderne denken dat bij Bitcoin hoort. Integendeel: het is een meer traditionele manier van investeren.

Dit product werd in 2013 bedacht door de Digital Currency Group. Het klantenbestand van GBTC bestaat vooral uit institutionele beleggers. Daarbij valt te denken aan onder meer pensioenfondsen, geaccrediteerde vermogenden en family offices.

Het Duitse BTCE

Het Duitse BTCE maak een gang naar de grootste aandelenbeurs van Europa. Daarmee wordt Bitcoin eindelijk ook verhandeld op de gewone beurs. Het nieuwe financiële product draagt de naam ‘BTCetc’ (Bitcoin Exchange Traded Crypto) en mag niet worden verward met BTC-e, een omstreden financieel product in Bitcoin, dat illegaal werd verklaard en waarvan de Amerikaanse inlichtingendiensten de servers in beslag namen.

BTCetc is goedgekeurd door de BaFin, de Duitse regulator. Cryptocurrencies kunnen daardoor officieel als financiële instrumenten gelden. Daardoor kan BTCetc gelanceerd worden.

Bij een aandeel in BTCE heeft iedere houder recht op een vooraf gedefinieerde hoeveelheid Bitcoin. Bij de verkoop kunnen aandelen optioneel worden uitbetaald in Bitcoin. Het lijkt qua structuur op de al bestaande structuur van de fysiek gedeponeerde gouden ETC’s. Fysieke bitcoins worden bewaard bij een gereglementeerde bewaarder, zodat de veiligheid voorop komt te staan.

Het idee van BTCE is dat beleggers zich niet bezig hoeven te houden met de technische uitdagingen van het kopen en opslaan van Bitcoin. Daardoor hoeven ze geen wallets op te zetten en hoeft er niet gehandeld te worden op niet-gereguleerde exchanges. Ook het beheren van cryptografische sleutels en het verdiepen in de Blockchain-technologie is niet nodig. In dat opzicht wordt het handelen in Bitcoin aandelen weer wat traditioneler gemaakt.

De risico’s van het handelen in Bitcoin

Op de traditionele beurs is het handelen in aandelen niet zonder risico en datzelfde geldt voor het handelen in Bitcoin. In het geval van cryptocurrency is een bijkomend risico dat er geen regulatie door een bank is. De waarde is zeer volatiel: op het ene moment kunnen handelaren flinke winsten binnenhalen, terwijl de munt op andere momenten zo goed als waardeloos.

Bij normale aandelen word je voor een percentage mede-eigenaar van een bedrijf. De Bitcoin wordt door niemand beheerd, waardoor de toekomst wat onzekerder is. Exchanges kunnen malafide zijn. Daarom is het zaak om te handelen bij vertrouwde exchanges, die al op deze site geselecteerd zijn. Doe altijd eigen onderzoek om er zeker van te zijn dat een handelsplatform veilig is en de nodige beveiligingsmaatregelen neemt.

De software voor het handelen in aandelen wordt steeds gebruiksvriendelijker, maar het blijft materie waarbij enige kennis en onderzoek noodzakelijk is. Bitcoin brokers maken het steeds eenvoudiger om Bitcoin snel te kopen en te verkopen, maar doe voldoende onderzoek, weeg de risico’s af en open dan een positie.

Handel nooit met geld dat je niet kunt missen. Heb je nog een leuke bonus waarmee je eens de handel in Bitcoin wilt uitproberen, dan kan dat zeker erg interessant zijn. Zo leer je meer over financiële effecten en houd je wellicht ook nog een zakcentje over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 20 euro gratis Tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

De Bullrun van 2024 is gestart! Ontvang nu gratis €20,- in jouw account!

🚀 GRATIS €20,- CASH BONUS


Na een succesvolle verificatie en een minimale storting van € 10, ontvang je een welkomstbonus van € 20*.